Εχει πρόσωπο το αόρατο νήμα που συνδέει ένα μπουκάλι σε σχήμα γόβας με μια τσαγιέρα με λεοπάρ σχέδια, ένα τσολιαδάκι κι ένα καράβι φτιαγμένο από φελλό; Εχει και μάλιστα είναι αναγνωρίσιμο: εκείνο του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Πρόσωπο που αποκαλύπτεται για πρώτη φορά σε έκθεση, καθώς τα περίπου 700 αντικείμενα των ετερόκλητων κιτς αντικειμένων –από τα 2.000 που διαθέτει η συλλογή του –θα φιλοξενηθούν από τα τέλη Σεπτεμβρίου στην γκαλερί a.antonopoulou.art υπό τον τίτλο «Το χάος των αναμνήσεων».

«Μου κίνησε το ενδιαφέρον ότι ένας μεγαλοαστός όπως ο Γιάννης Μπουτάρης μαζεύει αυτό που θα λέγαμε «σκουπίδι» αισθητικά και του δίνει μια άλλη διάσταση. Τα αναβαθμίζει σε συλλεκτικά αντικείμενα» μας λέει η ιδιοκτήτρια της γκαλερί Αγγελική Αντωνοπούλου, η οποία προετοιμάζει εδώ κι έναν χρόνο ως επιμελήτρια τη συγκεκριμένη έκθεση.

Πώς μπορεί όμως να παρουσιάσει ως σύνολο έναν τόσο μεγάλο αριθμό διαφορετικών αντικειμένων, τα οποία βρίσκονται ατάκτως τοποθετημένα είτε στο οινοποιείο του Γιάννη Μπουτάρη στο Γιαννακοχώρι είτε στο σπίτι του; «Εφτιαξα μικρά παραμύθια» εξηγεί η Αγγελική Αντωνοπούλου. «Στη συλλογή για παράδειγμα υπάρχουν πολλά ζώα, πορσελάνινα, πλαστικά, ξυλόγλυπτα, σκαλισμένα σε μάρμαρο. Τα τοποθέτησα μπροστά από έναν καθρέφτη για να γίνουν ζεύγη και μοιάζουν σαν να οδεύουν προς την κιβωτό του Νώε. Ενα άλλο σύνολο αποτελείται από ένα καράβι και μερικές πυραμίδες κι έχει τον τίτλο «Κρουαζιέρα στον Νείλο». Ενα σημείο που με προβλημάτισε ήταν τα δεκάδες κουκλάκια με τοπικές φορεσιές. Πώς να συνδυάσεις έναν τσολιά με έναν ταυρομάχο; Επειδή όμως όλα τους είχαν ροδαλά μάγουλα, βάφτισα την ενότητα «Χειλάκι πετροκέρασο»».

Για ποιον λόγο όμως μια γκαλερί –που είναι ουσιαστικά εμπορική επιχείρηση –επιλέγει να διοργανώσει μια έκθεση χωρίς εμπορικό ενδιαφέρον καθώς ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν σκοπεύει να διαλύσει τη συλλογή του; «Μου αρέσουν οι ανατροπές» εξηγεί η επιμελήτρια. «Κι είναι μια ευκαιρία να τεθεί το ερώτημα τι είναι το συλλέγειν, όπως εύστοχα σημειώνει ο ιστορικός τέχνης Χριστόφορος Μαρίνος, που υπογράφει το κείμενο του δίγλωσσου καταλόγου».

INFO

H έκθεση «Το χάος των αναμνήσεων» εγκαινιάζεται στις 23 Σεπτεμβρίου στην γκαλερί a.antonopoulou.art, Αριστοφάνους 20, Ψυρή. Εως 29 Οκτωβρίου