Στο Λουτρό των Αέρηδων στην Πλάκα, ένα από τα μαγικά παραρτήματα της «Αυλής των Θαυμάτων» ή αλλιώς του πολυαναμενόμενου νέου Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (ΜΕΛΤ), – του οποίου το κτιριακό συγκρότημα παραδίδεται σύντομα, μέσα στο καλοκαίρι – οι θερινές εκδηλώσεις επικαιροποιούν, περισσότερο από ποτέ, έναν ιδανικό χώρο συνύπαρξης με διαφορετικούς πολιτισμούς, διαφορετικές εθνικές ή θρησκευτικές καταβολές.

Μέσα στις αίθουσες και τα αποδυτήρια του ιστορικού χαμάμ, του μόνου διασωζόμενου δημόσιου Λουτρού της Αθήνας (στην οδό Κυρρήστου 8), οι επισκέπτες θα κοινωνήσουν τον Ιούνιο «Μαζί» (είναι ο τίτλος της σειράς εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται αυτό το καλοκαίρι από το ΜΕΛΤ) την τέχνη της πολυπολιτισμικότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης. Ξεκινώντας από το Λουτρό των Αέρηδων, ένα ιδανικό καταφύγιο για το σώμα και την ψυχή.

Εδώ φιλοξενείται έως τις 4/7 το «Καταφύγιο» της Τίνας Καραγεώργη, μια εγκατάσταση που η εικαστικός δημιούργησε από χάρτινα πανό ενισχυμένα με γάζες και ζωγραφισμένα σαν παλαιά χειρόγραφα, με κείμενα που τα γράμματα θυμίζουν ανατολίτικη καλλιγραφία.

Τα κείμενα επαναλαμβάνουν τις λέξεις «Ζω» και «Ανάσα», «σε οκτώ γλώσσες εθνοτήτων που κάποτε συμβίωναν στον ίδιο τόπο: ελληνικά, οθωμανικά, τουρκικά, σεφαραδατίκα, εβραϊκά, αρμένικα, ποντιακά και βλάχικα». Τα χάρτινα τρίπτυχα κρέμονται από ψηλά, γύρω από την παραδοσιακή μαρμάρινη εστία που κάποτε θέρμαινε την αίθουσα με καυσόξυλα, ανάμεσα στις γούρνες με το τρεχούμενο νερό, φωτισμένα από το φυσικό φως που διαχέει ακτινωτά το «μάτι» από τις θολωτές οροφές. Η έκθεση της Τίνας Καραγιώργη είχε παρουσιαστεί στο Αλατζά Ιμαρέτ στη Θεσσαλονίκη. Στο Λουτρό των Αέρηδων, θα διαρκέσει έως τις 4 Ιουλίου και θα πλαισιωθεί από μουσικές βραδιές, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά, αφηγήσεις παραμυθιών, συναυλία με πορτογαλέζικα φάδο, τραγούδια και μουσικές από τη Λατινική Αμερική.

Το Λουτρό των Αέρηδων χρονολογείται στην πρώτη περίοδο της Τουρκοκρατίας (1430-1669) και λειτουργούσε έως το 1965. Αναπαλαιώθηκε το 1998 και παραδόθηκε στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, που έχει την ευθύνη του για τη χρήση του ως Μουσείο -Κέντρο Τεκμηρίωσης με θέμα την καθαριότητα, φροντίδα και καλλωπισμό του σώματος.

Μαζί με το Τζαμί Τζισδαράκη, που στεγάζει την έκθεση νεοελληνικής κεραμικής, στο Μοναστηράκι, το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων-Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη στην Πλάκα, το κτίριο της οδού Πανός 22 με την μόνιμη έκθεση «Ανθρωποι και Εργαλεία», κι ακόμα είκοσι μνημειακά κτίρια- παραρτήματα του ΜΕΛΤ διάσπαρτα στην Πλάκα, θα υποδεχτούν το νέο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, που ετοιμάζεται να γιορτάσει το 2018 τα εκατοστά του γενέθλια, ανοίγοντας τις πύλες του για το κοινό, μετά τις εργασίες διαμόρφωσης που πραγματοποιούνται από το 2011.

Στα 4000 τ.μ. του νέου Μουσείου, θα στεγαστούν 2.500 αντικείμενα από τις πλούσιες συλλογές του που προβάλλουν τον νεότερο ελληνικό πολιτισμό. Το κτιριακό συγκρότημα περιβάλλεται από τις οδούς Αρεως, Βρυσακίου, Κλάδου και Αδριανού, και με τη λειτουργία του θα αποκαλυφθεί στο κοινό μια ολόκληρη γειτονιά της παλιάς Αθήνας,με κατάλοιπα που μαρτυρούν τη μακραίωνη ιστορία της.