«Η ψηφιακή εκτύπωση άλλαξε τα δεδομένα στον εκδοτικό τομέα με την ευελιξία του τιράζ» μας λέει από την αρχή της συζήτησης η Μέριλυν Ευσταθοπούλου, του εκδοτικού οίκου Λευκή Σελίδα, η οποία σύστησε ήδη από το 2011 τις κατά παραγγελία εκδόσεις (print on demand).«Δεν χρειάζεται πλέον να παραχθούν 2.000 αντίτυπα ενός βιβλίου προκειμένου να επιτευχθεί ένα λογικό κόστος παραγωγής. Με την ψηφιακή εκτύπωση μπορούμε να τυπώνουμε ένα αντίτυπο, μόνο κάθε φορά που υπάρχει παραγγελία κάποιου τίτλου. Ετσι, μεταξύ άλλων, αποφεύγουμε συνήθη μειονεκτήματα των παραδοσιακών εκδοτικών τεχνικών, π.χ. απόθεμα, σημαντική οικονομική διακινδύνευση και μη πληρωμή των βιβλίων που βρίσκονται σε παρακαταθήκη».

Με αυτή τη λογική, η Λευκή Σελίδα έχειεκδώσει περίπου 50 τίτλους, με ευρύ φάσμα συλλογών, από πανεπιστημιακά συγγράμματα μέχρι εγχειρίδιο για το Patchwork, ποίηση και δοκίμια. «Δεν υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ συγγραφέα. Εχουμε γιατρούς, νοικοκυρές, καθηγητές, φοιτητές. Τελικά, όλοι μπορούν να εκφραστούν. Θεωρώ πως το κάθε έργο μπορεί να διατεθεί στο αναγνωστικό κοινό» λέει η διευθύντρια, που έχει δεκαετή πείρα στη διοίκηση γαλλικού εκδοτικού οίκου. Εφόσον μάλιστα ένα βιβλίο έχει αποσυρθεί από άλλον εκδοτικό οίκο και δεν ισχύουν πια κάποιοι περιορισμοί από τη σχετική σύμβαση, τότε κάθε πελάτης μπορεί να ζητήσει την επανατύπωση ενός τόμου. «Αυτό το μοντέλο μάς παρέχει τη δυνατότητα να εκδίδουμε έργα άγνωστων/νέων ελλήνων συγγραφέων» σημειώνει η εκδότρια.

ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ. Πώς όμως λειτουργεί το σύστημα τής κατά παραγγελία έκδοσης; «Ο συγγραφέας υποβάλλει το κείμενό του μέσω email, προβαίνουμε στην επιμέλεια του κειμένου σε Word, κατόπιν παράγουμε pdfs που αποστέλλουμε στο τυπογραφείο, το οποίο θα τυπώσει 20 τεμάχια για τον συγγραφέα και 20 για τον εκδοτικό οίκο, όσα δηλαδή χρειάζονται για να καλύψουμε δημοσιογράφους/μπλόγκερ/κληρώσεις. Μετά, ξανατυπώνουμε μόνο όποτε υπάρχουν νέες παραγγελίες ενός βιβλίου» λέει η Μέριλυν Ευσταθοπούλου. Το κόστος της διαδικασίας ανέρχεται σε 550 ευρώ, που είναι το πάγιο έκδοσης, με το ποσό να μεγαλώνει ανάλογα με το κείμενο, τον αριθμό σελίδων για επιμέλεια και το περιεχόμενο για τη σελιδοποίηση. Το θετικό στην όλη διαδικασία είναι πως δεν υπάρχει περιορισμός στα αντίτυπα της παραγγελίας. «Από ποιητικές συλλογές, μπορεί να πουλήσουμε πέντε αντίτυπα και από κάποιο εγχειρίδιο που απευθύνεται σε εξειδικευμένο κοινό 200 αντίτυπα κάθε χρόνο» προσθέτει η εκδότρια.

Το τελευταίο στάδιο περιλαμβάνει την προώθηση του βιβλίου, που στηρίζεται όχι μόνο στις προσπάθειες του οίκου αλλά και στις πρωτοβουλίες του ίδιου του συγγραφέα.«Προσπαθούμε να πραγματοποιούνται απευθείας από εμάς οι πωλήσεις διότι όσο περισσότεροι παρεμβάλλονται, τόσο πιο μικρή η πιθανότητα να εισπράξουμε έσοδα από πωλήσεις και να αποδώσουμε δικαιώματα. Υπάρχουν βιβλιοπωλεία τα οποία λαμβάνουν βιβλία ως παρακαταθήκη και τα επιστρέφουν έπειτα από δύο χρόνια.Τα αντίτυπα αυτά είναι σχεδόν αδύνατο πουληθούν, λόγω φθοράς από μία τέτοια διετή «ύπνωση»» καταλήγει η Ευσταθοπούλου.

– Πληροφορίες στην ιστοσελίδα lefkiselida.gr