Μια γλυκιά φθινοπωρινή μέρα, η μικρή πόλη Τσέστερς Μιλ του Μέιν βρίσκεται ξαφνικά κλεισμένη μέσα σε έναν αόρατο θόλο, που τη χωρίζει από ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο.

Αεροπλάνα συντρίβονται πάνω σε αυτόν, αυτοκίνητα ανατινάζονται και οι άνθρωποι τρέχουν πανικόβλητοι καθώς χωρίζονται από τις οικογένειες και τους φίλους τους.

Κανείς τους δεν καταλαβαίνει τι έχει συμβεί, από πού ήρθε αυτό το μυστήριο όριο και κυρίως πότε θα φύγει. Τίποτε πια δεν θυμίζει το όμορφο φθινοπωρινό πρωινό μέσα στο οποίο είχε ξυπνήσει η πόλη, θυμίζει όμως πολύ Στίβεν Κινγκ, για την ακρίβεια, παρά πολύ Στίβεν Κινγκ, αφού πρόκειται για το θέμα του καινούργιου του βιβλίου «Under Τhe Dome».

«Παλιά ιστορία», λέει ο μετρ του τρόμου, ο 62χρονος Κινγκ. «Είναι ένα μυθιστόρημά μου με τίτλο «Οι Κανίβαλοι», που προσπάθησα να γράψω τουλάχιστον δυο φορές στη δεκαετία του ΄70 και του ΄80, ένα ημιτελές έργο 450 σελίδων που δεν εκδόθηκε ποτέ, για μια ομάδα ανθρώπων που παγιδεύονται μέσα σε ένα κάστρο και στο τέλος αναγκάζονται για να επιζήσουν να φάει ο ένας τον άλλον». Από αυτό το έργο, μόνο το πρώτο κεφάλαιο εμφανίζεται στο «Under Τhe Dome».

Ολοκαίνουργιοι είναι οι ήρωές του. Περίπου εκατό άτομα τα οποία καθοδηγούν οι κεντρικοί χαρακτήρες του βιβλίου, ανάμεσα στους οποίους οι καλοί και ηρωικοί και διαβολικοί σαν τον Τζιμ Ρένι, έναν πολιτικό που χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να κρατήσει την εξουσία και τον γιο του που κρύβει ένα τρομερό μυστικό.

«Σίγουρα μπορείς να βρει κανείς πολλές μεταφορές και συμβολισμούς διαβάζοντας το βιβλίο, όμως στην καρδιά της αφήγησης είναι μια πολύ προσφιλής σε μένα τεχνική, που χρησιμοποιώ για να τοποθετώ τους χαρακτήρες μου και να τους παρακολουθώ σε μια κατάσταση κρίσης. Όπως για παράδειγμα στην «Ομίχλη» όπου παρακολουθούμε τον κάθε έναν από τους κεντρικούς χαρακτήρες να αντιδρούν διαφορετικά και να φτάνουν στα άκρα μόλις αντιλαμβάνονται πως δεν μπορούν να βγουν έξω».

«Στην Αμερική είδαμε, με το σοκ της 11ης Σεπτεμβρίου, πώς ένα καταστροφικό συμβάν μπορεί να φέρει κοντά τους ανθρώπους και να λειτουργήσουν σαν ομάδα με αλληλεγγύη. Θέλω να μελετήσω αυτές τις συμπεριφορές προσεκτικά και να παρουσιάσω τον ανθρώπινο παράγοντα, όπως και το πώς μια κρίση μπορεί να βγάλει είτε το καλύτερο είτε το χειρότερο από εμάς τους ίδιους», λέει ο Κινγκ στην «Corriere Della Sera»- το μυθιστόρημά του κυκλοφορεί νωρίτερα στην Ιταλία (στις 10 Νοεμβρίου βγαίνει στην Αμερική).

Οι πρώτες αντιρρήσεις


Πριν ακόμη εκδοθεί όμως το νέο μυθιστόρημα του Στίβεν Κινγκ άρχισαν οι κριτικές. Πρώτα από όλα για το μέγεθός του. Είναι το δεύτερο πιο μεγάλο βιβλίο του (1.088 σελίδες, πρώτο ήταν το «Τhe Stand» με 1.168). Η «Wall Street Journal» τού άσκησε κριτική για την τιμή του βιβλίου στην αγορά και ειδικά για τον περιορισμένο αριθμό των 1.500

αντιτύπων που με υπογραφή του συγγραφέα θα πουληθούν προς 200 δολάρια. Το γεγονός επίσης ότι η ιστορία του Κινγκ φαίνεται να έχει πολλές ομοιότητες με το σενάριο της πρόσφατης κινηματογραφικής περιπέτειας των Simpsons, όπου η πόλη της οικογένειας Σίμσον κλείνεται μέσα σε έναν γυάλινο θόλο, είναι άλλο ένα σημείο στο οποίο κάνει αναφορά η κριτική. Για να απαντήσει ο συγγραφέας στις 15 του περασμένου Σεπτεμβρίου ανέβασε στο σάιτ του ένα απόσπασμα 61 σελίδων από τους «Κανίβαλους». «Στο τέλος θα δουν ότι οι ομοιότητες είναι συμπτωματικές», σημείωσε ο συγγραφέας των 350 εκατ.

βιβλίων.