Η παρουσίαση του νέου προγράμματος του Ιανού δεν θα μπορούσε παρά να πραγματοποιηθεί στη σκιά του λουκέτου που μπήκε και με τη βούλα στο ιστορικό βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκης» (Πανεπιστημίου 15), ύστερα από τη συσσώρευση χρεών στην αγορά και την υπερεπέκταση των παραρτημάτων του. Ο ιδιοκτήτης του «Ιανού», Νίκος Καρατζάς, τόνισε ήδη απ’ την αρχή μια άλλη παράμετρο:

«Πριν από δυο χρόνια μια εγκληματική και βάρβαρη πράξη εναντίων του βιβλίου ευνούχισε το νόμο της ενιαίας τιμής. Η κατάρρευση αυτού του νόμου δυσχεραίνει την αγορά του βιβλίου ακόμη περισσότερο. Ο σημερινός πρωθυπουργός ήταν στην συνάντηση που έγινε πριν από δύο χρόνια στο Ακροπόλ και είχε δεσμευτεί για την επαναφορά του νόμου της ενιαίας τιμής που είναι νόμος που υπερασπίζεται την γλώσσα την λογοτεχνία το δίκτυο το οποίο αν πεθάνει μετά κανείς δεν θα μπορέσει να το αναστήσει».

Όσον αφορά το πρόγραμμα, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά συνεχίζονται οι «Συναντήσεις στο café του Ιανού» που επιμελούνται ο δικός μας Νίκος Θρασυβούλου του Βήμα FM, οι δημοσιογράφοι Τασούλα Επτακοίλη και η Μαργαρίτα Πουρνάρα και ο Γιώργος Καραμπελιάς, Μέσα από αυτές σκιαγραφήθηκαν 90 σημαντικοί άνθρωποι της τέχνης και της διανόησης.

Την νέα σεζόν οι πρώτες συναντήσεις θα είναι με τον Μάνο Κοντολέων, τονΓιάννη Ξανθούλη και την Αθηνά Κακούρη ενώ στις συναντήσεις με τους μουσικούς τον Νοέμβριο η Τασούλα Επτακοίλη θα παρουσιάσει τον Χρήστο Νικολόπουλο και την Νατάσα Μποφίλιου. Οι «Απροβλεπτες συναντησεις» με την Μαργαρίτα Πουρνάρα θα συνεχίσουν με καλεσμένους τους πανεπιστημιακούς Βασίλη Βαμβακά και Παναγή Παναγιωτόπουλο, επιμελητές της πολυαναμενόμενης έκθεσης «GR80s. Η Ελλάδα του ’80 στην Τεχνόπολη» και τον Νοέμβριο με τον εκδότη («Διάμετρος») και πρώην υφυπουργό εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα.

Στην αίθουσα τέχνης του βιβλιοπωλείου υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση της Μικρής Άρκτου και την Επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού η σεζόν ξεκινά με την έκθεση ANIMALIA που εντάσσεται στο γενικότερο αφιέρωμα του ΙΑΝΟΥ για τον μήνα Οκτώβριο, που είναι αφιερωμένος στα ζώα.

Τον Νοέμβριο ακολουθεί η έκθεση Ιστορίες μυστηρίου, μια έκθεση εμπνευσμένη από τις σελίδες της αστυνομικής λογοτεχνίας και τον Δεκέμβριο Η Αλίκη στη Χώρα των θαυμάτων.

Το 2017 θα ξεκινήσει με ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη, με αφορμή τη τα 60 χρόνια από το θάνατό του, που συμπληρώνονται στις 26 Οκτωβρίου 2017. Η φωτογραφική έκθεση, εξάλλου, για τα 150 χρόνια από την Ίδρυση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, μεταφέρεται τον Νοέμβριο στο φουαγιέ του Μουσείου.

Στις μουσικές βραδιές του «Ιανού», τέλος, μέχρι το τέλος του χρόνου θα εμφανιστούν οι: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Νότης Μαυρουδής, Νένα Βενετσάνου & Γιώργος Τοσικιάν, Κώστας Μακεδόνας, Μανώλης Λιδάκης, Στέφανος Κορκολής, Παντελής Θαλασσινός, Νίκος Ξυδάκης, Παναγιώτης Μάργαρης, Μελίνα Τανάγρη, Δώρος Δημοσθένους, Αγγελική Τουμπανάκη & Buzz Bastardz και πολλοί-πολλοί άλλοι.