Η παράσταση «Ισορροπία του Nash» της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου ανέβηκε για μία ακόμη φορά στο θέατρο Rex, το βράδυ της Κυριακής, προκειμένου να αποτελέσει αφορμή για δημόσια συζήτηση μεταξύ του κοινού και των καλλιτεχνών σχετικά με την ελευθερία της τέχνης στην Ελλάδα. Προηγήθηκε συγκέντρωση ενάντια στην λογοκρισία έξω από το θέατρο.

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21:00 και εν συνεχεία ο κόσμος εισήλθε στο θέατρο με δελτία εισόδου.

Τη δημόσια συζήτηση σχετικά με την ελευθερία της τέχνης είχε προαναγγείλει με ανακοίνωσή της η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η απόφαση για διακοπή της παράστασης «αποτέλεσε μία προσωρινή ήττα για την ελευθερία της έκφρασης στην Ελλάδα».

Η τελευταία παράσταση «Ισορροπία του Nash» ήταν προγραμματισμένη να ανέβει την Κυριακή 31 Ιανουαρίου. Ωστόσο, το έργο κατέβηκε στις 28 Ιανουαρίου μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε κι ενώ είχε ακόμη μόνο τέσσερις παραστάσεις.

Οι αντιδράσεις επικεντρώθηκαν στο γεγονός ότι στο έργο συμπεριλαμβάνονται αποσπάσματα από το βιβλίο του καταδικασμένου για τρομοκρατία Σάββα Ξηρού «Η Μέρα Εκείνη – 1.560 ώρες στην εντατική – Μια μαρτυρία για το δικό μας Γκουαντάναμο».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου αποφάσισε να κατέβει η παράσταση, καθώς «ξέφυγε από τον καλλιτεχνικό της στόχο, έγινε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και παρερμηνεύτηκε η ιδεολογική της πρόθεση».

Παράλληλα, «ενεργοποίησε αντιδράσεις ακραίων κύκλων, που έφτασαν στο σημείο να εκφράζουν απειλές για τη σωματική ακεραιότητα του κοινού, των καλλιτεχνών και των εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου».

Η απόφαση αυτή προκάλεσε νέες αντιδράσεις, μεταξύ αυτών και της Πειραματικής Σκηνής, ενώ πραγματοποιήθηκαν δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το θέατρο υπέρ της ελευθερίας της τέχνης.