Ο,τι περίσσεψε από το Πάσχα μπορεί να μετατραπεί σε κάτι άλλο και να καταναλωθεί τις επόμενες ημέρες

Σκασµένος από τα αρνιά και τα κατσίκια, το καλύτερο που µπορούσα να κάνω θα ήταν κρας τεστ σε αντιόξινα για το στοµάχι. Δεν είναι ανάγκη, πάντως, να τελειώσουν τα πάντα. Μπορούµε να τα αξιοποιήσουµε διαφορετικά. Υπάρχουν σεφ που εκµεταλλεύονται δηµιουργικά ό,τι βρίσκεται στην κουζίνα τους. «Δεν πετάω τίποτα απολύτως. Ακόµη και τα ψίχουλα που πέφτουν από το ψωµί που κόβουµε, τα ψήνουµε στον φούρνο και τα βάζουµε στη σαλάτα αντί για κρουτόν. Και είναι πολύ καλύτερη η υφή τους και πολύ πιο γευστικά» µου εξηγεί ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης από την κουζίνα του Ark στη Γλυφάδα. Τα βασικά προϊόντα που συνήθως µένουν είναι το τσουρέκι, αρνί ή κατσίκι και κόκκινα αβγά.

Το τσουρέκι χωρίς ψήσιµο και µόνο µε ζέσταµα στην τοστιέρα µπορεί να γίνει καταπληκτικό γλυκό κλαµπ σάντουιτς. Με στρώσεις από διάφορες µαρµελάδες ή σε συνδυασµό µε έτοιµες κρέµες όπως πραλίνα φουντουκιού και µερικούς ξηρούς καρπούς ενδιάµεσα. Το πιο εύκολο είναι να µετατραπεί το τσουρέκι σε φρυγανιές. Κόβουµε φέτες σε πάχος ενός δαχτύλου και τις ψήνουµε στον φούρνο περίπου πέντε λεπτά από κάθε πλευρά µέχρι να ροδίσουν. Χωρίς υπερβολές διότι πικρίζουν. Τις αφήνουµε να κρυώσουν και δεν τις βάζουµε πίσω στη συσκευασία τους. Ετσι το τσουρέκι συντηρείται φρέσκο για τουλάχιστον ακόµη 15 ηµέρες. Ακολούθως το χρησιµοποιούµε αλείφοντάς το µε πραλίνα φουντουκιού ή µαρµελάδα ή το κάνουµε παπάρα σε γάλα σοκολατούχο. Το τσουρέκι µπαίνει επίσης και στην κατάψυξη, όταν όµως είναι αρκετά φρέσκο, δηλαδή έως δύο ηµερών. Σε αντίθεση µε τα βραστά αβγά, τα οποία απλώς δεν τρώγονται αν µπουν κατάψυξη.

Τα βραστά αβγά συντηρούνται στο ψυγείο έως και δέκα ηµέρες. Αν τα είχατε πέντε µέρες εκτός, καλύτερα πετάξτε τα. Διαφορετικά εύκολα και άµεσα µπορούµε να τα κόψουµε στη µέση, να αφαιρέσουµε τους κρόκους και µε αυτούς να δηµιουργήσουµε σος. Βάζουµε µια κουταλιά του γλυκού γιαούρτι για κάθε κρόκο, καπνιστή πάπρικα, φρέσκο κρεµµυδάκι ή σχοινόπρασο, φρεσκοτριµµένο πιπέρι και τα χτυπάµε στο µούλτι. Μπορούµε να τη χρησιµοποιήσουµε ως γαρνιτούρα για να ξαναγεµίσουµε τα αβγά ή ντοµατίνια ή να τη βάλουµε ως σος σε σαλάτα ή λευκό κρέας, να την κάνουµε καναπεδάκια σε αλµυρά µπισκότα κ.ά. Για όσους είναι λάτρεις της πρωτεΐνης, τα βραστά αβγά µπορούν να γίνουν και ρολό σε κιµά γαλοπούλας ή κοτόπουλο.

Το αρνί ή το κατσίκι από την ψησταριά (όχι το λεµονάτο) µπορεί να ενσωµατωθεί σε κρεατόπιτες ανοιχτές ή κλειστές ο οποίες θα περιέχουν και αρκετά λαχανικά. Μπορεί να µπει σε χυλοπίτες ή µακαρονάδες µε κόκκινη σάλτσα. Και επίσης σεοµελέτες. Μην ξεχνάµε και το πιο απλό, ότι µπορεί να παραµένει έως και δύο µήνες στην κατάψυξη σε κλειστό δοχείο και να διατηρήσει τα περισσότερα αρώµατα και τη φρεσκάδα του όταν αποψυχθεί.