Αν η ωρίμαση ενός πολιτιστικού οργανισμού φαίνεται από το πόσο ψηλά βάζει τον πήχη στους νέους του στόχους, τότε το Διάζωμα που κλείνει φέτος οκτώ χρόνια ζωής περνά στην ώριμη φάση της δράσης του με το πρόγραμμα «Πολιτιστική διαδρομή στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου». Στον πυρήνα του βρίσκεται η αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου της Κασσώπης στο Ζάλογγο, ένα εγχείρημα εξαιρετικά μεγαλεπήβολο αλλά ενδεικτικό για τις προθέσεις του. «Κάνουμε μια ωραία γλυκιά συνωμοσία για να επιστρέψουν τα όνειρα σε μια χώρα που έχει σταματήσει να ονειρεύεται. Ας γίνουμε ένα πολιτιστικό άρμα για να φέρουμε τα μνημεία στο κέντρο της αειφορίας και της δημόσιας ανάπτυξης» είπε ο πρόεδρος του Διαζώματος Σταύρος Μπένος στο πλαίσιο της πρόσφατης παρουσίασης της εκστρατείας crowdfunding «My Kassopi».
Το πλάνο ανακατασκευής του αρχαίου θεάτρου χωρητικότητας 6.000 θεατών θα χρηματοδοτηθεί κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, όπως ανέφερε ο Πάνος Καρβούνης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του θεσμού στη χώρα μας. Απαραίτητη προϋπόθεση ωστόσο για την εκκίνηση των έργων της πρώτης φάσης, ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, είναι η ολοκλήρωση της μελέτης, κόστους 80.000 ευρώ. Για τον λόγο αυτόν η Εθνική Τράπεζα ξεκίνησε από τον περσινό Φεβρουάριο την πλατφόρμα Act4Greece με στόχο τη συγκέντρωση δωρεών. Στον σκοπό αυτόν συνεισφέρουν και τα μέλη του Διαζώματος μέσω των συνδρομών τους, αλλά κυρίως οι εταιρικοί σύμμαχοί τους με τις χορηγίες τους. Μέσω όλης αυτής της κινητοποίησης χαρίζουν στο θέατρο της Κασσώπης τον τίτλο του πρώτου αρχαίου μνημείου παγκοσμίως που εντάσσεται σε μια συμμετοχική διαδικασία χρηματοδότησης.

Τη σημασία του θεάτρου ανέδειξε η αρχαιολόγος Δήμητρα Δρόσου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Πρέβεζας που έχει αναλάβει το πρότζεκτ. Πρόκειται για ένα έργο του 3ου αι. π.Χ., χτισμένο δίπλα στην πόλη της Κασσώπης, με θέα στο Ιόνιο, στη σκιά ορεινών όγκων. Αυτή η θέση του το προστάτευσε από τη φθορά της ανθρώπινης δραστηριότητας, με αποτέλεσμα όλο το δομικό του υλικό να βρίσκεται εκεί, σαν να περίμενε για αιώνες την αποκατάστασή του.