Ενα μεγάλο αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Νίκο Νικολαΐδη («Γλυκιά συμμορία», «Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα», «Singapoure sling», «Ο χαμένος τα παίρνει όλα» κ.ά) πραγματοποιεί η ταινιοθήκη Filmkollektiv Frankfurt με την υποστήριξη του Hellas Filmbox Berlin στην Φρανκφούρτη από 20 – 22 Ιουλίου.

Προσφέρεται, έτσι, για πρώτη φορά η ευκαιρία στο γερμανικό κοινό, να παρακολουθήσει το σώμα της δουλειάς μιας εξαιρετικά επιδραστικής προσωπικότητας στο νέο ελληνικό κινηματογράφο.

Εμπνευσμένος από την λογοτεχνία και χρησιμοποιώντας στιλιστικά στοιχεία από τον αμερικανικό κινηματογράφο είδους, ο σεναριογράφος/ σκηνοθέτης /παραγωγός Νίκος Νικολαΐδης αφιέρωσε πάνω από 40 χρόνια της ζωής του στον κινηματογράφο, κάνοντάς τον σχεδόν τρόπο ζωής και εφαρμόζοντας ασυνήθιστες νόρμες και τρόπους κινηματογράφησης.

Και παρά τις δυσχερείς συνθήκες παραγωγής, στις οποίες βρέθηκε κατά καιρούς, παρέδωσε ένα έργο ολοκληρωμένο και μεγάλης ιδιαιτερότητας.

Ολες οι ταινίες θα προβληθούν στο αυθεντικό αναλογικό format και οι περισσότερες αποτελούν γερμανικές πρεμιέρες.

Κάθε προβολή πρόκειται να παρουσιαστεί από Γερμανούς κριτικούς και θεωρητικούς του κινηματογράφου, ειδήμονες στο έργο του Νικολαΐδη, όπως οι Nikolas Schuppe (Kommkino Nürnberg), Olaf Möller (Ferroni-Brigade).

Προγραμματιστής είναι ο κριτικός κινηματογράφου και συνιδρυτής του Berlin’s Critic Week, Dennis Vetter.

Στην τριήμερη αναδρομή θα παρευρεθεί η αγαπημένη πρωταγωνίστρια του Νικολαΐδη, Μισέλ Βάλεϊ.