Ο Χάρισον Φορντ επιστρέφει στον ρόλο που τον έκανε διάσημο και πλούσιο. Ο τέταρτος Ιντιάνα Τζόουνς κάνει πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα στις Κάννες και βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 22 Μαΐου, 19 χρόνια μετά την τελευταία του περιπέτεια. Οι φαν του αρχαιολόγου αναρωτιούνται αν θα μπορεί ένας 66άχρονος ήρωας να σκαρφαλώνει και να τρέχει όπως παλιά, όμως ο ίδιος τους διαβεβαιώνει ότι ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει.

«Έχω γυμναστεί πολύ για τις ανάγκες του ρόλου και έχω γυρίσει μόνος μου τις περισσότερες σκηνές χωρίς κασκαντέρ. Μου κάνει ακόμη το παλιό δερμάτινο τζάκετ του Ίντι» λέει ο Φορντ, ο οποίος ακολούθησε επίσης ένα πρόγραμμα διατροφής πλούσιο σε πρωτεΐνες για να προετοιμάσει το σώμα του πριν από τα γυρίσματα. Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και οι συνεργάτες του χρειάστηκαν σχεδόν 15 χρόνια για να γυρίσουν το φιλμ «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και το βασίλειο του κρυστάλλινου κρανίου». Σημαντικός παράγοντας για την καθυστέρηση ήταν η έλλειψη του κατάλληλου σεναρίου. «Κανένα από αυτά που διαβάσαμε δεν μας ικανοποίησε πλήρως» επισημαίνει ο ηθοποιός.

Παρ΄ όλο που από την τελευταία περιπέτειά του έχουν μεσολαβήσει ταινίες τύπου Μάτριξ και η κινηματογράφηση έχει αλλάξει ριζικά, ο Σπίλμπεργκ προτίμησε την παλιά μέθοδο, όπως εξηγεί ο Φορντ. «Δεν γυρίσαμε στο στυλ του Μάτριξ, όπου αν χτυπήσεις κάποιον ο θεατής δεν νιώθει τον πόνο και τον φόβο. Έχω την αίσθηση ότι έτσι χάνεις εύκολα το συναισθηματικό δέσιμο με τον χαρακτήρα. Εμείς προτιμούμε τον παλιό τρόπο. Δεν υπάρχουν πολλά τοπία φτιαγμένα στο κομπιούτερ. Τα περισσότερα σκηνικά είναι αληθινά. Ο Σπίλμπεργκ γυρίζει σκηνές όπως θα έκαναν ο Τσάπλιν ή ο Κίτον.

Όλα συμβαίνουν μπροστά στα μάτια του θεατή χωρίς κανένα κατ, γιατί κάθε φορά που αλλάζει η οπτική γωνία της κάμερας αισθάνεσαι ότι κάτι δεν πάει καλά, πως σε κοροϊδεύουν. Η δική του προσέγγιση μιμείται την αίσθηση της παλιάς τηλεοπτικής σειράς, στην οποία αποτίουν φόρο τιμής οι ταινίες».

Χάρη κυρίως στην εμπορική επιτυχία του Ιντιάνα Τζόουνς, ο Φορντ έχει αποφέρει περισσότερα από έξι δισ. δολάρια στα ταμεία και είναι έτσι ένας από τους ηθοποιούς με τα περισσότερα κέρδη για τα κινηματογραφικά στούντιο. Πέντε από τις ταινίες στις οποίες έχει παίξει (οι τρεις Ίντι και δύο της σειράς «Πόλεμος των Άστρων») βρίσκονται στο τοπ 10 των φιλμ με τις μεγαλύτερες εισπράξεις στην Ιστορία. Πρόσφατα, το περιοδικό «Εmpire» τον τοποθέτησε πρώτο στη λίστα με τους 100 μεγαλύτερους κινηματογραφικούς σταρ όλων των εποχών.

ΙΝFΟ

Η ταινία θα προβάλλεται στην Ελλάδα από τις 22 Μαΐου.