ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το Μετρό βρίσκει αρχαία, αλλά τα αφήνουν άστεγα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/09/2008 07:00 |

Κόντρα ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού και το Μετρό Θεσσαλονίκης έχει ξεσπάσει με αφορμή τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που έρχονται στο φως. Κι αυτό διότι η μεν αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων μπορεί να έχει κλειδώσει σε θησαυροφυλάκιο τα χρυσά στεφάνια που βρέθηκαν στον σταθμό Σιντριβάνι, δεν διαθέτει χώρο φύλαξης όμως για τους τέσσερις ογκώδεις τάφους που θα αποσπαστούν ολόκληροι, αλλά ούτε και για τα χιλιάδες ευρήματα που ήρθαν στο φως μαζί με τους 1.414 ανεσκαμμένους μέχρι σήμερα τάφους λόγω έργων. Και το δε Μετρό δεν πληρώνει για να εξασφαλίσει τη φύλαξη των αρχαίων έως ότου ολοκληρωθούν τα έργα και οι αρχαιότητες τοποθετηθούν στους σταθμούς ως εκθέματα κατά το πρότυπο της Αθήνας.

Το κόστος για την ανακατασκευή κτιρίου για τη φύλαξη των αρχαιοτήτων στο Στρατόπεδο Κόδρα κρίθηκε υπερβολικό από το Μετρό Θεσσαλονίκης και αντιπροτείνει την τοποθέτηση λυόμενων σε οικόπεδο χαμηλού κόστους, 40 χλμ. έξω από την πόλη, απόσταση που δυσκολεύει τον έλεγχο των αποθηκών από την ΙΣΤ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων. Η κόντρα έχει οξυνθεί τόσο που η αρμόδια έφορος επεσήμανε ενώπιον του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου πως δέχεται απειλές για μετάθεση (!) αν συνεχίσει να επιμένει.

Ωστόσο, ακόμη κι αν το Μετρό βρει λύση (όπως οφείλει), οι αρχαιότητες αυξάνονται και πληθύνονται, ενώ σύντομα θα αρχίσουν και οι ανασκαφές στο κέντρο της πόλης.