Τριάντα χρόνια μετά τη διαμάχη που είχε προκαλέσει με την ταινία του «Ο Τελευταίος Πειρασμός» -βασισμένη στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη- ο Μάρτιν Σκορσέζε συνάντησε στο Βατικανό τον Πάπα Φραγκίσκο.

Στην Ελλάδα η προβολή της ταινίας είχε προκαλέσει βία και επεισόδια, ενώ αξιωματούχοι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας χαρακτήρισαν την ταινία «ηθικά προσβλητική».

Ο Σκορσέζε βρέθηκε στο Βατικανό για την προβολή της νέας του ταινίας, η «Σιωπή», η οποία αποτελεί μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του ομότιτλου διηγήματος της Σουσακού Εντο που κυκλοφόρησε το 1966.

Αναφέρεται σε δύο Ιησουίτες ιεραποστόλους από την Πορτογαλία τον 18ο αιώνα (τους υποδύονται ο Αντριου Γκάρφιλντ και ο Ανταμ Ντράιβερ) που φεύγουν για την Ιαπωνία ακολουθώντας τα ίχνη του μέντορά τους, του πατέρα Φερέιρα (Λίαμ Νίσον).

Ο ποντίφικας δεν παρέστη στην προβολή, ωστόσο όπως σημειώνουν πολλοί, το θέμα τον συναρπάζει, καθώς όταν ήταν πολύ νέος φιλοδοξούσε να γίνει ιεραπόστολος στην Ιαπωνία. Η αφαίρεση τμήματος του πνεύμονά του, με αποτέλεσμα η υγεία του να γίνει πιο εύθραυστη, ματαίωσε τα σχέδιά του.

Στη διάρκεια της 15λεπτης συνάντησης του σκηνοθέτη με τον Πάπα (τον Σκορσέζε συνόδευαν η σύζυγός του και οι δύο κόρες τους), ο ποντίφικας αναφέρθηκε στους Ιησουίτες ιεραποστόλους στην Ιαπωνία.

Ο σκηνοθέτης δώρισε στον Πάπα εικόνες που εμφάνιζαν «μυστικούς Χριστιανούς» στην Ιαπωνία και αντίγραφο αρχαίας απεικόνισης της Παρθένου του Ναγκασάκι, καθώς και φωτογραφίες των «μαρτύρων της Ιαπωνίας».

Ο Πάπας Φραγκίσκος έδωσε στον σκηνοθέτη ροζάριο.

Αλλη μία προβολή της ταινίας θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Πέμπτης, αλλά δεν είναι γνωστό εάν θα την παρακολουθήσει ο «ποντίφικας».