Η συμπλήρωση φέτος 400 χρόνων από τον θάνατο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ τιμήθηκε από πολιτιστικούς φορείς, ιδρύματα και οργανισμούς με πολλές εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Οι περισσότερες, ωστόσο, χρησιμοποίησαν τα έργα του μεγάλου συγγραφέα επιμένοντας στο ανέβασμα παραστάσεων. Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜοΜΑ) κινήθηκε αντίθετα στο ρεύμα και παρουσιάζει από τις 12 έως τις 24 Οκτωβρίου ένα εναλλακτικό κινηματογραφικό αφιέρωμα με τίτλο «Breaking Bard: Shakespeare on Film» (λογοπαίγνιο εμπνευσμένο από την τηλεοπτική σειρά «Breaking bad» και τον χαρακτηρισμό «βάρδος»).

Κατά τη διάρκεια του μίνι φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί στους χώρους The Roy and Niuta Titus Theaters του μουσείου, θα προβληθούν συνολικά 21 ταινίες που βασίζονται σε γνωστά σαιξπηρικά έργα σκηνοθετημένα από μετρ του είδους όπως οι σερ Λόρενς Ολίβιε, Ρόμαν Πολάνσκι, Τζούλι Τέιμορ, Κένεθ Μπράνα, Μπαζ Λούρμαν και Φράνκο Τζεφιρέλι. Το πρόγραμμα ανοίγει μάλλον συμβατικά με την προβολή του «Αμλετ» του 1948, ταινία που σφραγίστηκε από τη σκηνοθετική και ερμηνευτική πινελιά του Ολίβιε (για την εν λόγω ταινία κέρδισε άλλωστε βραβείο Οσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου). Η εξέλιξή του βέβαια είναι αρκετά πιο ιντριγκαδόρικη αφού τις υπόλοιπες ημέρες το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μη αναμενόμενα φιλμ που αντλούν έμπνευση από τα κείμενα του Βάρδου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ταινία «Απαγορευμένος πλανήτης» του 1956 σε σκηνοθεσία Φρεντ Μ. Γουίλκοξ και ιστορία αφαιρετικά βασισμένη στην «Καταιγίδα». Ή η ακραία κομεντί-σπλάτερ «Tromeo and Juliet» (1996) του Λόιντ Κάουφμαν, με αφηγητή τον μακαρίτη Λέμι Κίλμιστερ των Motorhead. Επίσης, ενδιαφέρουσα θα βρουν οι λάτρεις της ιστορίας και τη νέα παραγωγή «Play on! Shakespeare in Silent Films» που δένει μαζί περισσότερα από 20 έργα του βωβού κινηματογράφου από το 1899 και μετά, τα οποία ανήκουν στο αρχείο του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου.