Ο διαιτητής σφυρίζει τη σέντρα, πέφτουν τα «προσεχώς» και το κοινό κάθεται αναπαυτικά στα καθίσματά του με τα ποπ κορν στα χέρια για να απολαύσει το θέαμα. Το Offside Festival επιστρέφει για δεύτερη χρονιά και το ματς αρχίζει στη μεγάλη οθόνη. Το φεστιβάλ ποδοσφαιρικού ντοκιμαντέρ σηκώνει την αυλαία του σήμερα στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της πόλης και την εταιρεία Parenthesis. Ώς τις 28 Μαΐου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει ιστορίες για παίκτες που μάγεψαν οπαδούς και αντιπάλους, προπονητές που καθόρισαν την ιστορία συλλόγων, αλλά και φιλάθλους ή δημοσιογράφους που στέκονται μπροστά στην κάμερα και μιλούν για ένδοξες νίκες και συντριπτικές ήττες, για συμπαίκτες και αντιπάλους αλλά και για διοργανώσεις γεμάτες λάμψη, μαζί με μπόλικο παρασκήνιο.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει 10 ξεχωριστά ντοκιμαντέρ από την Ισλανδία μέχρι τη Νότια Αφρική, τη Νέα Υόρκη και την Τούμπα! Στην Αποθήκη 1 του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης θα ζωντανέψουν τα τελευταία 20 χρόνια της εθνικής ομάδας της Γαλλίας με την ταινία «Les Bleus: une autre histoire de France 1996-2016» («Οι Μπλε: Μια διαφορετική ιστορία της Γαλλίας 1996-2016»). Από την άλλη, το ντοκιμαντέρ «Una meravigliosa stagione fallimentare» («Μια υπέροχα αποτυχημένη σεζόν») καταπιάνεται με την αναγέννηση της ιταλικής Μπάρι μετά το σκάνδαλο που τάραξε όλο το ιταλικό πρωτάθλημα το 2011. Πιο εμπορικές προεκτάσεις έχει το «Get shirty», αποτυπώνοντας την άνοδο και την πτώση της πρωτοπόρου στην παραγωγή αθλητικών εμφανίσεων εταιρεία Admiral τη στιγμή που το «Win! The birth of NYCFC» («Νίκη! Η δημιουργία της NYCFC») επιστρέφει στο 2013 για να περιγράψει την πρώτη χρονιά στην ιστορία της ποδοσφαιρικής ομάδας της Νέας Υόρκης.

Αρκετά πιο προσωπικό είναι το «Lobanovskiy Forever» («Λομπανόφσκι για πάντα»), επισημαίνοντας τη μεγάλη κληρονομιά του προπονητή της Ντιναμό Κιέβου Βαλερί Λομπανόφσκι. Οπως άλλωστε και το «Becoming Zlatan» («Η ιστορία του Ζλάταν») για να περιγράψει την πορεία του άσου Ζλάνταν Ιμπραΐμοβιτς από το Μάλμε μέχρι σήμερα. Αρκετά πρόσφατο είναι το φιλμ «Inside a volcano: The rise of Icelandic Football» («Μέσα σε ένα ηφαίστειο: Η άνοδος του ισλανδικού ποδοσφαίρου») μια και πραγματεύεται την προετοιμασία της εθνικής ομάδας της Ισλανδίας για τη συμμετοχή τους στο Euro 2016 το περσινό καλοκαίρι. Ενα ταξίδι στον «Παράδεισο» υπόσχεται το ντοκιμαντέρ «Celtic Soul» («Σέλτικ στην ψυχή»). Ετσι αποκαλούν οι φίλαθλοι της Σέλτικ την έδρα της ομάδας τους και η ταινία δείχνει το σπίτι της σκωτσέζικης ομάδας μέσα από τα μάτια δύο καναδών φίλων της.

ΟΝΕΙΡΑ ΣΤΗΝ ΟΥΓΚΑΝΤΑ. Συγκινητικό αναμένεται να είναι το «The other kids» («Τα άλλα παιδιά») αφού η πλοκή του πλέκεται γύρω από το όνειρο ενός παιδιού από την Ουγκάντα να οδηγήσει την εθνική ομάδα της χώρας του στο Κόπα Αφρικα, έχοντας ως πρότυπο τον Φερνάντο Τόρες. Βέβαια, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένεται να συγκεντρώσει το ντοκιμαντέρ «90 χρόνια ΠΑΟΚ: Νοσταλγώντας το μέλλον» του εκλιπόντος Νίκου Τριανταφυλλίδη που παίζει εντός έδρας. Πρόκειται για ένα ζωντανό ημερολόγιο που διατρέχει τους σημαντικούς σταθμούς του Δικεφάλου του Βορρά σε συνάρτηση πάντα με τις ιστορικές εξελίξεις και τις κοινωνικές διαστάσεις του.

Οι προβολές συμπληρώνονται φέτος και από τη μετάδοση τεσσάρων ντοκιμαντέρ μικρού μήκους που παρουσιάζουν μικρές μεν ιστορίες, μεγάλης όμως αγάπης για τη στρογγυλή θεά. Πρόκειται για τα «True Football» (ΗΠΑ., «World War Cup» (Βρετανία), «Lebanon wins the World Cup» (Λίβανος) και «Ερικ» (Θάσος). Ανάμεσα στις πρωτοτυπίες αυτής της χρονιάς περιλαμβάνεται και το βραβείο κοινού που καθιερώνεται με σκοπό οι θεατές να αναδεικνύουν την αγαπημένη τους παραγωγή. Μην ξεχνώντας και την πραγματική δράση, στο χορτάρι, με αφορμή τον τελικό του Copa del Rey στην Ισπανία, όπου η Μπαρτσελόνα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Αλαβές, το φεστιβάλ διοργανώνει αύριο στις 21.00 ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό πάρτι που μάλλον θα κρατήσει περισσότερο από 90 λεπτά.

INFO

Offside Festival, από σήμερα έως τις 28/5 στην Αποθήκη 1 (Λιμάνι Θεσσαλονίκης, είσοδος 5 ευρώ). Μπορείτε να δείτε τις ώρες προβολών στη διεύθυνση www.offsidefestival.gr