Απορρίφθηκε εκ νέου η έκδοση του Πολωνού σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι από την πατρίδα του στις ΗΠΑ, όπως αποφάσισε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Τον περασμένο Μάιο, η πολωνική κυβέρνηση είχε ασκήσει έφεση σε προγενέστερη απόφαση να μην εκδώσει τον σκηνοθέτη στις ΗΠΑ, όπου εκκρεμεί σε βάρος του κατηγορία βιασμού ανηλίκου. Την υπόθεση είχε ανακινήσει ο Πολωνός υπουργός Δικαιοσύνης και Γενικός Εισαγγελέας Zbigniew Ziobro, λίγο αφότου η συντηρητική κυβέρνηση είχε αναλάβει τα ηνία της χώρας, δηλώνοντας μάλιστα πως το μόνο γεγονός που αποτρέπει την έκδοσή του είναι πως είναι διάσημος.

Ο Πολάνσκι κατηγορείται ότι το 1977 βίασε τη Σαμάνθα Γκέιμερ σε ηλικία 13 ετών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ζητήσει την έκδοσή του μετά από την προκλητική του εμφάνιση στη Βαρσοβία το 2014. Ο σκηνοθέτης ζει στο Παρίσι αλλά διαθέτει διαμέρισμα και στην Κρακοβία, νότια της Πολωνίας.

Πολωνικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα τον Νοέμβριο του 2015 και το γραφείο του εισαγγελέα είχε αρχικά δηλώσει ότι δεν θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης εκείνης. «Αποφάσισα να καταθέσω στο Ανώτατο Δικαστήριο την έφεση κατά της απόφασης στο οποίο το δικαστήριο αποφάσισε να μην εκδώσει τον κ. Πολάνσκι στις ΗΠΑ», είχε ανακοινώσει τον Μάιο με επίσημη δήλωση ο Ziobro.