Στον εκθεσιακό χώρο του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης της Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Καρέλια», η οποία έχει παραχωρηθεί από τη συλλέκτρια στο Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας.

Τα εγκαίνια έγιναν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ μεταξύ άλλων, ήταν ο πρώην Πρωθυπουργός και βουλευτής Μεσσηνίας Αντώνης Σαμαράς, οι βουλευτές Μεσσηνίας Παναγιώτα Κοζομπόλη – Αμανατίδη και Πέτρος Κωνσταντινέας, η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, κ.ά.

Μετά τον αγιασμό από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομο, το λόγο πήρε η Πρόεδρος του Λ.Ε.Κ. κα Βίκυ Καρέλια, η οποία αναφερόμενη στη συλλογή επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «παρατηρώντας τις ενδυμασίες όχι μόνο διδασκόμαστε για την ιστορία, την τέχνη και την αισθητική των ανθρώπων μιας συγκεκριμένης εποχής, αλλά και παίρνουμε μαθήματα ζωής για ζητήματα διαχρονικής σημασίας, όπως η κοινωνική αξία της ομοιομορφίας και της διαφορετικότητας, η ψυχική επίδραση της μονιμότητας και της βραδύτητας των αλλαγών, η μαγική λειτουργικότητα του συμβολισμού κ.ά.». Επισήμανε επίσης «την απόσταση που χωρίζει τη σημερινή, παγκοσμιοποιημένη χώρα μας από τη διαφοροποιημένη κοινωνία που γέννησε τις ελληνικές ενδυμασίες, μία απόσταση που δεν είναι χρονική ή ποσοτική αλλά πρωτίστως ποιοτική».

Παράσταση για την ελληνική ενδυμασία. Στο πλαίσιο των εγκαινίων της μόνιμης έκθεσης της Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Καρέλια», η χορευτική ομάδα και η χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας (Λ.Ε.Κ.) παρουσίασε στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, μια παράσταση αφιερωμένη στην ελληνική ενδυμασία. Η παράσταση με τίτλο «Τον ήλιο βάζεις πρόσωπο και το φεγγάρι στήθος – Τραγουδώντας την ομορφιά και την τέχνη της ελληνικής φορεσιάς» σε σκηνοθεσία Αντώνη Τσάβαλου, περιλάμβανε χορούς και τραγούδια από όλη την Ελλάδα καθώς και κείμενα βασισμένα σε στίχους δημοτικών τραγουδιών σχετικών με την ελληνική φορεσιά. Την 12μελή ορχήστρα με μουσικούς απ’ όλη την Ελλάδα διηύθυνε ο Νίκος Φιλιππίδης, ενώ το τραγούδι και τη διεύθυνση της χορωδίας είχε ο Βαγγέλης Κώτσου και την παραγωγή ο Τάσος Μίχος.

Οι άνθρωποι πίσω από το έργο. Ο αρχιτέκτονας Θανάσης Κυρατσού και ο πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Πάστρας, ανέλαβαν αφιλοκερδώς την αρχιτεκτονική και τεχνική μελέτη και επίβλεψη του έργου αντίστοιχα. Η ενδυματολόγος και Πρόεδρος του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος Ιωάννα Παπαντωνίου και ο σκηνογράφος Σταμάτης Ζάννος, συνέβαλαν στην προετοιμασία των εκθεμάτων, η συνεργάτιδα του Μουσείου Μπενάκη Ξένια Πολίτου επιμελήθηκε τα επεξηγηματικά κείμενα, η λαογράφος καθηγήτρια Νάντια Μαχά – Μπιζούμη βοήθησε με τις επιστημονικές συμβουλές της, ενώ η καθηγήτρια θεατρικού φωτισμού Ελευθερία Ντεκώ επιμελήθηκε τους φωτισμούς.

Πληροφορίες για την έκθεση

Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Καρέλια»

Εκθεσιακός χώρος του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας

(Σταδίου 64, 24133 Καλαμάτα, τηλ. 27210-86923 και 27210-86927

Ωράριο λειτουργίας

Τρίτη – Σάββατο: 9.00 – 14.00

Τετάρτη και Σάββατο: 17.30 – 20.30

Κυριακή: 10.00 – 13.00

Δευτέρα κλειστά