Ξεχάστε τα μπέργκερ όπως τα ξέρατε. Η εξέλιξή τους στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει βρει πρόσφορο έδαφος και μεγάλο κοινό. Η απλή ιδέα να σκίσει κάποιος ένα ψωμάκι στη μέση και να το γεμίσει με ψημένο κρέας γεννήθηκε στην Αθήνα του Τέξας από τον Fletcher Davis το 1880. Στη συνονόματη με την ελληνική πρωτεύουσα πόλη αυτή του Τέξας, το πρώτο burger που δημιουργήθηκε πριν από 136 χρόνια περιείχε μπιφτέκι, κρεμμύδι και μουστάρδα. Και αφού στην Ελλάδα ήταν πολύ δύσκολο να «νικήσει» τον πιτόγυρο κάποιοι αποφάσισαν να το «ανεβάσουν».
Στο Burger Joint (πλατεία Νυµφών 1, Γλυφάδα, τηλ. 210.8981-119) είχα µία από τις καλύτερες εµπειρίες. Οχι µόνο γευστικά. Ο χώρος, η µουσική, ο φωτισµός και φυσικά το σέρβις και η κουζίνα συνέθεταν ένα µπουκέτο µε τις πιο θετικές εστιατορικές εκπλήξεις των τελευταίων µηνών. Η βραδιά ξεκίνησε µε ένα υπέροχο χυµό λεµόνι – ρόδι και µία πλούσια, νεοϋορκέζικου µεγέθους, σαλάτα σίζαρς.

Τα ψωµάκια στα burger είναι εµπνευσµένα από κουλούρι Θεσσαλονίκης, τουτέστιν λευκά, λίγο γλυκά, αφράτα µε σουσάµι στην κορυφή και ολόφρεσκα ενώ δεν κυριαρχούν των γευστικών συνδυασµών που αγκαλιάζουν. Αυτά και ό,τι άλλο υπάρχει στο µενού είναι συνταγές του σεφ – ιδιοκτήτη Γιώργου Παπακώστα, ο οποίος επιµελείται τα πάντα µε το ίδιο µεράκι.

Τα ψησίµατα έγιναν ακριβώς όπως τα είχαµε παραγγείλει, κάτι που δεν είναι εύκολο ούτε σε κουζίνες υψηλής γαστρονοµίας. Οι πατάτες άφθονες, λεπτές, κοντές, γλυκές από τη φύση τους, αλµυρές όσο πρέπει και φυσικά τραγανές. Οπως έµαθα υπάρχουν δύο άτοµα στην κουζίνα που ασχολούνται καθηµερινά αποκλειστικά µε την προετοιµασία τους. Οι συνοδευτικές σος γευστικές.

Εκτός από βοδινό, µπορεί κάποιος να επιλέξει και από βουβαλίσιο κρέας, κοτόπουλο ή λαχανικά. Το πιάτο της βραδιάς ήταν το Thai Salmon µε σολοµό τυλιγµένο µε νόρι και ασιατική slaw µε µαγιονέζα ουασάµπι. Καταπληκτική και όµορφη σαν να κοιτάζεις µέσα από καλειδοσκόπιο είναι η χορτοφαγική πίτσα. Με τραγανή ζύµη, µπόλικη µοτσαρέλα, πολύχρωµα λαχανικά και πάστα µαύρης τρούφας. Τα γλυκά, αµερικανική κόλαση.

Με λιγότερες επιλογές αλλά σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο είναι τα burger του Βασίλη Καλλίδη στο Uberness στη Λαχαναγορά του Ρέντη (Τζων Κέννεντυ 1, τηλ. 210.481-6320). Μενού εµπνευσµένο από τις καντίνες της εθνικής οδού και από τις µεταµεσονύκτιες λιγούρες του Καλλίδη (αυτό φαίνεται από το γλυκό), στο Uberness έφαγα το καλύτερο τραγανό και καυτερό –ταντούρι –κοτόπουλο σε burger που έχω φάει ποτέ.

Hot burger τραγανού κοτόπουλου από τον σεφ Βασίλη Καλλίδη στο pop up restaurant Uberness

Το λουκάνικό του στο hot-dog ήταν αρκετά σκληρό, αλλά ο γευστικός συνδυασµός µε αποζηµίωσε. Οταν το γλυκό (τσουρέκι πασπαλισµένο µε ζάχαρη και κανέλα, σκεπασµένο από πραλίνα) έφτασε στο τραπέζι, νόµιζα ότι θα έτρωγα το τελευταίο µου δείπνο. Δεν ήταν, αλλά κάπως έτσι το ονειρεύοµαι…