Ο εκκεντρικός χαρακτήρας του Χέλμουτ Μπέργκερ, που τον έκανε τον αγαπημένο πρωταγωνιστή του Λουκίνο Βισκόντι, τώρα τον οδήγησε μέχρι τις ζούγκλες της Αυστραλίας για να λάβει μέρος στη γερμανική εκδοχή του ριάλιτι «Είμαι σελέμπριτι, πάρτε με μακριά από εδώ».

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα του δικτύου RTL συμμετέχουν εγχώριοι αστέρες της τηλεόρασης που προσπαθούν να επιβιώσουν σε έναν καταυλισμό στημένο σε δάσος στη Νέα Νότια Ουαλία, ενώ την καθημερινότητά τους καταγράφουν συνεχώς κάμερες. Αν και ο αυστριακός ηθοποιός ξεκίνησε δυναμικά στο σόου στις 10 Ιανουαρίου, αναγκάστηκε σύντομα να το εγκαταλείψει αφού εξαιτίας του καύσωνα που πλήττει την περιοχή τις τελευταίες ημέρες αντιμετώπισε προβλήματα υγείας.

Και επειδή αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση του τίτλου τού Βασιλιά της Ζούγκλας, φρόντισε να κάνει ηρωική έξοδο με τις δηλώσεις του: «Ζω με μια σύνταξη των 450 ευρώ μηνιαίως. Αντί να τρώω χαβιάρι, τρώω σούπα με πατάτες. Αν είχα γίνει τελικά πορνοστάρ, τώρα θα ήμουν φριχτά πλούσιος». Και πραγματικά, αν είχε πάρει έναν διαφορετικό δρόμο στη ζωή του, τώρα ο 68χρονος Μπέργκερ θα ήταν άλλος άνθρωπος.

Η πιο παραγωγική περίοδος της ζωής του ήταν η δεκαετία του ’70. Τότε, μεσουρανούσε στο πλευρό του Βισκόντι, με τον οποίο διατηρούσαν πολύ στενή σχέση, και συμμετείχε σε δικές του παραγωγές όπως η ταινία «Λούντβιχ – Το λυκόφως των θεών». Παράλληλα, έπαιρνε ρόλους και σε σπουδαία φιλμ άλλων σκηνοθετών όπως «Ο κήπος των Φίντζι – Κοντίνι» του Βιτόριο ντε Σίκα και, αργότερα, ο «Νονός ΙΙΙ» του Κόπολα. Θεωρούνταν ο πιο όμορφος άνδρας του κόσμου και απολάμβανε την επιτυχία του στις γυναίκες. Σιγά σιγά άρχισε να πίνει και να κάνει χρήση ναρκωτικών και τα τελευταία χρόνια έφτασε να είναι συχνό θέμα αναφοράς στα ταμπλόιντ.

Εκείνος διατυμπάνιζε την «πτώση» του με την προκλητική συμπεριφορά του, καλεσμένος σε εκπομπές όπως του Χάραλντ Σμιτ το 1996 όπου χάζευε το κοινό και απαντούσε συχνά στις ερωτήσεις με τη φράση «κι εσένα τι σε νοιάζει;».

Στο ίδιο πνεύμα, γέμισε τις σελίδες της αυτοβιογραφίας του «Εγώ» που κυκλοφόρησε το 1998 με ανέκδοτες ιστορίες κατάχρησης ουσιών και περιπετειών του. Είναι αδιόρθωτος, του αρέσει να προκαλεί και φαίνεται πως αυτό το ταλέντο του εκτίμησαν και στο ριάλιτι για να πετύχουν υψηλή τηλεθέαση. Αλλά τους τα χάλασε ο καύσωνας.