«Γκερνίκα» είναι μόνο μία. Και με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 80 χρόνων από τη δημιουργία ενός από τα πλέον εμβληματικά έργα της παγκόσμιας τέχνης οι υπεύθυνοι του Μουσείου της Βασίλισσας Σοφίας αποφάσισαν να στήσουν μια μεγάλη έκθεση στη Μαδρίτη. Η επέτειος μάλιστα συμπίπτει με τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την επανατοποθέτηση του πίνακα στο μουσείο. Το 2017, λοιπόν, προσφέρει μια καλή ευκαιρία στους φιλότεχνους της νεότερης γενιάς να ανακαλύψουν τον πίνακα που αποτυπώνει τη βιαιότητα και την απόγνωση του ισπανικού εμφύλιου πολέμου, τον οποίο ο Πικάσο εμπνεύστηκε μετά τους βομβαρδισμούς της ομώνυμης βασκικής πόλης από την αεροπορία των εθνικιστών.

Η «Piedad y terror en Picasso: El camino a Guernica» («Ελεος και τρόμος στον Πικάσο: Ο δρόμος προς την Γκερνίκα»), όπως ονομάζεται η έκθεση, θ’ ανοίξει τις πύλες της στις 7 Απριλίου, σε επιμέλεια Τίμοθι Τζ. Κλαρκ, και θα διαρκέσει έως τις 4 Σεπτεμβρίου. Στο επίκεντρο θα βρίσκεται –τι άλλο; –ο ίδιος ο πίνακας με συνοδευτικά κείμενα για την ιστορία του, το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δημιουργήθηκε, την περιπλάνησή του ανά τον κόσμο και την επιστροφή του στην Ισπανία. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν συγκεντρωμένες οι τελευταίες μελέτες που έγιναν σχετικά με την κατάσταση του έργου.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΠΟ ΜΟΥΣΕΙΑ. Ο Μανουέλ Μπόρχα – Βιγέλ, διευθυντής του μουσείου, διαβεβαίωσε ότι η συγκεκριμένη έκθεση θα είναι η πιο ολοκληρωμένη που παρουσιάστηκε ποτέ για το έργο του Πικάσο. Για τον λόγο αυτόν, περισσότεροι από 30 πολιτιστικοί οργανισμοί από όλο τον κόσμο θα συνεισφέρουν με συνολικά 60 έργα: από το παρισινό Μουσείο Πικάσο και το Κέντρο Ζορζ Πομπιντού μέχρι την Τέιτ Μόντερν του Λονδίνου και το Μητροπολιτικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης. Στο περιθώριο της έκθεσης, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει επίσης τις διάφορες εργασίες αποκατάστασης και τους ελέγχους που κάνουν περιοδικά οι συντηρητές. Εδώ, ξεχωρίζουν οι φωτογραφίες από την τελευταία μεγάλη διαδικασία συντήρησης του 2012, στην οποία επιστρατεύτηκε ένα ρομπότ για μεγαλύτερη ακρίβεια στο αποτέλεσμα.

Η επέτειος θα τιμηθεί και στο Μουσείο Πικάσο της Βαρκελώνης χάρη στην έκθεση «Retratos» («Προσωπογραφίες») που θα εγκαινιαστεί την άνοιξη. Από τις 17 Μαρτίου, πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, χαρακτικά και γλυπτά που προέρχονται από την Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου περιμένουν το κοινό για να του δείξουν τη σημασία των σχεδίων του ισπανού ζωγράφου. Λίγο αργότερα στο Μουσείο Τίσεν – Μπορνεμίτσα στη Μαδρίτη το αφιέρωμα στον Πικάσο συνεχίζεται με την έκθεση «Πικάσο / Λοτρέκ» που αναδεικνύει τις εκλεκτικές συγγένειες στα έργα των δύο κορυφαίων ζωγράφων.