Υπόθεση Πολάνσκι: Απορρίφθηκε εκ νέου η έκδοσή του από την Πολωνία στις ΗΠΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/12/2016 12:16 |
Υπόθεση Πολάνσκι: Απορρίφθηκε εκ νέου η έκδοσή του από την Πολωνία στις ΗΠΑ
Απορρίφθηκε εκ νέου η έκδοση του Πολωνού σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι από την πατρίδα του στις ΗΠΑ, όπως αποφάσισε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Τον περασμένο Μάιο, η πολωνική κυβέρνηση είχε ασκήσει έφεση σε προγενέστερη απόφαση να μην εκδώσει τον σκηνοθέτη στις ΗΠΑ, όπου εκκρεμεί σε βάρος του κατηγορία βιασμού ανηλίκου. Την υπόθεση είχε ανακινήσει ο Πολωνός υπουργός Δικαιοσύνης και Γενικός Εισαγγελέας Zbigniew Ziobro, λίγο αφότου η συντηρητική κυβέρνηση είχε αναλάβει τα ηνία της χώρας, δηλώνοντας μάλιστα πως το μόνο γεγονός που αποτρέπει την έκδοσή του είναι πως είναι διάσημος.

Ο Πολάνσκι κατηγορείται ότι το 1977 βίασε τη Σαμάνθα Γκέιμερ σε ηλικία 13 ετών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ζητήσει την έκδοσή του μετά από την προκλητική του εμφάνιση στη Βαρσοβία το 2014. Ο σκηνοθέτης ζει στο Παρίσι αλλά διαθέτει διαμέρισμα και στην Κρακοβία, νότια της Πολωνίας.

Πολωνικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα τον Νοέμβριο του 2015 και το γραφείο του εισαγγελέα είχε αρχικά δηλώσει ότι δεν θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης εκείνης. «Αποφάσισα να καταθέσω στο Ανώτατο Δικαστήριο την έφεση κατά της απόφασης στο οποίο το δικαστήριο αποφάσισε να μην εκδώσει τον κ. Πολάνσκι στις ΗΠΑ», είχε ανακοινώσει τον Μάιο με επίσημη δήλωση ο Ziobro.
New York New York
16/02/2017 03:13
Οι αμερικανοί πουριτανοί, ευαγγελικοί, βαπτιστές, αντβεντιστές της Έβδομης Ημέρας, Πεντηκοστιανοί, Μορμόνοι και άλλες προτεσταντικές οργανώσεις θάθελαν να καταργήσουν το κανονικό σεξ και κάθε ερωτισμό και γιά ενήλικους ποσο μάλλον αν επμπλέκεται μια επιλήψιμη πράξη με ανήλικη. Γιά κάθε αίτηση εκδοσης οι θρησκομανείς του midwest δίνουν ψήφους κι ας ξέρουν ότι οι αιτήσεις εκδόσεως στην Ευρώπη για τον Πολάνσκι δεν θάχουν καμμία επιτυχία.
Lone Greek
29/01/2017 01:03
Δεν είναι εύκολο να καταλάβει ένας ευρωπαίος το αμερικανικό δίκαιο. Πρώτο το ζήτημα της παραγραφής, Δεν υπάρχειο θεσμός της παραγραφής στο Αμέρικα; Μόνο τα εγκληματα πολέμου δεν παραγράφονται. Δεύτερον είναι βασικός κανόνας του δυτικού δικαίου ότι αν καποιος έκανε μιά πράξη που θεωρείται παράβαση αν γίνει σε ανήλικο, όταν ο ανήλικος ενηλικωθεί και εγκρίνει την πράξη, κάθε δίωξη παύει και η υπόθεση κλεινει. Η εν λόγω κοπέλλα, μεγάλη γυναίκα σήμερα, είπε ότι αυτή είναι παληά ιστορία, εντελώς ξεχασμένη για αυτήν, και θάταν γελοίο για αυτή να γίνει δίκη μετά σαράντα χρόνια και μεγάλη ταλαιπωρία. Τέλος αφού είναι σαφές ότι η Εΰρώπη δεν τον εκδίδει,τι συνεχίζουν οι αμερικάνοι την αίτηση έκδοσης σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες χωρία καμμία ελπίδα επιτυχίας;
zeus
07/12/2016 19:13
Το πιθανότερο είναι να έπαθαν κάποια ζημιά οι αμερικανοπεριούσιοι από τον φημισμένο σκηνοθέτη Πολάνσκι.
Γιωργος
06/12/2016 15:57
Τωρα τι ειδους δικη και τι λογης δικαιοσυνη θα αποδοθει μετα απο σχεδον σαραντα χρονια αυτο μοιαζει καπως αδιαφορο.Η κι οπως στην περιπτωση του Μπιλ Κοσμπι ο οποιος γερος πλεον κατηγορειται για σεξουαλικη παρενοχληση κι εμφανιζονται διαφορες που δηλωνουν οτι υπηρξαν θυματα του,κι αυτες πριν απο τριαντα με σαραντα χρονια και που δεν υπηρχε καν ως εννοια η σεξουαλικη παρενοχληση.Εν ολιγοις η δικαιοσυνη εχει νοημα οταν αποδιδεται δικαια και στην ωρα της.Ειδαλλως δεν λογιζεται πια ως δικαιοσυνη οταν κανεις απο τους εμπλεκομενους κι οσους ζουσαν τοτε δεν θα θυμαται σημερα τι ακριβως συνεβη τοτε.
niki
07/12/2016 14:41
δεν μπορείς να ξέρεις τί νιώθει το κάθε θύμα ακόμα και μετά από τόσα χρόνια. στα 13 μπορεί και να κατέστρεψε ένα παιδί το οποίο μπορεί και να πληρώνει ακόμα για ένα έγκλημα που έγινε εις βάρος της. το ότι η κοινωνία δεν ήταν τόσο ευαισθητοποιημένη σε θέματα σεξουαλίκης παρενόχλησης και το ότι ακόμα και σήμερα ένα μεγάλος μέρος ρίχνει την ευθύνη στο θύμα δεν είναι ικανός λόγος για να μην αποδοθεί δικαιοσύνη. σκέψου λίγο διαφορετικά , αν είχαν σκοτωσεί ή σακατέψει , σε ένα τροχαίο πχ, έναν δικό σου άνθρωπο δεν θα ήθελες να αποδοθεί δικαιοσύνη έστω και δεκαετίες μετά? τα θύματα σεξουαλικής βίας συνήθως πληρώνουν διπλά γιατί η κοινωνία δε θέλει να ακούσει. δες πχ τα τελευταία σκάνδαλα για κακοποίηση ανηλίκων στο αγγλικό ποδόσφαιρο. θέλει μεγάλη δύναμη για να βγεις και να πεις ανοιχτά το τί σου συνέβει έστω και δεκαετίες μετά. αν δεν ειπωθούν αυτές οι ιστορίες και δεν κατηγορηθούν ποτέ επίσημα οι θύτες δε θα σπάσει ποτέ ο κύκλος.
jan
15/02/2017 00:15
Ε ρε νικι τι χορτο καπνιζεις_ Η εν λόγω κοπέλλα, μεγάλη γυναίκα σήμερα, είπε ότι αυτή είναι παληά ιστορία, εντελώς ξεχασμένη για αυτήν, και θάταν γελοίο για αυτή να γίνει δίκη μετά σαράντα χρόνια και μεγάλη ταλαιπωρία. Ε ρε νικι τι χορτο καπνιζεις_

όλες οι τελευταίες ειδήσεις