Η μεσαιωνική γαλλική πόλη Αρλ παρουσιάζει από την επόμενη Δευτέρα τον χάρτη της σύγχρονης φωτογραφικής καλλιτεχνικής παραγωγής στη 47η διοργάνωση Φωτογραφικές Συναντήσεις. Στον γαλλικό μεσογειακό Νότο, μεταξύ Μασσαλίας, Νιμ, Αβινιόν και Αρλ εξαπλώνεται το διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας που φέτος τιμά τον γάλλο συγγραφέα Μισέλ Τουρνιέ (1924 – 2016), συνιδρυτή μαζί με τον Λισιέν Κλεργκ το 1970 αυτής της καταξιωμένης συγκέντρωσης που το 2015 ξεπέρασε τους 93.000 επισκέπτες. Η φετινή προσέγγιση αποκτά ποπ χρωματισμούς και υποδέχεται δημιουργούς από τον κινηματογράφο και τη μουσική, ενώ ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Αρλ Σαμ Στουρτζέ δίνει έμφαση σε δημιουργούς από την Αφρική. Ανάμεσα στους 137 συνολικά καλλιτέχνες, η φετινή Αρλ συγκεντρώνει τις επιλογές από 48 επιμελητές οι οποίοι οργάνωσαν τις 32 εκθέσεις του επίσημου προγράμματος και τις 10 παράλληλες εκδηλώσεις. Οπως κάθε χρόνο η μεσαιωνική πόλη αλλάζει ρυθμό και οι χώροι του παλιού καθεδρικού ναού, του μουσείου της πόλης και του παλιού αμαξοστάσιου που έχει μετατραπεί σε μεγάλο καλλιτεχνικό πάρκο γεμίζουν από τις φωτογραφίες και τα βίντεο των καλλιτεχνών που καταγράφουν το παρόν. «Οι φωτογράφοι είναι ερευνητές. Δεν είναι ούτε ιστορικοί ούτε κοινωνιολόγοι. Είναι όμως καλλιτέχνες οι οποίοι κατασκευάζουν μια οπτική κοσμολογία από το σύνολο των κινούμενων εικόνων, των κειμένων και των ήχων και μας παρασύρουν μέσα στις ιστορίες τους» σημειώνει ο Σαμ Στουρτζέ.

ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Αρλ υπογραμμίζει τον ρόλο του φεστιβάλ στην υποστήριξη και την ανάδειξη νέων φωτογραφικών ταλέντων, μέσα από τον θεσμό των βραβείων του. Στη φετινή 47η διοργάνωση, το μεγάλο βραβείο των Φωτογραφικών Συναντήσεων, το Discovery Award, θα συμπεριλάβει ανάμεσα στους υποψηφίους του και τον κυπριακής καταγωγής καλλιτέχνη Χριστόδουλο Παναγιώτου. Η μεικτή χρήση βίντεο προβολών, κειμένων, φωτογραφικών στιγμιότυπων, αναγνώσεων – περφόρμανς, στοιχείων αρχιτεκτονικής, αρχαιολογικής πρακτικής και προσωπικών αφηγήσεων συνθέτουν το έργο για το οποίο η επιμελήτρια Στεφανί Μουαντόν επέλεξε τον Παναγιώτου και τον παρουσιάζει στην έκθεσή της, για να διεκδικήσει το χρηματικό βραβείο των 25.000 ευρώ.

Η φωτογραφική «έρευνα πεδίου» που έκανε ο Τάσος Βρεττός σε αυτοσχέδιους χώρους λατρείας των μεταναστών και των προσφύγων της Αθήνας και των περιχώρων της, και αποτέλεσε υλικό της πρόσφατης έκθεσης «Τ(ρ)όποι Λατρείας» στο Μουσείο Μπενάκη, ταξιδεύει επίσης για την Αρλ. Σε έναν πρώην βιομηχανικό χώρο επεξεργασίας χάρτου, την Παπετερί Ετιέν, οι καλεσμένοι καλλιτέχνες δείχνουν τα βίντεο με επιλογές των έργων τους. Ο Τάσος Βρεττός θα παρουσιάσει την έρευνά του σε επεξεργασμένη μορφή βίντεο και με τη συνοδευτική μουσική του Μιχάλη Καλκάνη, στην ενότητα «Η νύχτα της χρονιάς».

H έκθεση βιβλίωνCosmosανήκει στο δορυφορικό πρόγραμμα του διεθνούς φεστιβάλ. Η ομάδα του Βασίλη Ζηδιανάκη AtoposCVCσυμμετέχει στο φετινό εκδοτικό πρόγραμμα της Αρλ, παρουσιάζοντας την έκδοση Unloked. Πρόκειται για ένα βιβλίο φωτογραφικής αφήγησης, το οποίο επιχειρεί να «ξεκλειδώσει» την απεικόνιση του «Γυμνού σώματος» στην ψηφιακή εποχή. Το βιβλίο, 512 σελίδων, περιλαμβάνει έργα από περισσότερους από 140 διεθνείς φωτογράφους και καλλιτέχνες παίρνοντας τη φόρμα μιας σύνθεσης εικόνων, οι οποίες πηγάζουν από το Ιντερνετ και από τη συνεχώς εξελισσόμενη σχέση μας με την εικόνα και τη φωτογραφία.