Πέθανε σε ηλικία 84 ετών σε νοσοκομείο της Ρώμης ο ιταλός σκηνοθέτης Ετορε Σκόλα. Πρόκειται για έναν από τους μεγάλους ποιητές του ιταλικού κινηματογράφου, όπως αναφέρει στην διαδικτυακή της έκδοση η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα.

Από τα γνωστότερα έργα του, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης θυμίζουν τα «C’ eravamo tanto amati» (Είχαμε αγαπηθεί τόσο) με τους Στεφάνια Σαντρέλι, Νίνο Μανφρέντι και Βιτόριο Γκάσμαν, «Una Giornata Particolare» (Μια ξεχωριστή μέρα) με τους Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και Σοφία Λόρεν και «La Famiglia» (Η Οικογένεια) με τον Βιτόριο Γκάσμαν.

Το 1976, ο Σκόλα κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα για την καλύτερη σκηνοθεσία στο φεστιβάλ των Καννών με το έργο «Brutti, sporchi e cattivi» (Βίαιοι, βρώμικοι, κακοί), το σενάριο του οποίου παρουσίαζε την ανθρώπινη και υλική μιζέρια σε παραγκούπολη της Ρώμης, στην αρχή της δεκαετίας του εβδομήντα.

Συλλυπητήρια από τον Ματέο Ρέντσι

Σε συλλυπητήριο μήνυμα προς την οικογένεια του σκηνοθέτη, ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι τονίζει ότι «ήταν ένας δημιουργός ο οποίος ήξερε να «διαβάζει» με απίστευτο τρόπο την ιταλική πραγματικότητα, την κοινωνία της και τις αλλαγές της, με αίσθηση της κάθε εποχής».

Ο Ετορε Σκόλα είχε αρχίσει να εργάζεται στην συγγραφή σεναρίων τη δεκαετία του πενήντα. Η πρώτη του σκηνοθετική προσπάθεια έγινε το 1964, με το έργο «Se permette parliamo di donne» (Αν μας επιτρέπετε μιλάμε για γυναίκες).

Ολοι οι κριτικοί εντοπίζουν στην δεκαετία του εβδομήντα την «χρυσή περίοδο» του Σκόλα, κατά την οποία συνεργάσθηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα του ιταλικού κινηματογράφου.

Αριστερός διανοούμενος, είχε συμμετάσχει στην «σκιώδη κυβέρνηση» του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος το 1989, με τομέα αρμοδιότητας, φυσικά, την πολιτιστική κληρονομιά.