Τίτλος κομματιού: «Μήλο μου κόκκινο – 1504.wav». Εκτελεστές: Γρηγόρης Γκόρας, Νίκος Σταμπούλης, Αντώνιος Χαλάτσης. Περιγραφή: ζουρνάς, νταούλι. Διάρκεια: 7 λεπτά και 32 δευτερόλεπτα. Ημερομηνία εκτέλεσης: 5-2-2001. Τοποθεσία ηχογράφησης: Δράμα. Το ηχητικό απόσπασμα χρησιμοποιείται επίσης στις κατηγορίες: «Μήλο μου κόκκινο» και «Ελληνική παραδοσιακή μουσική». Για να ακούσετε το τραγούδι, πατήστε εδώ. Αυτά τα διαφορετικά πλαίσια γεμίζουν την οθόνη των χρηστών της Wikipedia κάθε φορά που ανοίγουν κάποια από τα λήμματα της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας που σχετίζονται με την ελληνική παραδοσιακή μουσική στην ενότητα Wikipedia Commons.

Το «Μήλο μου κόκκινο» και άλλα 33 παραδοσιακά τραγούδια από τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Νότια Ελλάδα είναι πλέον διαθέσιμα προς ακρόαση μέσα από τα σχετικά λήμματα της Wikipedia. Αυτό το ανανεωμένο περιεχόμενο της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας είναι αποτέλεσμα των εργασιών της ημερίδας «Η Wikipedia τραγουδάει ελληνικά», που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στο ανοιχτό κάλεσμα των υπευθύνων της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Μεγάρου, του Πολυτεχνείου αλλά και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Europeana Sounds που διοργάνωσαν την εκδήλωση, ανταποκρίθηκαν 38 άτομα που δούλεψαν για την ενίσχυση του περιεχομένου του ελληνικού τμήματος της Wikipedia με ηχητικά αποσπάσματα της μουσικής παράδοσης.

ΝΕΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ. «Στο παρελθόν είχαμε μια δραστηριότητα για περίπου έναν χρόνο, κατά την οποία χρήστες της Wikipedia εμπλούτιζαν τα άρθρα της χρησιμοποιώντας υλικό από τη Βιβλιοθήκη. Ωστόσο, αυτή τη φορά ήταν διαφορετική η ενέργεια γιατί έγινε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Europeana Sounds, που διεξάγεται έως τον Φεβρουάριο του 2017 σε 17 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης» αναφέρει η Μαριάννα Αναστασίου, υπεύθυνη επικοινωνίας της Βιβλιοθήκης. Στο «Edit-a-thon» όπως χαρακτήρισαν την ημερίδα οι άνθρωποι της Wikipedia, μέλη της Μουσικής Βιβλιοθήκης, λάτρεις της μουσικής αλλά και μέλη της ελληνικής κοινότητας της Wikipedia παρήγαγαν νέο περιεχόμενο, το οποίο όλοι οι χρήστες του Διαδικτύου μπορούν να διαβάζουν, να ακούν, να κατεβάζουν και να μοιράζουν δωρεάν.

Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα είχαν στη διάθεσή τους 112 τραγούδια χωρίς πνευματικά δικαιώματα που υπήρχαν στα αρχεία της Βιβλιοθήκης του Μεγάρου, από τα οποία άντλησαν τα 34 ηχητικά που εντέλει ανέβηκαν στο Διαδίκτυο μαζί με όλες τις πληροφορίες για την εκτέλεση, τα μουσικά όργανα και την παραγωγή τους. Παράλληλα, δημιούργησαν 11 νέα άρθρα στη Wikipedia, ενώ συμπλήρωσαν το περιεχόμενο άλλων 43 λημμάτων τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα. Δεδομένου του σύνθετου χαρακτήρα του εγχειρήματος, την καθοδήγηση του κοινού ανέλαβαν ο Μάνος Κεφαλάς, ειδικός στη Wikipedia και δάσκαλος στο σχολείο της σελίδας, και οι μαθητές του μαζί με τον Κώστα Παπαδήμα από τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα.

Ενα δείγμα του ενδιαφέροντος που υπάρχει στις ΗΠΑ γι’ αυτή την κατηγορία τραγουδιών είναι και τα πλούσια αρχεία της Εγκυκλοπαίδειας Παραστατικών Τεχνών της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου που αναφέρονται σε όλη την εξέλιξη της μουσικής παράδοσης τους τελευταίους αιώνες, η οποία πέρασε εντέλει και στην Αμερική χάρη στα κύματα των μεταναστών. Ακόμα και στην ηλεκτρονική έκδοση της Εγκυκλοπαίδειας, υπάρχει λεπτομερής ανάλυση όλων των μουσικών ρευμάτων που αναπτύχθηκαν επί ελληνικού εδάφους από την εποχή των οθωμανικών χρόνων μέχρι τις πιο πρόσφατες μετεξελίξεις των λαϊκών επιτυχιών της δεκαετίας του 1970. Παράλληλα, γίνεται η σύνδεσή τους με τα ακούσματα που πέρασαν στις ΗΠΑ και συνεχίζουν να είναι ζωντανά στις ελληνικές κοινότητες, αλλά μπολιάστηκαν και με στοιχεία της αμερικανικής μουσικής.

ΔΙΣΚΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ

Τα τσάμικα του Τζακ Γουάιτ

Οι λάτρεις της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται πιο έντονα. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα της δουλειάς αυτού του κινήματος συλλεκτών που αναδεικνύει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των αποκυημάτων της παράδοσης της επαρχίας μας είναι ο δίσκος«Why the mountains are black» (φωτογραφία),που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη δισκογραφική εταιρείατου Τζακ ΓουάιτThird Man Records. Πρόκειται ουσιαστικά για μια συλλογήδύοCDμε 28 ελληνικά παραδοσιακά τραγούδιαπου δεν έχουν βγει ποτέ στο εμπόριο και προέρχονται από την αγροτική ενδοχώρα της ηπειρωτικής Ελλάδας και των νησιών. Ρεθυμνιώτικες σούστες, καλαματιανοί, τσάμικα και συρτοί, που γράφτηκαν μεταξύ 1907 και 1960 και ηχογραφήθηκαν σε ερασιτεχνικά στούντιο στηνΑθήνα, στη Νέα Υόρκη και στο Σικάγο, τώρα επεξεργάστηκαν ηλεκτρονικά και υπέστησανremasteringαπό τις αρχικές κόπιες των 78 στροφών που είχαν εντοπιστεί έπειτα από σχολαστική έρευνα.