Προκλητικά, αισθησιακά, όµορφα, τρυφερά, φθαρµένα, πονεµένα. Γυµνά ανθρώπινα κορµιά έτοιµα να παγιδεύσουν το βλέµµα. Σώµατα που λειτουργούν ως καθρέφτες της ψυχής. Ετοιµα να εκτεθούν και να πουν τη δική τους «Γυµνή Αλήθεια». Είναι 120 γυναικεία και ανδρικά κορµιά που φιλοτέχνησαν 58 ευρωπαίοι ζωγράφοι, εκ των οποίων 80% κάνουν ουσιαστικά ντεµπούτο ενώπιον του κοινού από 13 Οκτωβρίου στο Μουσείο Φρυσίρα, στην Πλάκα.

«Πρόκειται για µια έκθεση που αποκαλύπτει το µεγαλείο του γυµνού σώµατος», λέει στα «ΝΕΑ» ο ιδρυτής του µουσείου Βλάσης Φρυσίρας, από τη συλλογή του οποίου προέρχονται τα έργα. «Αποτελεί µια αναδροµή στις επιλογές τής εδώ και 40 χρόνια συλλεκτικής διαδροµής µου. Είναι µια ευκαιρία να δείξω από πρωτόλεια έργα ελλήνων ζωγράφων που είχαν επιστρατεύσει όλη την οµορφιά της ζωγραφικής για να καλύψουν τη µέγιστη δυναµική που χρειάζεται το γυµνό σώµα, όπως των Κώστα Τσόκλη, Χρόνη Μπότσογλου, Αλέξη Βερούκα, έως ώριµα έργα ευρωπαίων ζωγράφων όπως ο Ζαν Ρουστέν και ο Πατ Αντρέα», λέει ο συλλέκτης, που υπογράφει και την επιµέλεια της έκθεσης, η οποία θα απλωθεί και στα δύο κτίρια της οδού Αστερίου.

Δεν προβληµατίζεστε µήπως η συγκεκριµένη έκθεση σοκάρει;

Πιστεύω ότι σοκάρουν πολύ περισσότερο τα µοντέλα µε τα εσώρουχα από ό,τι έργα τέχνης, διότι στις διαφηµίσεις υπάρχει η αίσθηση της εµπορίας του κορµιού, είτε είναι γυναικείο, είτε ανδρικό. Αλλωστε το γυµνό είναι η πρώτη εικόνα του ανθρώπου, όπως βγαίνει από τη µήτρα. Προς τι η αναστολή να δούµε µια έκθεση µε έργα παγκόσµιου βεληνεκούς, τη στιγµή που η τηλεόραση διαφηµίζει πορνοταινίες; Επιβάλλεται να επισκεφθούµε µια τέτοια έκθεση για να ξεχωρίσουµε την τέχνη από τη χυδαιότητα.

ΙΝFΟ

Η «Γυµνή Αλήθεια» εγκαινιάζεται στις 13 Οκτωβρίου στο Μουσείο Φρυσίρα (Μονής Αστερίου 3, τηλ.

210-3234.678). Στο Ιντερνετ: http:// www.frissirasmuseum.com