Τα διάσημα του Ιππότη του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών φέρει από τις 24 Μαΐου ο Μύρων Μιχαηλίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (από το 2011), μετά την παρασημοφόρησή του από τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα Κριστόφ Σαντερού.

Ως γνωστόν, το Τάγμα επιβραβεύει εκείνους που διακρίνονται για τις δημιουργίες τους στον καλλιτεχνικό ή λογοτεχνικό χώρο ή για τη συμβολή τους στην ανάδειξη των Γραμμάτων και των Τεχνών στη Γαλλία και τον κόσμο.

Ο έλληνας αρχιμουσικός γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης όπου και διδάχτηκε τα γαλλικά ως πρώτη ξένη γλώσσα. Μέχρι σήμερα έχει διευθύνει μεγάλες ορχήστρες όπως αυτές του Βερολίνου, της Ρώμης, της Πράγας, της Ιερουσαλήμ, του Βουκουρεστίου κ.ά.

Το 2004 ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας της Θεσσαλονίκης. Στην τελετή παρασημοφόρησής του ο Μύρων Μιχαηλίδης ανακοίνωσε το ανέβασμα της όπερας «Πελλέας και Μελισσάνθη» του Ντεμπισύ, για πρώτη φορά από την Εθνική Λυρική Σκηνή, στις νέες εγκαταστάσεις της, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δήλωσε επίσης ότι σε συνέχεια της συνεργασίας της Λυρικής με την Πρεσβεία της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο, η Εναλλακτική Σκηνή θα συμπράξει με την «La Folle Journée de Nantes» και την Πόλη της Νάντης στη δημιουργία ενός νέου φεστιβάλ κλασικής μουσικής, την «Folle Journée της Αθήνας».