Η αυριανή συναυλία στην Τεχνόπολη είναι υπόθεση έξι φίλων. Εξι τραγουδιστριών που μπήκαν στην περιπέτεια του ελληνικού τραγουδιού σε διαφορετικές δεκαετίες. Η Μελίνα Κανά θα συναντηθεί με τη Μάρθα Φριντζήλα, τηνΕλένη Τσαλιγοπούλου, τη Φωτεινή Βελεσιώτου, τηΜαρίαΠαπαγεωργίου και τη Λιζέτα Καλημέρη, ερμηνεύοντας τραγούδια κυρίως από τη δική της διαδρομή αλλά και κάποιες εκπλήξεις μέσα από τη ματιά της μπάντας Ο Γόης του Θησείου. Λίγο πριν ανέβει στη σκηνή της Τεχνόπολης η Μελίνα Κανά αφηγείται μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές της διαδρομής της:

Το σημαντικό είναι ότι θα βρεθώ με αγαπημένες γυναικείες φωνές που εκτιμώ πάρα πολύ. Καθεμιά έχει το δικό της ιδιαίτερο χρώμα φωνής και ωραίο τρόπο όταν ερμηνεύει. Τι σημαίνει ωραίος τρόπος να ερμηνεύεις; Οτι αυτά που διαλέγεις να κάνεις είναι όμορφα και ταιριάζουν με τους στίχους και τη μελωδία. Δεν είναι τζάμπα εντυπωσιασμοί και πράγματα που φορτώνουν το τραγούδι και δεν το αναδεικνύουν.

Η συγκίνηση και το συναίσθημα του κόσμου μπορεί να προκληθεί και με πιο ευγενικούς τρόπους. Το μέλημά μου είναι να αναδεικνύεται το τραγούδι και όχι η φωνή και το όραμα του δημιουργού. Σίγουρα ο ερμηνευτής βάζει την προσωπικότητά του –δεν μπορεί να μείνει εντελώς ανέπαφος. Αλλά αυτό ας γίνεται με έναν αξιοπρεπή και καλαίσθητο τρόπο. Πώς μπορεί να συνδεθεί ο ακροατής με μια ιστορία που έχει ζήσει ή έχει φανταστεί ο δημιουργός; Ο κόσμος των συναισθημάτων είναι κοινός για όλους. Η χαρά, η λύπη, ο πόνος, η έξαρση του έρωτα. Μέσα από αυτό το μονοπάτι συναντιέται με τον δημιουργό.

Το τραγούδι δεν ήταν μέσα στον επαγγελματικό μου προσανατολισμό. Μπήκε με μια απρόσμενη ορμή στη ζωή μου και μου άνοιξε αυτός ο δρόμος χωρίς να το έχω δρομολογήσει. Μπορώ να πω ότι ευθύνεται ο Νίκος Παπάζογλου που με άκουσε στο Πλατό. Μου πρότεινε να πάω μαζί του σε καλοκαιρινές συναυλίες. Στάθηκα δίπλα σε έναν άνθρωπο που ήταν ήδη πολύ καταξιωμένος, πολύ αγαπητός στον κόσμο και σε μένα βέβαια. Ετσι έγινε η αρχή με επαγγελματικούς όρους.

Εγινα γνωστή μέσα από τα τραγούδια του Σωκράτη (Μάλαμα) και του Θανάση (Παπακωνσταντίνου). Πριν από αυτούς είχα την τύχη να συνεργαστώ με τον Νίκο Μαμαγκάκη, ο οποίος μου έκανε τον πρώτο μου δίσκο, «Τα μυστικά τραγούδια», σε στίχους Μιχάλη Γκανά. Πριν πω τα «Μεταξωτά» με τα οποία με έμαθε ο κόσμος. Αυτό ήταν ένα πάρα πολύ μεγάλο σχολείο για μένα. Τα τραγούδια του Μαμαγκάκη είναι πολύ ιδιαίτερα και ο ίδιος ήταν πληθωρική προσωπικότητα. Ηταν σπουδή στο τραγούδι. Επειτα απέκτησα την εμπειρία στο στούντιο, που ήταν η πρώτη μου φορά. Επίσης σταθμό θεωρώ τη συνεργασία μου με τον Διονύση Σαββόπουλο (σ.σ.: στο «Σαββόραμα») και τον Σταύρο Κουγιουμτζή.

Με μετακίνησαν τα τραγούδια του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Αν δεν τον κατανοούσα δεν θα μπορούσα να τον τραγουδήσω. Με έβαλαν σε μια διαδικασία να σκεφτώ πάνω σε αυτά που έγραφε. Εντυπωσιάστηκα από τον τρόπο που σκεφτόταν. Το ίδιο έγινε και με στίχους του Σωκράτη Μάλαμα. Ημουν πολύ νέα και έχτιζα ακόμη την προσωπικότητά μου. Ωρίμαζα μέσα από τα τραγούδια που διάλεγα να πω.

Σήμερα δεν ξέρω τι τραγούδια θα ήθελα να πω. Περιμένω κάτι που θα εκπλήξει και πάλι. Θέλω να έρθει πάλι στον δρόμο μου κάτι που θα με ξαφνιάσει. Τι μπορεί να είναι αυτό δεν το γνωρίζω. Η αλήθεια είναι ότι δεν ψάχνω για να κάνω καινούργιο δίσκο. Το υλικό που έχω είναι μεγάλο, σπουδαίο και άφθαρτο ακόμη. Δεν με πειράζει και να μην ξανακάνω δίσκο ποτέ. Αλλωστε δεν εμπίπτω στις προσδοκίες των δισκογραφικών.

Ερχεται σε σύγκρουση ο καλλιτέχνης με το κοινό, έστω και αν αυτό συμβαίνει λίγες φορές. Δεν μπορείς να είσαι ανά πάσα ώρα και στιγμή στη διάθεσή του. Εχουμε ευθύνη ως καλλιτέχνες να τραγουδήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Εκτός όμως από το να πει κανείς το τραγούδι, καθήκον του ερμηνευτή είναι να συμβάλει στο να προκύψει μια ψυχική ανάταση και όχι μόνο θόρυβος.

INFO

H Μελίνα Κανά και ο Γόης του Θησείου (Παναγιώτης Μανουηλίδης, Θάνος Καζαντζής, Κώστας Νικολόπουλος, Νίκος Παπαϊωάννου, Γιώργος Δούσος) αύριο στις 21.00 στην Τεχνόπολη (Πειραιώς 100, τηλ. 210-3475.528). Συμμετέχουν η Μάρθα Φριντζήλα, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Φωτεινή Βελεσιώτου, η Λιζέτα Καλημέρη και η Μαρία Παπαγεωργίου. Εισιτήρια: 12 ευρώ στην προπώληση, 14 στην είσοδο.