Τρία διαφορετικά βιβλία συστήνουν συνταγές ελληνικές αλλά και προϊόντα με διεθνή απήχηση

Ανοίγεις τις σελίδες του και σου ανοίγει η όρεξη. Εικόνες τόσο ζωντανές, που έχεις την ψευδαίσθηση ότι θα γεµίσει ο τόπος αρώµατα µυρωδικών. Πάνω από όλα όµως το βιβλίο «Του άνεµου και της αρµύρας» κρατάει σφιχτά στην αγκαλιά του την ιστορία του κυκλαδίτικου φαγητού και των τοπικών προϊόντων. Μια παραγωγή εξονυχιστικής έρευνας από τους συγγραφείς Νανά Δαρειώτη, Θάλεια Τσιχλάκη και Ανδρέα Ανδρουλιδάκη.

Μια µύηση στην εµπειρία της κυκλαδίτικης ζωής µέσα από το φαγητό και πώς αυτό εξελίχθηκε και διαµορφώθηκε εδώ και 3.500 χρόνια στα νησιά ως αναπόσπαστο κοµµάτι της πολιτιστικής τους κληρονοµιάς.Στις σελίδες του θα βρείτε όλα τα τοπικά προϊόντα, µαγειρικές που κάνουν το κάθε νησί να είναι τόσο όµοιο και ταυτόχρονα τόσο διαφορετικό. Κυρίως όµως αναµένεται να αποτελέσει χρηστικό εργαλείο για όλους εκείνους που θέλουν να γνωρίσουν και να συνεχίσουν την τόσο θαυµαστή ιστορία τους. Στις 302 σελίδες του παρουσιάζονται τα 24 νησιά των Κυκλάδων και πρωτότυπες πληροφορίες για: αρτοποιήµατα και ζυµαρικά, βότανα, µυρωδικά και άγρια χόρτα, γαλακτοκοµικά και τυριά, γλυκά, ελιές και ελαιόλαδο, καρπούς, λαχανικά, όσπρια και φρούτα. Ακόµη µέλισσες και µέλι, κρασί και ποτά, χοιροσφάγια, αλλαντικά και κρέατα, ψάρια και θαλασσινά.

Περισσότερα από 600 λήµµατα αναφέρονται στα προϊόντα, στην παραγωγή και στις γευστικές παραδόσεις των νησιών, ενώ περιγράφονται σχεδόν 100 τυριά µε τις διαφορές αλλά και τα κοινά στοιχεία τους, µε350 φωτογραφίες να συνοδεύουν και να εικονογραφούν τα κείµενα. Παράλληλα, 50 αυθεντικές συνταγές και οι πολλές παραλλαγές τους αποτυπώνουν τον µαγειρικό πλούτο και τα αρώµατα των Κυκλάδων.Μια έκδοση του Επιµελητηρίου Κυκλάδων από το δίκτυοAegean Cuisine. Τιµή 25 ευρώ, διάθεση Kelly’s Cookbook Store, Libro ΑΕ, Το Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής και ηλεκτρονικά www.e-kyklades.gr.

Τον θαυµαστό και άγνωστο για εµένα κόσµο του κρασιού µάς συστήνει η οινολόγος Μαρία Τζίτζη. Στο εν λόγω βιβλίο βέβαια υπάρχουν άγνωστα κρασιά ακόµη και για τους ειδήµονες. Το λέει και το όνοµά του: «Του κόσµου τα παράξενα κρασιά». Διαφορετικά ή παράξενα κρασιά, κάποια από αυτά δηµιουργήθηκαν τυχαία, απρόσµενα, όταν η φύση, ξεπερνώντας τα όριά της, παρασύρθηκε και ξέφυγε από τον κανόνα. Αλλά και κρασιά που γεννήθηκαν από τον συνδυασµό της φαντασίας και της ευρηµατικότητας, καθώς και εκείνα που είναι προϊόντα της επιστήµης, της έρευνας ή και της εφαρµογής της τεχνολογίας. Από τις εκδόσεις Fairead, τιµή 9,90 ευρώ.

Πιο κοντά στις παιδικές καρδιές και µε το 1ο Βραβείο Παιδικής λογοτεχνίας (Public 2016) στο εξώφυλλό του είναι το βιβλίο «Το µυστήριο του σοκολατένιου γλυκού». Η ψυχολόγος δρ Λίζα Βάρβογλη αποτυπώνει µε τον πιο γευστικό τρόπο ένα παραµύθι µε µυστήριο και περιπέτεια για αγόρια και κορίτσια 3 έως 9 ετών, το οποίο προάγει την αυτοπεποίθηση, τη συναισθηµατική νοηµοσύνη, τη συνεργασία και τη θετική σκέψη. Από τις εκδόσεις Mamaya, τιµή 10,75 ευρώ.