«Αυτή η περίοδος είναι σίγουρα η σωστή για να δούμε με νέο μάτι ένα από τα σπουδαιότερα καλλιτεχνικά επιτεύγματα του κόσμου». Η φράση του Πολ Μεσελέι, στελέχους της Universal Music Group, αφορά το νέο εγχείρημα κάτω από το οποίο συναντώνται οι δισκογραφικοί κολοσσοί Decca και Deutsche Grammophon: ένα box set –το πιο πλήρες και ενημερωμένο, όπως λένε –με αφορμή τη 225η επέτειο από τον θάνατο του Μότσαρτ, το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 28 Οκτωβρίου. Πρόκειται για το «Mozart 225», όπου το αξεπέραστο έργο του συνθέτη αποδίδεται από 600 σολίστες παγκοσμίου φήμης και 60 ορχήστρες. Η συλλογή περιέχει και τρία CD με εναλλακτικές ερμηνείες των πιο γνωστών έργων του Μότσαρτ, που δίνουν την επιλογή ανάμεσα σε παραδοσιακά και σε όργανα περιόδου. Πίσω από τη συλλογή κρύβεται, εξάλλου, οργάνωση 18 μηνών και παρουσιάζεται κάθε έργο του Μότσαρτ –μέχρι και το νέο κομμάτι που ανακαλύφθηκε μόλις πέρυσι. Και εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι αυτή η ιδέα υλοποιήθηκε χάρη στη συμβολή και τη συνεργασία με το Ιδρυμα Μότσαρτ του Ζάλτσμπουργκ και τον Κλιφ Αϊζεν, ειδικό στον Μότσαρτ και καθηγητή στο King’s College London.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ. Στις 240 ώρες μουσικής του box set, περισσότερες από πέντε αντιστοιχούν σε νέο ηχογραφημένο υλικό, όπως: η παγκόσμια πρεμιέρα της ηχογράφησης ενός χαμένου κομματιού (K477a) που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, η πρώτη ηχογράφηση της Sonata K331 με το Rondo «alla turca» από το αυτόγραφο χειρόγραφο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, παιγμένο από τον Francesco Piemontesi, ένας ολοκαίνουργιος δίσκος από την Accademia Bizantina και τον Ottavio Dantone, πάνω από δύο ώρες ηχογραφήσεων με τα όργανα που ανήκαν στον Μότσαρτ.

Υπάρχουν και κάποιοι ακόμη αριθμοί που κάνουν απολύτως συλλεκτικό το box set: κάθε αντίγραφο από τη Limited Edition (15.000 αντίτυπα) φέρει αρίθμηση και παρέχει πρόσβαση σε ένα καινοτόμο Mozart 225 Libretto App (που προσφέρει τα κείμενα στην πρωτότυπη γλώσσα και παράλληλη μετάφραση σε αγγλικά, γαλλικά ή γερμανικά).

Oι ηχογραφήσεις έχουν επιλεγεί από τα αρχεία της Decca, της Deutsche Grammophon και 18 άλλων labels, με μια λίστα καλλιτεχνών που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τους Αμπάντο, Εσκενάζι, Μπαρενμπόιμ, Γκούλντα, Βιλαθόν κ.ά. Στο «Mozart 225» τα έργα είναι κατανεμημένα χρονολογικά και ανά είδος, δίνοντας έτσι στους ακροατές την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον συνθέτη εκ νέου –π.χ. συγκρίνοντας ένα κονσέρτο πνευστών με ένα κονσέρτο πιάνου από την ίδια περίοδο. Και οι νέες πληροφορίες που εμπεριέχονται στη βιογραφία του από τον Κλιφ Αϊζεν υπενθυμίζουν το πάθος που διαπερνούσε τη ζωή και την τέχνη του.