«Εχω υποφέρει από σπουδαίους μαέστρους. Το να ξέρεις πώς θα διευθύνεις μια συμφωνική ορχήστρα δεν σημαίνει ότι μπορείς να ανταποκριθείς στις ανάγκες των τραγουδιστών της όπερας». Η διακεκριμένη σοπράνο Βάσω Παπαντωνίου έχει κι άλλους λόγους για να επιμένει τα τελευταία χρόνια με πίστη στο όραμά της, τη δημιουργία Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης Μαρία Κάλλας, που θα επιφορτιστεί με την εκπαίδευση σπουδαστών. «Μέχρι το τέλος του χρόνου ελπίζουμε να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ενοικίασης για τουλάχιστον 20 χρόνια από το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο όπου ανήκει το κτίριο (σ.σ. από το 1950)». Πρόκειται για το νούμερο 61 της οδού Πατησίων, εκεί όπου η ντίβα έζησε μέχρι τα 16 της πριν φύγει για την Αμερική.

Και ενώ το κτίριο των 1.300 τ.μ. –κτισμένο το 1925 –είχε χαρακτηριστεί διατηρητέο το 1989 επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη, το ΝΑΤ δεν κατάφερε ποτέ λόγω υψηλών κονδυλίων να προχωρήσει στην ανακατασκευή. Για να ολοκληρωθεί, εξηγεί η Βάσω Παπαντωνίου, «θα πρέπει να δαπανηθούν περίπου 1.200.000 ευρώ, για να μπορέσουμε να πούμε ότι είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε. Να στελεχωθεί δηλαδή η ακαδημία και να δεχθεί τους πρώτους σπουδαστές». Οπως τόνισε η διάσημη υψίφωνος και πρόεδρος της Εταιρείας για το Κτίριο της Οπερας και της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης Μαρία Κάλλας, ο φορέας θα έχει την δυνατότητα να δέχεται έως 10 σπουδαστές σε κάθε τμήμα, ενώ η προσπάθεια που γίνεται τώρα είναι να βρεθεί τρόπος να μην πληρώνουν δίδακτρα: «Αυτός είναι και ο λόγος που κρατάμε το νούμερο εκείνων που επιθυμούν να φοιτήσουν στην Ακαδημία χαμηλό. Η εισαγωγή τους θα γίνεται με πολύ αυστηρά κριτήρια και μόνο οι απολύτως άριστοι θα μπορούν να εισαχθούν για να διδαχθούν διεύθυνση οπερετικού τραγουδιού, τραγούδι, σκηνογραφία, σκηνοθεσία, συγγραφή λιμπρέτου και μουσικής . Πιστεύουμε ότι έτσι θα έχουν την καλύτερη προετοιμασία για να μπορέσουν να διακριθούν και να δικαιωθούν σε παγκόσμιο επίπεδο» εξηγεί η Παπαντωνίου.

Στον αγώνα της για οικονομική ενίσχυση εντάσσεται και το αυριανό ρεσιτάλ στο θέατρο Ολύμπια όπου ο πιανίστας Χρίστος Παπαγεωργίου και η υψίφωνος Μυρτώ Παπαθανασίου θα ερμηνεύσουν έργα των Μασνέ, Σοπέν, Χέντελ, Ραχμάνινοφ, Αιμ. Ριάδη, Ντεμπισί, Μότσαρτ και Βέρντι. Οπως λέει η σταρ του λυρικού τραγουδιού, που περπατάει στις ίδιες διεθνείς σκηνές όπου πάτησε κάποτε η Μαρία Κάλλας: «Είναι βαθιά χαραγμένη μέσα μου η ιδιαίτερη χροιά της. Η Μαρία Κάλλας πάντοτε άγγιζε μια δική μου χορδή. Είναι μια αίσθηση την οποία έχω από παιδί και με ακολουθεί μέχρι και σήμερα. Αυτό που για μένα την κάνει αξεπέραστη είναι πως βάζεις ένα δίσκο για να την ακούσεις και νομίζεις ότι έχει μπει στο δωμάτιό σου και τραγουδάει μόνο για σένα».

INFO

Θέατρο Ολύμπια, Ακαδημίας 59, τηλ. 210 3711 392 , 30/9, στις 20.00. Εισιτήρια: 20-70 ευρώ και φοιτητικό 15.