«Kαλησπέρα παιδιά. Όπως θα ξέρετε, είμαι η καινούργια σας δασκάλα, η δεσποινίς Μαργαρίτα. Στη γενική της δεσποινίδος Μαργαρίτας, όχι της ‘δεσποινίς’. Για όσους είναι οπτικοί τύποι, το γράφω και στον πίνακα….».

Με αυτά τα λόγια η Εφη Μουρίκη ερμηνεύει τον συγκλονιστικό μονόλογο του Ρομπέρτο Ατάιντε, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο Χώρα.

Η Έλλη Λαμπέτη σύστησε στο ελληνικό κοινό το συγκεκριμένο θεατρικό έργο το 1975. Η «Δεσποινίς Μαργαρίτα» είναι μία δασκάλα του Δημοτικού που στην αίθουσα διδασκαλίας ξετυλίγει τη διττή της ταυτότητα. Της δασκάλας, μα και της γυναίκας που εξουσιάζει.

Όταν ο Ατάιντε έγραψε αυτό τον τόσο ξεχωριστό μονόλογο, στην πατρίδα του τη Βραζιλία υπήρχε δικτατορία. Ίσως γι’ αυτό και το έργο έχει εμφανώς πολιτική διάσταση. Θάλεγε κανείς ότι πρόκειται για μία αλληγορία πάνω στη δύναμη της εξουσίας, όπως τη συναντάμε στην κοινωνία, στην οικογένεια, στο σχολειό, στην εκκλησία, στο κράτος… To έργο, δυνατός μονόλογος όσο λίγοι, έχει γνωρίσει παγκόσμια επιτυχία κι αποτελεί και την πλέον μεγάλη του Βραζιλιάνου συγγραφέα, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έγραψε 23 ακόμη έργα.

Πολλοί σπουδαίοι ηθοποιοί έχουν ερμηνεύσει τη Δεσποινίδα Μαργαρίτα , ανάμεσά τους η Ανί Ζιραντό και η Εστέλ Πάρσονς, ενώ στην Ελλάδα εκτός από την Έλλη Λαμπέτη, η Θέμις Μπαζάκα, η Λήδα Πρωτοψάλτη, ο Γιώργος Μαρίνος, η Όλια Λαζαρίδου κ.α.

Ταυτότητα της παράστασης

«Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Ρομπέρτο Αιτάντε

Θέατρο Χώρα (Aμοργού 20, Κυψέλη, τηλ. 210-8611.200)

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00.

Μετάφραση: Κώστας Ταχτσής

Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας

Ερμηνεύει η Εφη Μουρίκη