Το έχουν νιώσει οι περισσότεροι φίλοι του είδους που ζουν εκτός Αμερικής και είδαν παρόμοια εγχειρήματα στη χώρα τους: οι υπερήρωες είναι γοητευτικοί, μόνο όταν προέρχονται από το μέρος που τους γέννησε. Μήπως όμως έπειτα από τόσα χρόνια, τέτοιες προσεγγίσεις είναι θέμα συνήθειας, αν όχι στερεοτύπων; Το ιαπωνικό στούντιο Toei Films, μάλλον συμφωνεί: στην ιστορία του, που ξεκινά δεκαετίες πριν, έχει κυκλοφορήσει αμέτρητες υπερηρωικές ταινίες, οι οποίες παρά τη χαμηλή δημοφιλία τους δεν υπολείπονταν καθόλου σε προσωπικότητα. Και όπως φαίνεται από παγκόσμιες τάσεις που εντοπίζουν έναν κορεσμό από χολιγουντιανούς υπερήρωες, σύντομα το παράδειγμα της Toei θα ακολουθήσουν κι άλλοι.

Η Ρωσία κατ’ αρχάς. Η ταινία «Zaschitniki» («Φρουροί» δηλαδή, ή «Guardians» στο πιο διεθνές), σε σκηνοθεσία Σαρίκ Αντρεασιάν, προγραμματισμένη να βγει στις αίθουσες της πατρίδας της τον Φεβρουάριο του 2017, παρακολουθεί μια παρέα ανδρών και γυναικών με καταγωγή από όλες τις γωνιές της πρώην ΕΣΣΔ, που έχουν υποβληθεί σε πρόγραμμα βελτίωσης του DNA, αποκτώντας φυσικά υπερδυνάμεις. Στο σχετικό τρέιλερ που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι η παραγωγή δεν έχει και πολλά να ζηλέψει από τα αμερικανικά στούντιο από άποψη ψηφιακών εφέ. Ενας από τους πρωταγωνιστές επίσης μεταμορφώνεται σε ανθρωπόμορφη αρκούδα γεμάτη μυς και με αγάπη για τα πολυβόλα, χαρακτηριστικά που δεν τα λες και υπογείως πατριωτικά.

Το στούντιο Graphic India με έδρα τη Βομβάη δεν σχεδιάζει απλώς μια ταινία με πρωταγωνιστή έναν τύπο που ονομάζεται Τσάκρα ο Ανίκητος και τιθασεύει ενεργειακούς κόμβους ενάντια στους κακούς: για χάρη του, έχει επιστρατεύσει και τον ίδιο τον Σταν Λι, ο οποίος δηλώνει ενθουσιασμένος με τον σκηνοθέτη Βικραμαντίτια Μοτουάνε. Η πολυπληθέστερη αγορά βέβαια είναι η αχανής Κίνα. Οι αδελφοί Αντονι και Τζόζεφ Ρούσο, σκηνοθέτες της Μάρβελ σε ταινίες όπως «Captain America 2: Ο στρατιώτης του χειμώνα», μάλλον το έχουν αντιληφθεί, γι’ αυτό και τον Οκτώβριο ξεκινούν εκεί τα γυρίσματα ενός φιλμ με τίτλο «Hero’s Awakening». Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ θα παρακολουθεί το ξεκίνημα ενός υπερήρωα και θα είναι γυρισμένο στα μανδαρινικά.