Το «εξπρές των ονείρων» είναι έτοιμο προς αναχώρηση. Ο δαιμόνιος δημοσιογράφος Πίκος Απίκος ετοιμάζεται να επιβιβαστεί για να λύσει ένα ακόμα μυστήριο, τη στιγμή που η μάγισσα Φρικαντέλα απειλεί μικρούς και μεγάλους. Οι ήρωες αυτοί από τα παραμύθια του Ευγένιου Τριβιζά ζωντανεύουν από τις 24 Οκτωβρίου στο νέο θεματικό πάρκο, που στήθηκε στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης και είναι αφιερωμένο στον μεγάλο παραμυθά. «Οι μυστικοί κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά», όπως ονομάζεται το πάρκο που θα λειτουργήσει στο περίπτερο 1 της Helexpo, είναι εμπνευσμένοι από τις δημοφιλέστερες ιστορίες του και τους γνωστότερους χαρακτήρες που έγιναν σύντροφοι στα όνειρα εκατοντάδων παιδιών.

«Φιλοδοξούμε να μοιραστούμε λίγη μόνο από την ανεπανάληπτη μαγεία των παραμυθιών του Ευγένιου Τριβιζά με το παιδικό και όχι μόνο κοινό. Τόσο η μεγάλη διείσδυση των παραμυθιών του στις παιδικές ηλικίες όσο και το ευρύτερο προφίλ του συγκεκριμένου συγγραφέα διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην επιλογή μας προς το πρόσωπό του» δηλώνει στο «Νσυν», ο Κυριάκος Ποζρικίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ – Helexpo που επεξεργάστηκε το πρότζεκτ και το ενέταξε στο ευρύτερο πλάνο της επέκτασης της εταιρείας στο πεδίο των θεματικών πάρκων. Σε αυτό συνέβαλε και η επιτυχημένη περσινή διοργάνωση του Εργοστασίου Σοκολάτας. Αυτή η προσπάθεια λειτούργησε μάλλον ως πηγή έμπνευσης για το στήσιμο του φετινού σχεδίου. «Ηταν μια ιδέα του Πίκου Απίκου, του δαιμόνιου δημοσιογράφου, όταν επισκέφτηκε το Εργοστάσιο Σοκολάτας και έστειλε στην εφημερίδα του την ανταπόκρισή του γραμμένη στα σοκολατινικά» υποστηρίζει ο ίδιος ο Ευγένιος Τριβιζάς.

«Οι μυστικοί κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά» θα έχουν έντονα ψυχαγωγικό και διαδραστικό χαρακτήρα. Οπως μας αποκαλύπτει ο δημοφιλής δημιουργός, θα μπορεί κανείς να δει «μεταξύ άλλων, το Νησί των Πυροτεχνημάτων με τον καταρράκτη του χαρτοπόλεμου, το δάσος με τα ερωτευμένα τρυποκάρυδα, την πειρατική σπηλιά με τους θησαυρούς, το λιβάδι με τα τετράφυλλα τριφύλλια και τα ηφαίστεια πυροτεχνημάτων, το Απίθανο Τσίρκο του Μανόλη με το εφτάχρωμο σαλιγκάρι του ουράνιου τόξου, τον μαύρο χιονάνθρωπο, τον τηλεσκοπικό νάνο, τον φλογεροπαίχτη με τις πεταλούδες και γκεστ σταρ τον Ταύρο που Επαιζε Πίπιζα, το ζαχαροπλαστείο στο οποίο συναντιούνται για πρώτη φορά ο κύριος Ζαχαρίας και η κυρία Γλυκερία, το λουλουδένιο σπιτάκι που έχτισαν Tα Τρία Μικρά Λυκάκια και, βέβαια, τη Φρουτοπία, στην οποία οι επισκέπτες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να δουν από κοντά την εφεύρεση του Φραγκίσκου του φραγκόσυκου, το φοβερό και τρομερό Φρουκτήνος που αφαιρεί το μανά από τους μανάβηδες και τους κάνει βίδες».

ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΠΑΝΤΟΥ. Οσοι βρεθούν στη ΔΕΘ μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017 θα ξεκινήσουν την περιήγησή τους στο πάρκο έχοντας την ευκαιρία να επιβιβαστούν στο «Τρένο που πάει παντού». Συνεπιβάτες τους θα έχουν μεταξύ άλλων τον δημοσιογράφο Πίκο Απίκο, την Πουπού την Αλεπού, την Καιτούλα την κοκέτα την κοτούλα, τη Λιλή την παρδαλή λεοπάρδαλη. «Το Εξπρές των Ονείρων θα μεταφέρει στα πέρατα του κόσμου βαρέλια με πειρατικό ρούμι, τσουβάλια με γύρη από χρυσάνθεμα, ασημένιες κουδουνίστρες, καλαμάκια πορτοκαλάδας και ροζ ρουμπίνια. Στον σταθμό του τρένου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν το ελικόπτερο-περίπτερο που φέρνει νέα από τη Χώρα των Χαμένων Χαρταετών και άλλα μακρινά μέρη, το ασανσέρ με την κρυφή ρουφήχτρα και το γκισέ εισιτηρίων για δράκους. Μπορούν επίσης να παραλάβουν το προσωπικό τους διαβατήριο και να στείλουν επιστολές με τον Πελέ τον ταχυδρομικό πελεκάνο» λέει ο Ευγένιος Τριβιζάς για το περιεχόμενο των παιχνιδιών. Σημαντικό ρόλο στην ατμόσφαιρα παραμυθιού που θα επικρατεί στο πάρκο παίζουν και οι αναγνώσεις έργων στην Αίθουσα Αφήγησης.

Οι νεαρότεροι επισκέπτες θα έχουν «ειδικά» προνόμια στο περίπτερο 1 του εκθεσιακού κέντρου αφού μεταξύ άλλων θα έχουν τη δυνατότητα να σφυρίξουν με μια μαγική σφυρίχτρα στον σταθμό του Τρένου των Ονείρων και να χορέψουν ταραντέλα με τον Ρούνι Ρούνι. Ακόμα, στην πλατεία των Παραμυθιών θα μπορέσουν να γνωρίσουν τον Χουζουρίξ το πιστό άλογο του ιππότη Ρουλεμάν και, τέλος, να γίνουν ήρωες σπάζοντας μπαλόνια και ελευθερώνοντας κλεμμένες φωνές παιδιών. Πρέπει ωστόσο να είναι προετοιμασμένοι για ανατροπές στο παιχνίδι τους αφού οι κακοί ήρωες των ιστοριών θα είναι επίσης εκεί για να δυσκολέψουν τη βόλτα τους. «Το ταξίδι προβλέπεται ευχάριστο αλλά και επικίνδυνο επειδή υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι στο τρένο θα έχουν επιβιβαστεί λαθρέμποροι αβγών στρουθοκαμήλου, πειρατές με κόκκινες γενειάδες, γιγάντιοι εξωγήινοι σκόροι και μια λίαν επικίνδυνη τίγρη της Σουμάτρας. Οι επισκέπτες θα πρέπει να αψηφήσουν τις ραδιουργίες της Δόνας Τερηδόνας, τις απειλές της μάγισσας Φρικαντέλας και τις παγίδες που στήνει ο Ρούνι Ρούνι, το ύπουλο κακό γουρούνι» μας λέει ο συγγραφέας.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ. Παράλληλα με τη διάσταση του παιχνιδιού, στο θεματικό πάρκο θα διοργανωθούν και εξειδικευμένα εργαστήρια για τα παιδιά. «Η μάθηση γίνεται βιωματικά μέσα σε έναν χώρο διαδραστικό και ο θεματοποιημένος χώρος, εξοπλισμένος με σύγχρονα μέσα, συμβάλλει στη δραστηριοποίηση των παιδιών και στην ενεργό συμμετοχή τους» τονίζει ο Κυριάκος Ποζρικίδης. «Επιπλέον, η αφήγηση γνωστών και αγαπημένων έργων του συγγραφέα συνδυάζει την εκπαίδευση με την ψυχαγωγία, καλλιεργώντας τελικά τη φιλαναγνωσία». Δεδομένου του μεγάλου μεγέθους του εγχειρήματος, που ακολουθεί ευρωπαϊκές προδιαγραφές ανάλογων πάρκων του εξωτερικού, αλλά και του ευαίσθητου χαρακτήρα του που άπτεται της πνευματικής δημιουργίας του Τριβιζά, η δουλειά των ανθρώπων της ΔΕΘ – Helexpo και των συνεργατών της χρειάστηκε, βέβαια, τις ιδιαίτερες πινελιές του ίδιου του συγγραφέα, ο οποίος συνέβαλε στον σχεδιασμό του πάρκου.

INFO

«Οι μυστικοί κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά»στο περίπτερο 1 της Helexpo στη Θεσσαλονίκη, από 24 Οκτωβρίου έως τον Φεβρουάριο.