Οι έλληνες λογοτέχνες δεν καταλαβαίνουν από «κρίση» κι ας μην έχουν προλάβει να τη συμπεριλάβουν στη θεματολογία τους. Νέοι τίτλοι αλλά και πεζά που έχουν διαγράψει ενδιαφέρουσα πορεία, διεκδικούν την προσοχή μας
Ερση Σωτηροπούλου ΕΥΑ

ΕΚΔ. ΠΑΤΑΚΗ Eνα τολμηρό μυθιστόρημα γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο που σημάδεψε φέτος τη χρονιά. Η ηρωίδα ύστερα από ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι, απογοητευμένη και ελαφρώς πιωμένη, μπαίνει στα ναρκοθετημένα τοπία της νυκτερινής Αθήνας, γνωρίζεται με τα παγανά της σύγχρονης πόλης και τα εντάσσει στους προσωπικούς εφιάλτες της. Η επόμενη μέρα θα είναι διαφορετική.

Ρέα Γαλανάκη ΦΩΤΙΕΣΤΟΥΙΟΥΔΑ,

ΣΤΑΧΤΕΣΤΟΥ OΙΔΙΠΟΔΑ

ΕΚΔ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ Η συγγραφέας με αφορμή ένα κρητικό αναγεννησιακό ποίημα αναζητεί τη μήτρα του ρατσισμού και τα ιστορικά της άλλοθι. Μια ευφυής ταύτιση των συμβόλων της προδοσίας και της αυτοκαταστροφής, η δράση των οποίων περνάει από τα χρόνια της γερμανικής κατοχής και φτάνει μέχρι σήμερα, ενώ τρεις ερωτικές ιστορίες αναδεικνύουν την αιμομικτική ενοχή της κλειστής κοινωνίας.

Γιάννης Μακριδάκης ΗΛΙΟΣΜΕΔΟΝΤΙΑ

ΕΚΔ. ΕΣΤΙΑ Επιμένει στην ποιητική του και τελειοποιεί την τεχνική του ο χιώτης συγγραφέας. Στο τρίτο του μυθιστόρημα, ένας άνθρωπος με κουσούρι αντιστέκεται στον ρατσισμό των αρχών του 20ού αιώνα και ανοίγει τον φάκελο ενός ιστορικού πολεμικού ατυχήματος, που κανείς δεν ήθελε να θυμάται.

Πάνος Καρνέζης ΤΟΜΟΝΑΣΤΗΡΙ

ΕΚΔ. ΛΙΒΑΝΗ Ο συγγραφέαςεγκαταλείπει προσωρινά την ελληνική θεματολογία και τοποθετεί τη δράση του νέου μυθιστορήματός τουστην ερημιά της ισπανικής σιέρας. Εξι καλόγριες θα έρθουν αντιμέτωπες με το εγκόσμιο παρελθόν τους την ημέρα που θα βρουν στα σκαλιά του ησυχαστηρίου τους μια βαλίτσα. Το βιβλίο είναι μεταφρασμένο από τα αγγλικά από τον ίδιο τον συγγραφέα, σύμφωνα με την προσφιλή τακτική του.

Λένα Διβάνη ΕΝΑΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟ ΣΤΟΜΑ

ΕΚΔ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ Με ψυχολογικό θρίλερ επιστρέφει, δριμύτερη και ωριμότερη, η Λένα Διβάνη. Οπου ένας εκπαιδευτής σκύλων ενσκήπτει στη ζωή μιας καλοκουρδισμένης αστικής οικογένειας και της κάνει μηχανισμούς και επιλογές, σμπαράλια.

Κωνσταντίνος Τζούμας ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑΜΒΟΣ

ΕΚΔ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ Ολοκληρώνεται φέτος η τριλογία που άρχισε το 2008 και αγαπήθηκε από το αναγνωστικό κοινό. Είναι το αποθεωτικό φινάλε του χορευτή και ηθοποιού που έφαγε με το κουτάλι τα καλύτερα της προδικτατορικής Αθήνας, έμεινε τράνζιτο στη Νέα Υόρκη και γύρισε για να συμπληρώσει τις εντυπώσεις του για το ελληνικό κοινωνικό τοπίο.

Σπύρος Καρυδάκης ΤΟTΗΕRΙΟΝ

ΕΚΔ. ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Στον τερατώδη κόσμο των απαγωγέων παιδιών με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευσή τους και την εμπορία των οργάνων τους κοιτάζει ο ζακυνθινός συγγραφέας. Ενα αγόρι μπαίνει σε αυτό το εφιαλτικό σύμπαν και παραδίδεται στους φόβους του δοκιμάζοντας την «αγάπη του θηρίου».

Σταυρούλα Σκαλίδη ΚΡΕΑΣΑΠΟΣΤΑΦΥΛΙ

ΕΚΔ. ΠΟΛΙΣ Στο δεύτερο μυθιστόρημά της η συγγραφέας προσηλώνει ξανά το βλέμμα της σε ανθρώπους της διπλανής πόρτας. Ιστορίες για μια… σχιζοφρενογόνα μάνα, έναν γιο που παίρνει των ομματιών του, μια ακορντεονίστρια των αθηναϊκών δρόμων και το τρύπιο σεντονάκι των ερώτων μας.

Μαρία Παπαγιάννη ΤΟΔΕΝΤΡΟΤΟ ΜΟΝΑΧΟ

ΕΚΔ. ΠΑΤΑΚΗ Στη δύση της ζωής της, μια γυναίκα που τη φώναζαν μάγισσα επιστρέφει στον τόπο των νεανικών της μαρτυρίων. Κανείς δεν την έχει ξεχάσει και κανείς δεν την έχει αθωώσει, μέχρι τη στιγμή που συναντά ένα ευαίσθητο αγόρι. Η συγγραφέας «πειράζει» παγιωμένες κοινωνικές αντιλήψεις και δεν διστάζει να τα βάλει με την Εκκλησία.

Νίκος Μάντης ΤΟΧΙΟΝΙΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

ΕΚΔ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ Ο διηγηματογράφος δοκιμάζει φέτος τις δυνάμεις του στη μεγάλη φόρμα. Είναι η ιστορία ενός αγοριού που την ημέρα των όγδοων γενεθλίων του συναντά τη χαμένη μητέρα του. Η επισκέπτρια δεν μοιάζει καθόλου με αυτό που περίμενε και έτσι η συναισθηματική αποξένωσή του οξύνεται και η ενηλικίωσή του γίνεται ακόμη πιο βασανιστική.

Παύλος Κάγιος ΚΑΙΜΕΚΛΕΙΣΤΑΜΑΤΙΑ ΘΑΒΛΕΠΩ

ΕΚΔ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ Το μυθιστόρημα τίμησαν φέτος και τρεις συνάδελφοί μας. Πρώτος, ο δικός μας Παύλος Κάγιος άφησε από την αρχή της χρονιάς στα ράφια των βιβλιοπωλείων μια τρυφερή σάγκα. Είναι η ιστορία βαθιάς αγάπης ανάμεσα στη Βασούλα και τον Θεοδωράκη, που μπήκαν αθώοι στη δίνη της πρόσφατης Ιστορίας και βγήκαν από εκεί σοφότεροι, τραυματισμένοι ίσως, αλλά συναισθηματικά αλώβητοι.

Βίκη Δέμου Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΣΤΟΝΑΔΗ

ΕΚΔ. ΑΓΚΥΡΑ Ενας παλαίμαχος ηθοποιός με μοναδική συντροφιά τον πιστό του σκύλο παλεύει με τη μοιραία υπνηλία του και μεταξύ ύπνου και ξύπνιου ξαναβγάζει στη σκηνή όλα τα πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στη ζωή του.

Κώστας Βαξεβάνης Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥΤΕΙΧΟΥΣ

ΕΚΔ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Ενα πολυσυζητημένο μυθιστόρημα, μια ιστορία για τη διήθηση της Ευρώπης από τα απόνερα της Στάζι. Τεκμηρίωση ντοκιμαντέρ, άρωμα αστυνομικής λογοτεχνίας και ένας κόσμος από σκοτεινούς ήρωες έλληνες και ξένους, πολιτικούς, εκδότες, πράκτορες και εκβιαστές υπεράνω υποψίας.

Πάθος με την Ιστορία

Γιώργος Ζαρκαδάκης OΔΗΓΟΣΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

ΕΚΔ. ΚΕΔΡΟΣ Το ιστορικό μυθιστόρημα τα τελευταία πολλά χρόνια είναι η πιο σταθερή τάση της ελληνικής λογοτεχνίας. Εδώ έκαναν το ντεμπούτο τους και ξεκίνησαν δυναμικά αρκετοί από τους νέους συγγραφείς, ο Γιώργος Ζαρκαδάκης όμως διάλεξε να αναμετρηθεί με το είδος φέτος στο πέμπτο μυθιστόρημά του. Οπου ένας αθηναίος δημοσιογράφος ο οποίος έχει προσβληθεί από μια σπάνια πάθηση που τον κάνει αόρατο βρίσκεται ενώπιον ενός πρωτοφανούς διλήμματος αφού η εγχείρηση που θα τον κάνει πάλι ορατό θα του απαλείψει τη μνήμη. Και ενώ βυθίζεται σε κώμα, από τα έγκατα ενός βιβλιοπωλείου αναδύονται ιστορίες της Κατοχής και μοιραία μυστικά.

Ρεχά Τσαμούρογλου Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΣ

ΕΚΔ. ΟΛΚΟΣ Ενα ιστορικό μυθιστόρημα από τούρκο συγγραφέα δεν είναι κάτι που μπορεί να παραβλέψει κανείς. Οσυγγραφέας «σκανάρει» τη ζωή των γενίτσαρων, παρακολουθεί τον μαρασμό τους και βλέπει από διαφορετική οπτική γωνία την ελληνική Επανάσταση.

Νίκος Δαββέτας Η ΕΒΡΑΙΑΝΥΦΗ

ΕΚΔ. ΚΕΔΡΟΣ Την εβραϊκή ενοχή της Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει να βγάλει στο φως ο γνωστός ποιητής και πεζογράφος. Τον λογοτεχνικό σπινθήρα θα ανάψουν ένας αταίριαστος έρωτας, ο ομώνυμος πίνακας του Ρέμπραντ και ένα σπάνιο εβραϊκό κειμήλιο. Ποιοι συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς και ποιοι έβαλαν χέρι στις περιουσίες των Εβραίων της Θεσσαλονίκης; Οσα δεν τολμά να πει η επίσημη Ιστορία, τα λένε οι ιστορίες των ανθρώπων.

Κώστας Βρεττάκος ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣΑΠΟΤΟ ΡΕΪΚΙΑΒΙΚ

ΕΚΔ. ΠΟΤΑΜΟΣ Ο τέως πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου πατάει γερά στη λογοτεχνία με το πρώτο του μυθιστόρημα. Ενας υπάλληλος καριέρας θα αλωνίσει όλους τους μνημειώδεις τόπους της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας από την Περούτζια του ΄60, στην Αθήνα του 114, στα υπόγεια της Μπουμπουλίνας, στα δημοσιογραφικά γραφεία της μεταπολίτευσης και στα κέντρα αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ελενα Χουζούρη ΠΑΤΡΙΔΑΑΠΟΒΑΜΒΑΚΙ

ΕΚΔ. ΚΕΔΡΟΣ Συνεχίζει την καλή πορεία του το βραβευμένο μυθιστόρημα της Ελενας Χουζούρη. Ελληνας γιατρός πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη επιχειρεί έπειτα από χρόνια την αντίστροφη πορεία με συνταξιδιώτες τις προσωπικές του αναμνήσεις και τα αμείλικτα συμπεράσματα της επίσημης Ιστορίας.

Αύγουστος Κορτώ ΔΕΚΑΕΞΙ

ΕΚΔ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ Αλλη μία ιστορική φαντασία του Αύγουστου Κορτώ, αναφορά στον Ντμίτρι Σοστακόβιτς.Οπου ένας παγκόσμιας φήμης συνθέτης αυτοκτονεί όταν πληροφορείται τον θάνατο του Στάλιν. Η Κα Γκε Μπε αναλαμβάνει να εξιχνιάσει το κύκνειον άσμα του.

Θανάσης Νιάρχος ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΧΩΡΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

ΕΚΔ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ Ο Θανάσης Νιάρχοςέχει έναν ξεχωριστό τρόπο να βλέπει και να γράφει την ιστορία. Στο νέο βιβλίο του που προλογίζεται από τον Σταμάτη Φασουλή και εικονογραφείται από τον Παναγιώτη Τέτση, η Αθήνα ξεδιπλώνει τις ιστορίες της διεκδικώντας το αίσθημα και την αλήθεια της στιγμής.

Μικρά και λειτουργικά

Σταύρος Σταυρόπουλος Ο ΕΡΩΤΑΣΘΑΜΑΣ ΚΑΝΕΙΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΕΚΔ. ΑΠΟΠΕΙΡΑ Oσυγγραφέαςστέκεται πάλι μεταξύ ποίησης και πεζοτράγουδου και οι μυημένοι στο ιδιαίτερο στυλ του θα καταλάβουν απολύτως τι υπαινίσσεται με τον τίτλο της νέας συλλογής του.

Ελενα Μαρούτσου ΤΟΝΟΗΜΑ

ΕΚΔ. ΚΕΔΡΟΣ Ενα γοητευτικό κρυφτούλι με την ωρίμαση παίζει φέτος η νεαρή συγγραφέας. Η ενηλικίωση ως απειλή, η παιδικότητα ως θρίαμβος και μια χαριτωμένη (λογοτεχνική) υπόκλιση στα θέσφατα του Λιούις Κάρολ.

Δήμητρα Κολλιάκου Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΩΝΒΟΥΝΩΝ

ΕΚΔ. ΠΑΤΑΚΗΣ Γυναίκες σε κρίσιμη καμπή και σε ακραία συναισθηματική κατάσταση είναι οι ηρωίδες της συλλογής. Το στυλ και η τολμηρή ματιά της συγγραφέως δίνουν ζωή και διάρκεια στις τέσσερις ιστορίες της συλλογής και ανανεώνουν τη διαπίστωση ότι έχουμε ενώπιόν μας μια από τις πιο σημαντικές φωνές της σύγχρονης πεζογραφίας.

Σωτήρης Δημητρίου ΤΑΖΥΓΙΑΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

ΕΚΔ. ΠΑΤΑΚΗ Δεν ξεχνάει ποτέ τη μικρή φόρμα ο Δημητρίου, παρά την επιτυχημένη πορεία του στο μυθιστόρημα. Μάλιστα όποτε αποφασίσει να καλλιεργήσει σε μικρούς κήπους το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Η ερωτική ανατριχίλα και τα ανείπωτα πάθη ανθρώπων που δεν τους πιάνει το μάτι σου κάνουν τη τελευταία συλλογή του «οδυνηρά» αποκαλυπτική.

Αλέξανδρος Ισαρης ΒΙΝΚΕΛΜΑΝΉ ΤΟΠΕΠΡΩΜΕΝΟ

ΕΚΔ. ΚΙΧΛΗ Ο ποιητής, ζωγράφος και μεταφραστής εμφανίζεται φέτος στην πεζογραφία. Το αισθητήριο του καλλιτέχνη και η μεγάλη θητεία του στην καλλιέργεια της ελληνι κής γλώσσας βρίσκουν την καλύτερη έκφρασή τους σε μία σειρά διηγημάτων. Η έκδοση συνοδεύεται από σχέδια του ίδιου του συγγραφέα.

Μάκης Πανώριος Ο ΞΕΝΟΣΦΑΕΘΩΝ

ΕΚΔ. ΠΥΛΗ Με τη νέα δουλειά τουσυνεχίζει τη μονοκαλλιέργεια της φανταστικής λογοτεχνίας οπαλαίμαχος ηθοποιός.

Τάσος Γουδέλης Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ

ΕΚΔ. ΚΕΔΡΟΣ Υστερα από μια σύντομη στάση στο μυθιστόρημα ο συγγραφέας επιστρέφει στην αγαπημένη του μικρή φόρμα. Στη νέα συλλογή τουοι ταμένοι του μινιμαλισμού θα βρουν τις καλύτερες αναγνωστικές στιγμές τους και όσοι έχουν κουραστεί από τον ατελέσφορο mainstream ρεαλισμό θα εκβάλουν στεναγμό ανακούφισης.

Ελένη Γιαννακάκη ΣΝΑΦ

ΕΚΔ. ΕΣΤΙΑ Αν και είναι κάπως άκυρο να συνοψίζει και να αξιολογεί κανείς καλοκαιριάτικα, σε γενικές γραμμές η λογοτεχνική χρονιά είχε τέσσερα τυχερά σημεία. Σημείο πρώτο και καλύτερο η επιμονή της Ελένης Γιαννακάκη να εμπλουτίζει σχεδόν κάθε δύο χρόνια την ελληνική παραγωγή με ένα σημαντικό βιβλίο. Το φετινό ΣΝΑΦ είναι ένα ακραία τολμηρό μυθιστόρημα αφού αναδεικνύει τα σκοτεινά σημεία της εφηβείας, τα οποία σε συνδυασμό με τη νοσηρότητα της σύγχρονης οικογένειας φτιάχνουν ολοκληρωμένα τέρατα. Μια παρέα καλοαναθρεμμένων εφήβων μέσα από την τηλεόραση και τα ιντερνετικά παιχνίδια εθίζεται στη βία και καταλήγει στον κανιβαλισμό και την παιδεραστία. Η οικογένεια κουκουλώνει, η μικρή κοινωνία αδιαφορεί.

Δημήτρης Νόλλας Ο ΚΑΙΡΟΣΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ

ΕΚΔ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ Μπουρλότο στη μακαριότητα της ελληνικής λογοτεχνίας βάζει ο Δημήτρης Νόλλας με τη νέα νουβέλατου. Ο αναγνώστης θα «αναγνωρίσει» τον Ξηρό, θα θυμηθεί τον Κουφοντίνα και θα περάσει από καινούργιο (πιο λεπτό) κόσκινο την πρόσφατη πολιτική ιστορία μας. Ενας άνδρας ξενυχτάει ελέγχοντας τον ωρολογιακό μηχανισμό με τον οποίο την επαύριον έχει σκοπό να κάνει… ίσωμα μια ναυτιλιακή εταιρεία. Και όσο το οργανώνει και το ξανασκέφτεται τόσο περνάνε από τον νου του οικογενειακές υποθέσεις στις παρυφές της τρομοκρατίας που διατρέχουν όλη τη σύγχρονη ελληνική Ιστορία. Ατύχημα ή αυτοχειριασμός;

Μιχάλης Γκανάς ΓΥΝΑΙΚΩΝΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙΠΟΛΥΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

ΕΚΔ. ΜΕΛΑΝΙ Αν για τους έλληνες συγγραφείς το μυθιστόρημα είναι το στοίχημα, το διήγημα παραμένει το δυνατό τους σημείο. Ο ποιητής, συγγραφέας, μεταφραστής και στιχουργός τιμά φέτος τη μικρή πεζογραφική φόρμα με μια λεπταίσθητη σπονδή στις γυναίκες. Στις αθέατες, τις εξουσιαστικές, τις περαστικές, τις μόνιμες, σε όσες λειτουργούν μέσα από τον έρωτα, την απόγνωση, τη χαρά ή την καρτερικότητα.

Τάκης Θεοδωρόπουλος ΤΟΞΥΠΟΛΗΤΟ ΣΥΝΝΕΦΟ

ΕΚΔ. ΩΚΕΑΝΙΔΑ Βαθαίνει την εμμονή του με την αρχαιότητα ο Τάκης Θεοδωρόπουλος. Τη φέρνει στα μέτρα του σκεπτόμενου ανθρώπου, αυτού που δεν καταπίνει αμάσητους τους πολύσημους μύθους της. Στο φετινό συναρπαστικό μυθιστόρημά του, με πρόσχημα τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη όπου διακωμωδείται ο Σωκράτης και η διδασκαλία του, η Αθηναϊκή Δημοκρατία (και όποια κοινωνία τοκίζει στο θυμικό και την άγνοια), αποκαλύπτει τις σκουριές της.