Ενα ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book) με μια ιστορία για τη στοργή και τη δημιουργικότητα από τον ποιητή παραμυθιών Ευγένιο Τριβιζά κέρδισε το βραβείο καλύτερου διαδραστικού βιβλίου της χρονιάς για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Και μάλιστα από τα παγκόσμιας ακτινοβολίας KidscreenAwards, τον σημαντικότερo φορέα βράβευσης παιδικού τηλεοπτικού και διαδικτυακoύ περιεχομένου στη Βόρεια Αμερική. Η διάκριση για το «Little Emily» («Το κοτσάνι του πετροκέρασου» στην ελληνική εκδοχή) αποκτά μεγαλύτερη αξία διότι το βραβείο –που παρέλαβε ο παραγωγός Χαλ Γουέιτ –διεκδίκησαν στο Μαΐάμι μαζί με την Ever After Tales (εκδοτική εταιρεία του Λος Αντζελες με έντονο ελληνικό στοιχείο στη σύνθεσή της), η χολιγουντιανή Disney με το «Story Central» και η Play Date Digital (της πολυεθνικής Hasbro) με το «My Little Pony».

Η ψηφιακή διαδραστική ιστορία «διακτινίζει» τον αναγνώστη σε έναν πολύχρωμο γαλαξία από νερομπογιές με μπλε, ασημί και μοβ αποχρώσεις, ζούγκλες από ηλιοτρόπια και ροζ ιπποπόταμους, έναν γαλαξία όπου ό,τι και να φανταστείς μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Πρωταγωνιστές του ο χαρούμενος ζωγράφος Αλέξης Πτωτιστής και η κόρη του Εμιλι, οι μοναδικοί κάτοικοι του Πλανήτη των Χρωμάτων, τον οποίον ο Αλέξης έχει ζωγραφίσει ολόκληρο για χάρη της.

Τι σημαίνει όμως η διάκριση αυτή για τον επιδραστικό ομότιμο καθηγητή Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Ρέντινγκ της Αγγλίας (μεταξύ άλλων και διδάκτορα Νομικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου) Ευγένιο Τριβιζά και τον σκηνοθέτη – ανιμέιτορ Παναγιώτη Ράππα (από τα ιδρυτικά στελέχη του στούντιο Amblin του Στίβεν Σπίλμπεργκ στο Λονδίνο και ισόβιο μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου); «Σημαίνει ότι ακόμα και κολοσσοί με ασυναγώνιστα τεχνολογικά και πάσης φύσεως μέσα μπορεί να μην καταφέρουν να κατατρoπώσουν ένα κοτσάνι πετροκέρασου», λέει ο Τριβιζάς από το Ρέντινγκ. «Εχω πει συχνά ότι πηγή έμπνευσής μου είναι ακόμα και τα πιο ασήμαντα αντικείμενα, αντικείμενα που περνάνε πολλές φορές απαρατήρητα, όπωςένα καλαμάκι πορτοκαλάδας, ένα ξυλάκι παγωτού, ένα χρυσόχαρτο από σοκολατάκι, ένα καμένο σπίρτο ή ένα κοτσάνι πετροκέρασου. Από ένα κοτσάνι πετροκέρασου ξεκίνησε η ιστορία που βραβεύτηκε στo Μαϊάμι σε συνδυασμό με μια ανάμνηση του καλού μου φίλου ζωγράφου Αλέξη Κυριτσόπουλου. Η ιστορία δείχνει ότι ένα κοτσάνι πετροκέρασου είναι αρκετό για να δημιουργήσει πάλι κανείς έναν εξαφανισμένο πλανήτη».

Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΡΑΠΠΑ. «Μπαμπά, νικήσατε τον Ντίσνεϊ!» είπε στο άκουσμα της βράβευσης ο μικρός Γιάννης στον πατέρα του Π. Ράππα, ανιμέιτορ της ψηφιακής εικονογράφησης και δημιουργό της εφαρμογής για κινητά και ταμπλέτες. «Διαδραστικά βιβλία κυκλοφορούν εκατομμύρια κάθε χρόνο ανά τον κόσμο και η βράβευση αυτή δείχνει ότι εργαζόμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση», λέει ο ίδιος.

«Η παραγωγή ενός πρωτότυπου ελληνικού παραμυθιού του Τριβιζά σε επιμέλεια Ράππα υπερίσχυσε των δύο συνυποψήφιων προς βράβευση κολοσσών… αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο ότι ακόμα και η πιο προηγμένη τεχνολογία δεν μπορεί να συναγωνιστεί μια καλογραμμένη ιστορία και μια δημιουργική ομάδα εμπνευσμένων συντελεστών», αναφέρει μεταξύ άλλων η Ever After Tales.