«Η Μεσόγειος είναι ένας μηχανισμός καταγραφής της Ιστορίας και των ανθρώπων που ζούνε στην περιοχή . Και με αυτό το έργο προσπαθήσαμε να κάνουμε το σύμπλεγμα των κτιρίων να ανασαίνουν σύμφωνα με τον ρυθμό της γης, την αύρα της θάλασσας , τη διαφάνεια του ήλιου », δήλωσε με τη γνωστή ποιητική εκφραστικότητά του ο ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντζο Πιάνο .

Ο οποίος υποδέχτηκε πριν από λίγες ώρες ένα διεθνές ακροατήριο σε ένα πολυπόθητο και πολυσυζητημένο σημείο, για να παρουσιάσει την ολοκληρωμένη του αρχιτεκτονική χειρονομία προς την πόλη της Αθήνας. Ήταν εκεί ψηλά, στον «Φάρο».

Στο συμβολικό επιστέγασμα του δημοκρατικού ανοιχτού χώρου , όπου αποκαλύπτεται μία νέα θέα της Αθήνας και της θάλασσας . Δηλαδή στο υψηλότερο σημείο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), που απέχει 32 μέτρα από το έδαφος του πάρκου και που για πρώτη φορά υποδέχτηκε χθες το απόγευμα τους επισκέπτες του ειδικού τετραήμερου προγράμματος ανοιχτών εκδηλώσεων «Metamorphosis.

Το ΚΠΣΙΝ στον Κόσμο». http://www.snfcc.org/media/293850/24.PDF και http://www.snfcc.org/media/293841/25.PDF και http://www.snfcc.org/media/293847/26.PDF .

Μαζί του ήταν εκεί και ο Ανδρέας Δρακόπουλος, πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Και μίλησε πριν από λίγο(http://www.snfcc.org/multimedia/live-streaming/?lang=el) στους εκπροσώπους των media από όλον τον κόσμο που επισκέφθηκαν το ΚΠΣΙΝ και ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Λυρικής Σκηνής, της Εθνικής Βιβλιοθήκης και του Πάρκου.

«Δεν ήρθαμε για να κάνουμε κατάληψη του πολιτισμού. Από την αρχή πεποίθησή μας ήταν ότι αυτό το έργο μόλις ολοκληρωθεί θα ανήκει στο ελληνικό δημόσιο και ότι είναι ευθύνη των πολιτών να το κρατάνε ζωντανό στη λειτουργία του. Επιθυμούμε το Κράτος των πολιτών να είναι ο διαχειριστής του ΚΠΣΙΝ . Εμείς δε θέλαμε να υπάρχουμε για να κατευθύνουμε και να υποδεικνύουμε πως θα λειτουργούν τα πράγματα μέσα σε αυτόν τον χώρο. Αν υπάρχει ανάγκη θα είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε οικονομικά ώστε να συνεχίζεται απρόσκοπτα η λειτουργία του. Δεν είναι όμως υπόθεση χρημάτων πρωταρχικά. Χρειάζεται ο κόσμος να καταλάβει ότι ο χώρος του ΚΣΙΝ είναι δικός του έτσι ώστε να συμμετέχει σε αυτό αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του».

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος από την πλευρά του έθεσε το ρεαλιστικό πλαίσιο του μεγάλου έργου που στις αρχές του φθινοπώρου πρόκειται να παραδοθεί από την κατασκευαστική κοινοπραξία στο Ίδρυμα και στη συνέχεια η διαχείρισή του θα περάσει στο ελληνικό δημόσιο. Ώστε περίπου στις αρχές του δεύτερου τριμήνου του 2017 να έχουν ολοκληρωθεί οι μετεγκαταστάσεις στο ΚΠΣΙΝ των οργανισμών της Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης και να ξεκινήσει η λειτουργία στο σύνολό του.

Σαφής και κατηγορηματικός ο Ανδρέας Δρακόπουλος υπογράμμισε στους εκπροσώπους τύπου και ηλεκτρονικών μέσων πως «σε όλο το διάστημα κατασκευής του έργου συνεργαστήκαμε θαυμάσια με τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Δεν έχει σχέση με κυβέρνηση αριστερή ή δεξιά, γιατί αυτό το Ίδρυμα είναι απολιτικό και ανήκει στον λαό».