Υπάρχει περίπτωση ο άδολος έρωτας της Ερωφίλης να έχει τυλιχθεί σε ένα πολύπτυχο κεντητό φουστάνι από την Κρήτη του 17ου αιώνα; Αν μιλούσε το πορτρέτο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ποιες άγνωστες πτυχές του Αγώνα της Ανεξαρτησίας θα διηγούνταν; Μπορεί ένας έφηβος του 5ου αι. π.Χ. που αναχωρεί για τη μάχη να μιλάει με τα λόγια του Σοφοκλή, όπως τα έγραψε για την τραγωδία του «Φιλοκτήτης»; Και πώς μπορούν ασημένια πιάτα και κουτάλια να μιλήσουν για την πείνα και τα δεινά του βυζαντινού ποιητή του 12ου αιώνα Θεόδωρου Πτωχοπρόδρομου;

Για 20 Τρίτες θα δίνονται οι απαντήσεις στην καρδιά του Μουσείου Μπενάκη, ανάμεσα σε τέσσερα χαρακτηριστικά εκθέματα των μόνιμων συλλογών του. Εκεί όπου οι ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου θα «ξυπνούν» τα αντικείμενα μέσα από τις προθήκες, θα τους δανείζουν τη φωνή τους, θα τα οδηγούν να «συναντηθούν» με σημαντικά λογοτεχνικά και ιστορικά κείμενα και θα τα αφήνουν να αποκαλύψουν το συναισθηματικό φορτίο που κουβαλούν και το οποίο δεν φτάνει ποτέ σχεδόν στους επισκέπτες του μουσείου.

Κι όλο αυτό επιτυγχάνεται χάρη σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα που εμπνεύστηκε πριν από 14 μήνες η επιμελήτρια της προϊστορικής, αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής συλλογής Ειρήνη Παπαγεωργίου και αποδέχθηκαν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός και ο αναπληρωτής του Θοδωρής Αμπαζής: μια ολόκληρη θεατρική παράσταση διάρκειας μίας έως και μιάμισης ώρας θα δίνεται μέσα στους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου, μπροστά στις προθήκες, από ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου (Δημήτρης Ημελλος, Στάθης Κόικας, Ελενα Μαρσίδου, Νέστορας Κοψιδάς, Ανδρομάχη Δαυλού, Νίκος Γιαλελής, Νικόλας Αναστασόπουλος, Στρατής Πανούριος), οι οποίοι δίνουν τη φωνή τους στα αντικείμενα μέσα από δραματοποιημένα σχετικά κείμενα.

Το πιλοτικό πρόγραμμα «Από τη σιωπή της προθήκης στον θεατρικό λόγο» ξεκινά στις 8 Νοεμβρίου με την παράσταση «Νεοπτολέμου μύησις» κι ενδέχεται να διευρυνθεί και στο Ισλαμικό Μουσείο και στην Πινακοθήκη Γκίκα. Τη σκηνοθετική επιμέλεια έχει ο Στρατής Πανούριος και την ενδυματολογική η Μάιρα Βαζαίου, ενώ πριν από κάθε παράσταση το έκθεμα – πρωταγωνιστή θα παρουσιάζουν οι αντίστοιχοι επιμελητές του μουσείου Ειρήνη Παπαγεωργίου, Αναστασία Δρανδάκη, Ξένια Πολίτου και Τάσος Σακελλαρόπουλος.

«ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ» ΔΕΛΗΒΟΡΡΙΑ. Την ώρα που το ούτως ή άλλως καινοτόμο Μουσείο Μπενάκη ετοιμάζεται για μια ακόμη πρωτιά –το πάντρεμα ανάμεσα στα εκθέματα και το θέατρο, όχι μέσω μιας απλής αφήγησης αναλογίου, αλλά μιας ολόκληρης θεατρικής παράστασης –ο χρόνος γύριζε πίσω χθες στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου. Στην όχι και τόσο μακρινή εποχή που ο πρώην διευθυντής του και νυν ακαδημαϊκός Αγγελος Δεληβορριάς χαμογελαστός υποδεχόταν τους καλεσμένους στην είσοδο του κτιρίου της οδού Κουμπάρη. Το ίδιο έκανε και χθες μετά το κοινή συναινέσει διαζύγιο του διαδόχου του Ολιβιέ Ντεκότ με τη διοίκηση του μουσείου, το οποίο ανακοινώθηκε την Παρασκευή με μια λιτή ανακοίνωση κι ένα πλούσιο παρασκήνιο. Οσο για την επόμενη ημέρα; Θα συζητηθούν όλα τα ενδεχόμενα για τη διαδοχή στη διοικητική επιτροπή τις επόμενες ημέρες όπως έγινε γνωστό από τη διοίκηση του μουσείου ύστερα από σχετική ερώτηση των «ΝΕΩΝ».

INFO: Παραστάσεις από 8 Νοεμβρίου και κάθε Τρίτη στις 20.30 στο Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1. Εισιτήρια: 15 και 10 ευρώ. Πληροφορίες στο τηλ. 210-3671015