Ένα χαμένο σενάριο του Στάνλεϊ Κιούμπρικ – του ιθύνοντα νου πίσω από θρυλικές ταινίες όπως οι «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» και το «Το Κουρδιστό Πορτοκάλι» – ανακαλύφθηκε ύστερα από 60 χρόνια. Το σενάριο αφορούσε μια ταινία που δεν υλοποιήθηκε και ήρθε στο φως χάρη στην έρευνα ενός καθηγητή κινηματογράφου που γράφει ένα βιβλίο πάνω στο τελευταίο εγχείρημα του σκηνοθέτη, την ταινία «Μάτια Ερμητικά Κλειστά».

Πρόκειται για το «Burning Secret» το οποίο χάθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’50 καθώς θεωρήθηκε αμφιλεγόμενο από τα αφεντικά των στούντιο που χρηματοδοτούσαν τις παραγωγές.

Το χαμένο σενάριο έφτασε στα χέρια του καθηγητή Νέιθαν Άμπραμς από το Πανεπιστήμιο Μπανγκόρ της Ουαλίας χάρη στη βοήθεια του γιου ενός συνεργάτη του Κιούμπρικ, ο οποίος επιθυμεί επί του παρόντος να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο εν λόγω συνεργάτης φαίνεται πως θα συμμετείχε στην ταινία, αν αυτή βεβαίως εγκρινόταν από τους παραγωγούς. Λόγος για το σενάριο γίνεται τόσο σε βιογραφίες όσο και σε αρχεία σχετικά με τον Κιούμπρικ αλλά ουδείς γνώριζε αν είχε γραφεί και αν είχε ολοκληρωθεί. Το εύρημα που αποκαλύφθηκε δίνει την απάντηση καθώς πρόκειται για ένα πλήρες σενάριο- διασκευή της νουβέλας του 1913 του αυστριακού συγγραφέα Στέφαν Τσβάιχ το οποίο έγραψε ο Κιούμπρικ το 1956 σε συνεργασία με τον συγγραφέα Κάλντερ Ουίλινγκαμ και αναφέρεται σε μια ερωτική ιστορία. Πρωταγωνιστές είναι ένας άνδρας που αναπτύσσει φιλικές σχέσεις με τον γιο μίας παντρεμένης γυναίκας, ώστε να καταφέρει να την προσεγγίσει ερωτικά.