Γιατί να έχουμε αβγάβαμμένα μόνο εξωτερικά, που χάνουν την ομορφιά τους μετά το καθάρισμα και όχι και από μέσα, χρησιμοποιώντας τις φυσικές χρωστικές λαχανικών και μπαχαρικών

Πάντα μου άρεσαν τα αβγά στα οποία το χρώμα είχε διαπεράσει το τσόφλι και είχε βάψει το ασπράδι. Ολη τους η ομορφιά εξαφανιζόταν όταν τα καθαρίζα. Περίπου 35 χρόνια αργότερα ανακάλυψα από φίλους Ολλανδούς την τεχνική που κρατά τα αβγά χρωματιστά μέχρι να μπουν στο στόμα. Αβγά με έντονα χρώματα, εξαιρετικά εύκολα να γίνουν με μερικά καθημερινά, απλά και φρέσκα φυσικά προϊόντα. Η συγκεκριμένη συνταγή αρκεί για να βάψει άψογα έξι αβγά.

Χρωματιστά αβγά

1 κούπα λευκό ξίδι, 2 κουταλάκια χονδρό αλάτι (λευκό), 2 κουταλάκια λευκή ζάχαρη

Βάλτε τα αβγά βρασμένα και καθαρισμένα σε ένα πυρίμαχο αεροστεγές βάζο. Βράστε μία κούπα νερό με το ξίδι, το αλάτι, τη ζάχαρη σε ένα μικρό κατσαρολάκι και σε υψηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθούν η ζάχαρη και το αλάτι.

Ροζ αβγά

1/2 μικρό παντζάρι, καθαρισμένο και κομμένο στα τέσσερα, 1 κρεμμυδάκι στιφάδου κομμένο σε φέτες, 1 ξερό φύλλο δάφνης

Προσθέτουµε στο µείγµα που βράζει το παντζάρι, το κρεµµυδάκι και το δαφνόφυλλο. Αποσύρουµε από τη φωτιά και το αφήνουµε να κρυώσει λίγο. Προσθέτουµε τα καθαρισµένα αβγά, ανακατεύουµε απαλά και τα αφήνουµε για τουλάχιστον τρεις ώρες ή για ολόκληρη νύχτα εάν θέλουµε ακόµη πιο έντονο ροζ χρώµα.

Κίτρινα αβγά

1 κομμάτι τζίντζερ κομμένο σε λεπτές φέτες,2 κουταλάκια πιπέρι (κόκκοι), 1 κουταλάκι κουρκουμά

Προσθέτουµε στο µείγµα που βράζει το τζίντζερ, τον κουρκουµά και τους κόκκους πιπεριού. Αφήνουµε να κρυώσει λίγο και προσθέτουµε τα αβγά. Ανακατεύουµε και αφήνουµε για τουλάχιστον τρεις ώρες ή για ολόκληρη νύχτα εάν θέλουµε ακόµη πιο έντονο κίτρινο χρώµα.

Μοβ αβγά

1 κούπα ψιλοκομμένο μοβ λάχανο, 1 κουταλάκι σπόροι κύμινου, 2 κουταλάκια μαγειρική σόδα

Βάζουµε στο βασικό µείγµα που βράζει το λάχανο και τους σπόρους κύµινου. Προσθέτουµε 1 κουταλάκι µαγειρική σόδα και ανακατεύουµε µέχρι να κάτσει ο αφρός. Προσθέτουµε και το δεύτερο κουταλάκι σόδα και ανακατεύουµε. Τα αφήνουµε για τουλάχιστον τρεις ώρες ή για ολόκληρη νύχτα εάν θέλουµε ακόµη πιο έντονο µοβ χρώµα.

Πορτοκαλί αβγά
1 καρότο καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες , 2 σκελίδες σκόρδο, 1 φέτα παντζάρι, ελάχιστο κρόκο Κοζάνης

Προσθέτουμε το καρότο, το σκόρδο, το παντζάρι και τον κρόκο και τα βράζουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε τα αβγά, ανακατεύουμε και αφήνουμε για τουλάχιστον τρεις ώρες ή για ολόκληρη νύχτα εάν θέλουμε ακόμη πιο έντονο πορτοκαλί χρώμα.

Συντήρηση

Τα καθαρισμένα και βαμμένα αβγά αφού βγουν από τη φυσική βαφή τους, μπορούν να συντηρηθούν έως πέντε ημέρες. Τοποθετήστε τα στα αεροστεγή βάζα, βάλτε τα στο ψυγείο