Στη σύγχρονη πολιτιστική παράδοση, οι επέτειοι σημαντικών ιστορικών γεγονότων είθισται να δίνουν την κατάλληλη δικαιολογία για την παρουσίαση τυποποιημένων τιμητικών εκδηλώσεων. Από τον άτυπο αυτό κανόνα, ωστόσο, εξαιρείται η παράσταση «Λαβύρινθος, από το σκοτάδι στο φως» που παρουσιάζεται την Παρασκευή 20 Μαΐου, ανήμερα της 75ης επετείου από τη Μάχη της Κρήτης.

Κι αυτό επειδή αποτελεί μια απόπειρα αποτύπωσης του σύγχρονου πολιτισμού του νησιού μέσα από την ορχηστική τέχνη και την θεατρική αντίληψη.

«Πρόκειται για μια σύμπραξη όπου ο κρητικός χορός ανταμώνει τον σύγχρονο. Δεν νοθεύουμε ή παραποιούμε την κρητική παράδοση», τονίζει ο Παύλος Κουρτίδης που υπογράφει τη σκηνοθεσία αλλά και τις χορογραφίες.

Για το λόγο αυτό έστησε επί σκηνής έναν λαβύρινθο, έναν αρχέγονο τοίχο που αντιπροσωπεύει την Κρήτη του τότε και συμπληρώνεται από κομμάτια αναστήλωσης, δηλώνοντας το σήμερα. Έχοντας πάντα ως πρόθεση την ανάδειξη των ετερόκλητων στοιχείων που συνθέτουν την παράδοση του νησιού. «Δεν είναι μια παράσταση. Μιλάμε για τον ίδιο τον πολιτισμό μας. Όλο αυτό είμαστε εμείς. Όπως οι Αργεντίνοι έχουν εξάγει το χορό τους, έτσι κι εμείς στοχεύουμε στο «να γνωρίσει ο κόσμος τον χορό και τον πολιτισμό της Κρήτης μέσα από την παράστασή μας».

Δουλεύοντας έναν χρόνο την ιδέα της παράστασηςκαι μελετώντας προσεκτικά την ιστορία και τα πολιτιστικά στοιχεία του νησιού, κατέληξε στην ενσωμάτωση όλων αυτών των κομματιών στην εξέλιξη της παράστασης με τρόπο που να συνδιαλέγονται με την σύγχρονη χορογραφική κοσμοθεωρία.

Έτσι, τα Ταυροκαθάψια, το κρητικό μοιρολόι με την κάθοδο στον Άδη, ο βασανισμός του Δασκαλογιάννη, δένουν με τον πυρρίχιο και τον ορσίτη. Ο χορός του Θησέα συναντά τον Γέρανο μέσω μιας κατασκευής με blacklight, ενώ ο Μίτος της Αριάδνης γίνεται 3D και καταλήγει να γεννάει την ίδια την Κρήτη. Ακόμα, οι μαντινάδες και η σούστα που χορεύεται από ένα ζευγάρι δίνουν τη θέση τους στον Ερωτόκριτο που είναι διασκευασμένος σε πιάνο.

ΟΙ ΧΟΡΕΥΤΕΣ.

Στο πρωτότυπο αυτό σκηνικό ακροβατούν πέντε μουσικοί που παίζουν πρωτότυπες μελωδίες – κράμα παραδοσιακής προέλευσης και πιο φρέσκων ήχων, έμπνευσης του Βασίλη Τσεντούρου. Μαζί τους και οι πρωταγωνιστές της παράστασης, οι 27 χορευτές με κορυφαίους τους αδερφούς Γιάννη και Γιώργο Μεγαλακάκη. Οι δυο τους είχαν την σύλληψη της παράστασης ενώ επεξεργάστηκαν τις χορογραφίες μαζί με τον Παύλο Κουρτίδη, κι ας μην κατάγεται από την Κρήτη. «Το γεγονός ότι είμαι ποντιακής καταγωγής, με έκανε να καταλαβαίνω τι κρύβει η Κρήτη. Είμαστε κοντά. Προσωπικές μου εμπειρίες ήρθαν κι έχτισαν την οπτική μου. Πράγματα που είχαν μείνει μέσα μου με το πέρασμα του χρόνου λειτούργησαν σαν έμπνευση», παραδέχεται ο ίδιος.