Να θυμάται άραγε ο πρόεδρος Ομπάμα τι έκανε σαν σήμερα πριν από τέσσερα χρόνια; Ακόμη κι αν μπορούσε να δώσει την απάντηση χωρίς να συμβουλευτεί τα χαρτιά του, θα χρειαζόταν μερικά δευτερόλεπτα. Ο αμερικανός ζωγράφος Ρομπ Προύιτ δεν έχει παρά να ρίξει μια γρήγορη ματιά στους 2.000 και πλέον καμβάδες του και να δώσει με ακρίβεια την απάντηση. Διότι από το 2009, οπότε ο Μπαράκ Ομπάμα ανέλαβε καθήκοντα ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ο καλλιτέχνης διατηρεί ένα ζωγραφικό ημερολόγιο των δραστηριοτήτων του πολιτικού. Και το οποίο τώρα εκθέτει στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Ντιτρόιτ.

«Είναι δύσκολο να το πιστέψει κάποιος, αλλά δεν είχα στο μυαλό μου εξαρχής ένα τέτοιο εγχείρημα. Εναν πίνακα ξεκίνησα να φτιάχνω την πρώτη ημέρα. Εχω κατά κάποιον τρόπο εκπλαγεί κι εγώ ο ίδιος από το πλήθος των έργων» λέει ο ζωγράφος.

Πριν ξεκινήσει κάθε μέρα τη δουλειά του αναζητά στο Διαδίκτυο τι έχει κάνει την προηγούμενη ο πρόεδρος Ομπάμα. Επιλέγει την πιο ελκυστική, κατά τη γνώμη του, εικόνα και την προσαρμόζει στο Photoshop πριν την τυπώσει σε μια διαφανή μεμβράνη. Εν συνεχεία προβάλλει τη μεμβράνη πάνω στον καμβά του, διαστάσεων 90×60 εκ. κι έτσι ζωγραφίζει το στιγμιότυπο με το ιδιαίτερο στυλ του που διακρίνεται για τις λευκές εξπρεσιονιστικές πινελιές, οι οποίες καλύπτονται από ένα φάσμα σε τόνους του μπλε και του κόκκινου.

Για να επιλέξει κάθε μέρα πού και πώς θα απεικονίσει τον Μπαράκ Ομπάμα, βασίζεται στη σημασία των δραστηριοτήτων του. «Αν βρίσκεται σε μια διεθνή διάσκεψη ή υπογράφει μια σημαντική συμφωνία, δεν υπάρχει περίπτωση να επιλέξω να αποδώσω τη στιγμή που παίζει με τον σκύλο του, τον Μπο» καταλήγει ο καλλιτέχνης, που έχει καλύψει με τα έργα του όλους τους τοίχους των εκθεσιακών χώρων, θέλοντας να δημιουργήσει ένα μνημείο της προεδρίας στο σύνολό της. Η έκθεση θα λειτουργεί ώς τις 2 Αυγούστου.