Η γαστρονομική φήμη της Πλάκας είναι πολύ κακή. Και όχι άδικα. Το φαγητό δεν είναι ούτε κατά προσέγγιση παραδοσιακό ελληνικό. Γι’ αυτό με χαροποίησε η πρόσφατη επίσκεψή μου στο εστιατόριο 2Μαζί (Νίκης 48, 210-3222.839).

Εξαιρετική ελληνική κουζίνα με κλασικά, αναδομημένα και πιάτα με σύγχρονες τεχνικές και παράλληλα μία σοβαρή προσπάθεια για γευστική αναβάθμιση της περιοχής. Ενα µενού σε ελληνικό χρώµα που περιλαµβάνει πέντε πιάτα µε κρέας, τρία µε ψάρι, ένα ριζότο και µία πάστα µε την υπογραφή του σεφ Χάρη Νικολούζου. Και επειδή η καλή µέρα από το πρωί φαίνεται, το καλωσόρισµα του σεφ µε ζεστά ψωµιά και βελούδινη λευκή ταραµοσαλάτα ανοίγει την όρεξη µε τον καλύτερο τρόπο. Μου άρεσε πολύ η σπανακόπιτα σαλάτα, ένα πιάτο µε baby σπανάκι, κατσικίσιο τυρί, φρέσκο κρεµµυδάκι, βινεγκρέτ άνηθου και φύλλο κρούστας µε σουσάµι.

Το πιάτο που µε ενθουσίασε και δεν ήθελα ούτε να το µοιραστώ µε την παρέα µου ήταν η κερκυραϊκή µπακαλιαρόπιτα. Πρόκειται για την επιτοµή ενός αναδοµηµένου κλασικού παραδοσιακού πιάτου. Ο µπακαλιάρος βρίσκεται τυλιγµένος σε ρυζόφυλλο και έχει ψηθεί στον ατµό (dumpling), η πατάτα έχει µαγειρευτεί µε ειδική τεχνική και έχει µετατραπεί σε κάτι µεταξύ µους και αφρού και ο τέλειος κρόκος αβγού (65 βαθµών) συµπληρώνουν το άψογο πιάτο, το οποίο ολοκληρώνεται µε ελάχιστο τρίµµα από αβγοτάραχο. Ενα πιάτο που δείχνει επίσης ότι όχι µόνο η ιδέα, αλλά και η υλοποίηση από τον σεφ και την οµάδα του βασίζεται σε ένα όραµα και επιδεικνύει σεβασµό στη γευστική εξέλιξη της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας.

Από τα κυρίως απόλαυσα ένα άριστα µαγειρεµένο και ζουµερό µυλοκόπι που συνοδευόταν από ριζότο αγιοµάραθου (λίγο παραβρασµένο για τα γούστα µου), baby κολοκυθάκι και φινόκιο. Από την πρώτη µπουκιά µοσχοβολούσε το στόµα µου ιώδιο Αµβρακικού, σπάνια θαλασσινή φρεσκάδα για µαγειρεµένο ψάρι.

Και µια που ανέφερα για πολύ καλό ψάρι, η κουζίνα του Λευτέρη Λαζάρου σπάνια µε απογοητεύει. Και αν εκτιµήσω ότι κάτι είναι µέτριο, συµβαίνει επειδή οι προσδοκίες µου είναι πολύ υψηλές. Το Varoulko Seaside (Ακτή Κουµουνδούρου 52, Μικρολίµανο) είναι ένα εστιατόριο – παράδειγµα σε τουριστική περιοχή µε ένα αστέρι Michelin. Το πολύ καινούργιο στο µενού είναι τα γλυκά που δηµιούργησε ο pastry chef Θεόδωρος Μωυσίδης.

Η τριάδα από σοκολατάκια ήταν µία από τις καλύτερες γευστικές εκπλήξεις που είχα ποτέ. Το πρώτο είναι µε λευκή σοκολάτα και µους γαρίδας. Μια µπουκιά που πρέπει να δοκιµάσουν ακόµη και οι πιο έµπειροι σεφ για να καταλάβουν πώς δύο τελείως αταίριαστα υλικά µπορεί να συνυπάρξουν µε απόλυτη αρµονία. Το δεύτερο είναι µε καραµέλα και αλάτι και το τρίτο µε ρίγανη και ελαιόλαδο. Επίσης, στο εστιατόριο δοκίµασα την άψογη σοκολάτα gianduja που µε ταξίδεψε στο Τορίνο και το υπέροχο µήλο της φωτογραφίας.

Μήλο. Μους λευκής σοκολάτας αρωματισμένης με γλυκάνισο και κανέλα, με ζελεδάκια μελιού και σορμπέ πράσινο μήλο. Από τον Θεόδωρο Μωυσίδη στο Varoulko Seaside