Κατάφερε μέσα σε 112 τ.μ. να αναπαραστήσει την ιστορία της Αθήνας από την αρχαιότητα έως τα νεότερα χρόνια και να δημιουργήσει ένα από τα σημαντικότερα μνημειακά ζωγραφικά σύνολα. Πόσοι όμως από εμάς έχουν δει από κοντά το εντυπωσιακό έργο του Γιώργου Γουναρόπουλου, το οποίο ξεκίνησε να φιλοτεχνεί στο Δημαρχείο της Αθήνας τον Μάρτιο του 1938 και ολοκλήρωσε τον Σεπτέμβριο του 1939;

Την ευκαιρία να απολαύσουμε αυτές τις τοιχογραφίες παρατηρώντας κάθε λεπτομέρεια τους – την αποθέωση του Περικλή πλαισιωμένη από ρήτορες και καλλιτέχνες, πολιτικούς, φιλοσόφους και τις εννέα μούσες, σκηνές με το θάνατο του Σωκράτη και τη διεκδίκηση της Αθήνας από τον Ποσειδώνα και την Αθηνά, ανάμεσα σε άλλα θέματα – μας προσφέρει το Μουσείο Γιώργου Γουναρόπουλου.

Εκεί όπου εκτίθενται αναπαραγωγές υψηλής ανάλυσης (wall paper) των τοιχογραφιών που κοσμούν την αίθουσα συνεδριάσεων του μεγάρου στην πλατεία Κοτζιά, παράλληα με τα προσχέδια και τις μελέτες του καλλιτέχνη, τα οποία το Μουσείο Γουναρόπουλου έχει δανειστεί ειδικά για την έκθεση από την Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων.

Στην ίδια έκθεση οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και τη λιγότερο γνωστή θρησκευτική ζωγραφική του καλλιτέχνη, με την παρουσίαση της αγιογράφησης του για τον ιερό ναό Αγίας Τριάδας Βόλου που χρονολογείται στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Η πρόσφατη συντήρηση των τοιχογραφιών του ναού αναδεικνύει τη χρωματική ποιότητα και την ποιητική απόδοση των παραστάσεων.

Ειδικά για το Σάββατο 16 Μαΐου 2015 στις 11.00 η τ. αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Δώρα Μαρκάτου θα μιλήσει για «To θρησκευτικό έργο του Γιώργου Γουναρόπουλου», ενώ στις 12.00 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στην έκθεση από την ιστορικό τέχνης του μουσείου, Διονυσία Γιακουμή (θα επαναληθφεί την Τετάρτη, 20 Μαϊου στις 19.00).

Το Σάββατο 23 στις 11.00 η δρ. του τμήματος θεάτρου του ΑΠΘ θα, Παναγιώτα Κωνσταντινάκου θα δώσει διάλεξη με θέμα «Ο σκηνογράφος Γιώργος Γουναρόπουλος και το θέατρο του Μεσοπολέμου».

* Το Μουσείο Γουναρόπουλου (Γουναροπούλου 6, ′Ανω Ιλίσια) λειτουργεί Τρίτη- Τετάρτη: 09.00 – 13.30 & 18.00 – 21.00.Πέμπτη – Σάββατο: 09.00 – 15.00. Κυριακή – Δευτέρα: κλειστά. Είσοδος ελεύθερη. Η έκθεση λειτουργεί έως τις 29 Ιουλίου.