«Ταξιδευτής των μαθητικών ονείρων, παραγωγός διανοητικής ηδονής, συνδύαζε τη Φυσική με τη λογοτεχνία». Έτσι μιλούσαν οι φίλοι του Ανδρέα Κασσέτα, που το πρωί της Κυριακής άφησε την τελευταία πνοή του, έπειτα από μάχη με τον καρκίνο.

Φυσικός, που δίδαξε σε χιλιάδες μαθητές, αλλά και καθηγητές, σε εκλαϊκευμένη μορφή την επιστήμη του, ο Ανδρέας Κασσέτας ήταν το πρότυπο του στρατευμένου ανθρώπου σε ό,τι λάτρευε. Και κυρίως λάτρευε την πνευματική καλλιέργεια και τη φυσική. Είχε γεννηθεί στο Κουκάκι το 1944, από νωρίς αφιερώθηκε στην αγαπημένη του επιστήμη και, τη μακρά πορεία στο δημόσιο σχολείο, δίδαξε Φυσική σε χιλιάδες μαθητές Γενικού Λυκείου – τα τελευταία χρόνια στην Ιόνιο Σχολή της Φιλοθέης. Την τελευταία δεκαετία διετέλεσε επιμορφωτής περίπου δύο χιλιάδων εκπαιδευτικών.

Συγγραφέας πολλών βιβλίων για τη διδακτική της φυσικής, αλλά και κειμένων που επιχειρούσαν το πάντρεμα φυσικής και λογοτεχνίας, ο Ανδρέας Κασσέτας διεκδικούσε πάντα μια ανοιχτή, δημοκρατική κοινωνία, που χάρη στη γνώση θα γκρεμίζει σύνορα. Σε ένα κείμενό του, γραμμένο για να υποδεχτεί το 2014, που θα μπορούσε να έχει γράψει σήμερα για να υποδεχτεί το 2016, ευχόταν τα εξής:

«[…] Ποιότητα και ποσότητα ζωής με την υγεία σε βασική προτεραιότητα και μια όσο γίνεται πιο αρμονική συνύπαρξη με τα άλλα ανθρώπινα πλάσματα – φυσικούς, χημικούς, Ασιάτες, Έλληνες, Αλβανούς, Ρομά, ομοφυλόφιλους, σκουρόχρωμους, ανοιχτόχρωμους, μαθηματικούς, Αφρικανούς, πλατωνιστές, εραστές, συζύγους, θεοσεβούμενους, μαθήτριες Λυκείου και μαθητές, αριστοτελικούς, εβραίους, ασεβείς, σκεπτόμενους που αντιδικούν για την έννοια μάζα και για την αρχική φάση, Χιλιανούς, Παλαιστίνιους , γουντιαλενικούς, Βαλκάνιους, ποιητές, παιδιά που αφήνουν τα κόκκινα μπαλόνια να ανεβαίνουν στον ουρανό, μουσικούς, βιολόγους, Νοτιοευρωπαίους και Βορειοευρωπαίους, και όχι μόνο – αλλά και με πλάσματα της βιόσφαιρας του ίδιου πλανήτη για το οποία η οργάνωση λεπτονίων και κουάρκ δεν συγκροτεί άνθρωπο και εννοώ ανάμεσα σε άλλα τις καρακάξες του Αλίμου σαν αυτή που έχει σήμερα προσγειωθεί στο δικό μου μπαλκόνι, τα ψαρόνια των Αμπελοκήπων, τα αγαπημένα σκυλιά και τις τόσο προσφιλείς σε μένα γάτες».

Η κηδεία του Ανδρέα Κασσέτα θα γίνει την Τετάρτη στο Α’ Νεκροταφείο.