Είτε παθιασμένο το θεωρεί κανείς είτε κοινότοπο, το αίτημα για παγκόσμια ειρήνη δεν έπαψε ποτέ να διατυπώνεται από την Γιόκο Ονο: το 1969, σε εκείνα τα περίφημα «Bed-Ins for Peace», διαδήλωνε «επί κλίνης» μαζί με τον Τζον Λένον εναντίον του Πολέμου στο Βιετνάμ, ενώ λίγα χρόνια αργότερα ηχογραφούσαν το περίφημο «Imagine», στους στίχους του οποίου, όπως αποφάνθηκε προσφάτως ένα δικαστήριο, συνεισέφερε κι εκείνη. Το 1996 κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Rising» με εναρκτήριο το αντιπολεμικό «Warzone», που προ ημερών έκανε και πάλι την εμφάνισή του: διασκευασμένο και επενδυμένο με ένα σχετικό βίντεο. Το κομμάτι είναι η πρώτη ιδέα που παίρνει κανείς από τον επικείμενο ομότιτλο δίσκο της 85χρονης αβανγκάρντ εικαστικού, μουσικού και ακτιβίστριας, διαθέσιμο από τις 19 Οκτωβρίου.

Ξεκινώντας με το αγωνιώδες «σάλπισμα» ενός ελέφαντα και ένα κρουστό που μιμείται τον ήχο πολυβόλων, το «Warzone», στη νέα, πιο μινιμαλιστική και απόκοσμη εκδοχή του, υπογραμμίζει στιχουργικά τη βίαιη και πολεμοχαρή τροπή του σύγχρονου κόσμου, ενώ τα σχέδια που το συνοδεύουν έχουν την υπογραφή της ίδιας της Ονο και δίνουν στο εγχείρημα την αίσθηση του επείγοντος. Ο δίσκος θα αποτελείται από παλιότερα κομμάτια της δημιουργού, σε νέες, απέριττες και απογυμνωμένες ηχογραφήσεις, που θα δίνουν έμφαση στην ερμηνεία τους. Ανάμεσά τους, το «Woman Power», από το φεμινιστικό «Feeling the Space» του 1973, αλλά και το ίδιο το «Imagine», επίσης σε νέα βερσιόν. Στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την κυκλοφορία του δίσκου, η Ονο σκοπεύει να διαθέτει διαδικτυακά από ένα κομμάτι του κάθε Τρίτη. Την παραγωγή έχει αναλάβει ο γιος της, Σον Λένον.

Το μήνυμά της, το κίνητρο πίσω από τις νέες ηχογραφήσεις και την επικαιροποίηση των παλιότερων κομματιών της το υπονοούσε η ίδια σε ένα δελτίο Τύπου: «Ο κόσμος είναι τόσο χάλια», έγραφε. «Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για όλους. Είναι μια εμπόλεμη ζώνη αυτό που ζούμε. Μου αρέσει να δημιουργώ με νέους τρόπους. Κάθε μέρα τα πράγματα αλλάζουν».