Πέθανε ο γητευτής της Φυσικής, Ανδρέας Κασσέτας

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/12/2015 20:30 |
Ο Ανδρέας Κασσέτας
Πέθανε ο γητευτής της Φυσικής, Ανδρέας Κασσέτας
«Ταξιδευτής των μαθητικών ονείρων, παραγωγός διανοητικής ηδονής, συνδύαζε τη Φυσική με τη λογοτεχνία». Έτσι μιλούσαν οι φίλοι του Ανδρέα Κασσέτα, που το πρωί της Κυριακής άφησε την τελευταία πνοή του, έπειτα από μάχη με τον καρκίνο.

Φυσικός, που δίδαξε σε χιλιάδες μαθητές, αλλά και καθηγητές, σε εκλαϊκευμένη μορφή την επιστήμη του, ο Ανδρέας Κασσέτας ήταν το πρότυπο του στρατευμένου ανθρώπου σε ό,τι λάτρευε. Και κυρίως λάτρευε την πνευματική καλλιέργεια και τη φυσική. Είχε γεννηθεί στο Κουκάκι το 1944, από νωρίς αφιερώθηκε στην αγαπημένη του επιστήμη και, τη μακρά πορεία στο δημόσιο σχολείο, δίδαξε Φυσική σε χιλιάδες μαθητές Γενικού Λυκείου - τα τελευταία χρόνια στην Ιόνιο Σχολή της Φιλοθέης. Την τελευταία δεκαετία διετέλεσε επιμορφωτής περίπου δύο χιλιάδων εκπαιδευτικών.
Συγγραφέας πολλών βιβλίων για τη διδακτική της φυσικής, αλλά και κειμένων που επιχειρούσαν το πάντρεμα φυσικής και λογοτεχνίας, ο Ανδρέας Κασσέτας διεκδικούσε πάντα μια ανοιχτή, δημοκρατική κοινωνία, που χάρη στη γνώση θα γκρεμίζει σύνορα. Σε ένα κείμενό του, γραμμένο για να υποδεχτεί το 2014, που θα μπορούσε να έχει γράψει σήμερα για να υποδεχτεί το 2016, ευχόταν τα εξής:
«[...] Ποιότητα και ποσότητα ζωής με την υγεία σε βασική προτεραιότητα και μια όσο γίνεται πιο αρμονική συνύπαρξη με τα άλλα ανθρώπινα πλάσματα - φυσικούς, χημικούς, Ασιάτες, Έλληνες, Αλβανούς, Ρομά, ομοφυλόφιλους, σκουρόχρωμους, ανοιχτόχρωμους, μαθηματικούς,  Αφρικανούς, πλατωνιστές, εραστές, συζύγους, θεοσεβούμενους, μαθήτριες Λυκείου και μαθητές, αριστοτελικούς, εβραίους, ασεβείς, σκεπτόμενους που αντιδικούν για την έννοια μάζα και για την αρχική φάση, Χιλιανούς, Παλαιστίνιους , γουντιαλενικούς, Βαλκάνιους, ποιητές, παιδιά που αφήνουν τα  κόκκινα μπαλόνια να ανεβαίνουν στον ουρανό, μουσικούς, βιολόγους, Νοτιοευρωπαίους και Βορειοευρωπαίους,  και όχι μόνο - αλλά και με πλάσματα της βιόσφαιρας του ίδιου πλανήτη για το οποία η οργάνωση λεπτονίων και κουάρκ δεν συγκροτεί άνθρωπο και εννοώ ανάμεσα σε άλλα τις καρακάξες του Αλίμου σαν αυτή που έχει σήμερα προσγειωθεί στο δικό μου μπαλκόνι, τα ψαρόνια των Αμπελοκήπων, τα αγαπημένα σκυλιά και τις τόσο προσφιλείς σε μένα γάτες».

Η κηδεία του Ανδρέα Κασσέτα θα γίνει την Τετάρτη στο Α' Νεκροταφείο.
Γεωργία Παναγιωτοπούλου
29/12/2015 09:45
Γεωργία Παναγιωτοπούλου 29/12/2015 Αντίο Δάσκαλε που με έκανες να αγαπήσω τη Φυσική και θα με βοηθάς για πάντα και όπως πάντα,να φέρνω στην αγκαλιά της επιστήμης τα παιδιά που διψάνε για γνώση. Σε ευχαριστώ για όλα όσα μου ενέπνευσες... Καλό ταξίδι....
NANA DOUNIA
29/12/2015 09:30
Ο μοναδικός Δάσκαλος που κρέμασε τον χάρτη ανάποδα γιατί Η ΓΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ!!!
Tasos
28/12/2015 18:56
Καλό σου ταξίδι Δάσκαλε, Τα βιβλία σου και τα άρθρα σου θα μας συντροφεύουν.
Χαρίλαος Χριστόπουλος
28/12/2015 15:11
Τι κρίμα. Ενας άνθρωπος μοναδικός και εξαιρετικός.
Βασίλης Γρίβας
28/12/2015 01:40
"Ζούμε μέσα σε ένα όνειρο που τρίζει σαν το ξύλινο ποδάρι της γιαγιάς μας" είχε μουρμουρήσει μία φορά στην τάξη δανειζόμενος τον στίχο από τον Σαβόπουλο και επέμενε να μην φοράει ρολόι στο χέρι... Ο χρόνος βλέπετε ήταν μία έννοια σχετική για αυτόν, όπως και οι τύποι της Φυσικής για τους οποίους επέμενε ότι τις περισσότερες φορές μας κάνουν να χάνουμε το νόημα της μεγάλης του ερωμένης... της Φυσικής και της Ζωής. Ακριβώς αυτό ήταν και το μάθημα, ένα ταξίδι αισθήσεων και αναζητήσεων για την έννοια και την ύπαρξη του κόσμου γύρω μας και το πως καλούμαστε να τον αντιληφθούμε. Εμπνευσμένος Δάσκαλος, ποιητής, συγγραφέας, ταξιδευτής που κατάφερνε μέ έναν μοναδικό τρόπο να σε κάνει να ταξιδεύεις μαζί του σε κάτι πολύ πέρα από τα τετριμένα σχεδόν ονειρικό... Του αφιερώνω λοιπόν το τραγούδι του Σαβόπουλου https://youtu.be/OEIcNuQCW6A. Καλό ταξίδι Δάσκαλε!!!
Μike
28/12/2015 00:44
Πολυ νεος. Ειχε τοσα πολλα να δωσει ακομη. Ηταν εκπληκτικος δασκαλος. Ολοι οι φυσικοι μπορουν να δουν την εκπληκτικη του δουλεια και στο ιντερνετ. Κριμα.
Α. Ξενάκη
27/12/2015 23:19
Υπήρξε ο Δάσκαλος, που έμαθε τα παιδιά μας να αγαπούν τη φυσική και να ξέρουν τους λόγους για τους οποίους... μαθαίνουν φυσική! Ένα μεγάλο ευχαριστώ για όσα τους πρόσφερε και για το στίγμα που άφησε. Καλό ταξείδι! Α. Ξενάκη

όλες οι τελευταίες ειδήσεις