Τον Δεκέμβριο του 2019 που θα προβληθεί στους κινηματογράφους το ένατο –άτιτλο προς το παρόν –επεισόδιο της σειράς ταινιών «Star Wars» θα συμπληρώνονται τρία χρόνια από τον θάνατο της ηθοποιού Κάρι Φίσερ (27/12/2016). Ομως εκείνη θα εμφανίζεται ολοζώντανη στην οθόνη ως Στρατηγός (πρώην Πριγκίπισσα) Λέια Οργκάνα χάρη στην εκμετάλλευση υλικού που γυρίστηκε αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε τελικά στην ταινία του 2015 «Star Wars: Η Δύναμη ξυπνάει».

Ετσι θα μπορέσουν οι φίλοι των ταινιών να αποχαιρετήσουν την ηρωίδα που πρωτογνώρισαν το 1977, στο πρώτο φιλμ του διαστημικού έπους του Τζορτζ Λούκας. «Με την υποστήριξη και τις ευλογίες της κόρης της, Μπίλι, βρήκαμε έναν τρόπο να τιμήσουμε την κληρονομιά της Κάρι και το ρόλο της ως Λέια στο Επεισόδιο 9, χρησιμοποιώντας ανέκδοτο υλικό που γυρίσαμε μαζί για το Επεισόδιο 7», δήλωσε ο σκηνοθέτης Τζέι Τζέι Εϊμπραμς.

Η Φίσερ έφυγε από τη ζωή στα 60 της χρόνια έπειτα από καρδιακό επεισόδιο, έχοντας προλάβει να ολοκληρώσει τα γυρίσματα της ταινίας «Star Wars: Οι τελευταίοι Jedi». Ο ρόλος της στην επόμενη ταινία επρόκειτο να ήταν κεντρικός, αλλά το σενάριο άλλαξε καθώς απορρίφθηκε η ιδέα χρησιμοποίησης ψηφιακού χαρακτήρα με τη μορφή της ηθοποιού. Κάτι που δε θα ήταν πρωτόγνωρο για ταινία «Star Wars»: στο «Rogue One» του 2016 ο πεθαμένος από το 1994 Πίτερ Κάσινγκ «αναστήθηκε» με τη βοήθεια της τελευταίας τεχνολογίες για πολλές βασικές σκηνές της ταινίας –ενώ και η Κάρι Φίσερ εμφανίστηκε για λίγα δευτερόλεπτα σε ηλικία… 20 ετών.

Στο καστ της νέας ταινίας, που ξεκινάει γυρίσματα την 1η Αυγούστου στο Λονδίνο, περιλαμβάνεται και ο βετεράνος Μπίλι Ντι Γουίλιαμς, που στα 81 του χρόνια επιστρέφει στη σειρά ως Λάντο Καλρίσιαν μετά τις ταινίες «Η Αυτοκρατορία αντεπιτίθεται» (1980) και «Η επιστροφή του Τζεντάι» (1983). Ο Καλρίσιαν, περιβόητος τζογαδόρος και λαθρέμπορος, φίλος του Χαν Σόλο (Χάρισον Φορντ), είχε προδώσει αρχικά τους «καλούς», για να μετανιώσει και να πολεμήσει στο πλευρό τους στη συνέχεια. Τον περασμένο Μάιο τον υποδύθηκε σε νεαρή ηλικία ο Ντόναλντ Γκλόβερ, για τις ανάγκες της ταινίας «Solo: A Star Wars Story».

Από την παλιά φουρνιά επιστρέφει και ο Μαρκ Χάμιλ ως Λουκ Σκάιγουοκερ, παρά τον θάνατό του στην προηγούμενη ταινία. Αλλωστε οι Τζεντάι δεν πεθαίνουν ποτέ, απλά γίνονται «ένα με τη Δύναμη», όπως θέλει η μυθολογία των ταινιών, και ο Χάμιλ πιθανότατα θα εμφανιστεί ως φάντασμα στο πλευρό της νεότερης γενιάς που περιλαμβάνει τους ηθοποιούς Ντέιζι Ρίντλεϊ, Τζον Μπογιέγκα, Ανταμ Ντράιβερ, Οσκαρ Αϊζακ, Κέλι Μαρί Τραν, Λουπίτα Νιόνγκο, Ντόμναλ Γκλίσον και Μπίλι Λουρντ (η κόρη της Κάρι Φίσερ).