Περισσότερες από320 εκδηλώσειςκαι συναυλίες και συνολικά492σχήματα, ορχήστρες και καλλιτεχνικές προτάσεις από επώνυμους, αλλά και ανερχόμενους καλλιτέχνες συνθέτουν το φετινό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής στην Ελλάδα που και φέτος είναι αφιερωμένη στηνκαλλιτεχνική έκφραση και την απόλαυση του ρυθμού και της μελωδίας. Από τηΛευκάδαως τηΝίσυροκαι από τηΔημητσάναως την Αλεξανδρούπολη, το πρόγραμμα έχει εμπλουτιστεί με νέες πόλεις που εντάχθηκαν στο δίκτυο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής.

Αλλά τι σημασία έχουν οι αριθμοί όταν από αύριο και για τέσσερις μέρες η μουσική θα γίνει πάλι αφορμή για συνάντηση σε πλατείες και πάρκα σε φόντο πολιτισμού. Τρεις σπουδαίοι καλλιτέχνες διαφορετικών γενεών θα υπενθυμίσουν με τη συμμετοχή τους τους λόγους που η μουσική έχει γίνει η ανάσα τους: ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Στέφανος Τσιαλής, ο Κωνσταντής Παπακωνσταντίνου των Λάργκο και η Γιάννα Βασιλείου.

ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ. Η μουσική για τον γνωστό αρχιμουσικό Στέφανο Τσιαλή είναι ο τρόπος που επιλέγει να ζει κανείς και να κινείται. «Δεν είναι απλώς ένα επάγγελμα ή κάτι που μπορεί να σου δώσει τα απαραίτητα για να ζήσεις. Για να πάρεις τα δώρα της και να μπορέσεις να συγχρονιστείς μαζί της απαιτείται αφοσίωση». Ενας εορτασμός όμως τι μπορεί να προσφέρει στους μουσικόφιλους και μη; «Είναι μια καλή αφορμή να γυρίσουμε το βλέμμα μας στα προβλήματα του χώρου και γενικά στο πώς μπορούμε να παραγάγουμε ουσιαστικό πολιτισμό». Στον ίδιο άξονα κινείται και ο Κωνσταντής Παπακωνσταντίνου από τους Λάργκο –που θα εμφανιστούν αύριο στο «Θεσσαλοί» (Μελενίκου 2 & Πρ. Δανιήλ, 21.00) –προσθέτοντας ότι «οι γιορτές χάνουν το νόημά τους αν δεν προβληματιστούμε ουσιαστικά πάνω σε αυτά που μας προσφέρει η τέχνη και πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε τις καλύτερες συνθήκες για να δημιουργήσουμε. Μια κοινωνία χωρίς τέχνη τι είναι άραγε;».

Η Γιάννα Βασιλείου, που στον Κήπο του Μεγάρου θα φέρει τη δροσιά των τζαζ μελωδιών της αύριο το βράδυ, επιμένει ότι μια ωραία μουσική είναι η απάντηση στη δύστροπη πραγματικότητα. «Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ένας ευρωπαϊκός εορτασμός μπορεί να δώσει λύση σε προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο της μουσικής και του πολιτισμού γενικότερα. Αλλά η διοργάνωση ενός τόσο χαρούμενου και φωτεινού τριημέρου δεν νομίζω ότι θα επιβαρύνει την κατάσταση. Το αντίθετο θα ισχυριζόμουν».

ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ. Η προβολή της Τελετής Εναρξης της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής θα γίνει αύριο στην ταράτσα του Ash In Art (Ηρακλέους 10 και Καλλιρρόης) στις 20.45 όπου συμπράττουν οι Reggetiko Project & Serafeim Tsotsonis. Η γιορτή ωστόσο θα έχει ξεκινήσει από νωρίς. Στη μία το μεσημέρι στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών το σύνολο Αρχαιοελληνικών και Παραδοσιακών Μουσικών Οργάνων «Λύραυλος», με τίτλο «Αρχαία Οργανα –Καινούργιοι Ηχοι», θα ταξιδέψει το κοινό στην αρχαία και νεότερη Ελλάδα, γεφυρώνοντας τις μουσικές τους. Στις 18.30 το «Crust» της Πρωτογένους στου Ψυρρή μετατρέπεται σε ένα υπαίθριο stage με live acts και dj sets από τον Χρήστο Αγγελόπουλο (Diskotekken,Crust) και τον UnknownArtist.

Τα φώτα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ανάβουν από νωρίς το μεσημέρι για να τιμήσουν την Ευρωπαϊκή Μέρα Μουσικής. Η γιορτή θα ανοίξει με τις«Νότες και λέξεις»(17.00 – 20.00) που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» και τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής. Στις 17.00 θα προβληθεί στην Αίθουσα Διδασκαλίας το μουσικό ντοκιμαντέρ για παιδιά«Χορεύοντας στη Γιάφα»(Hilla Medalia, Iσραήλ) σε συνεργασία με την Anemon Productions, ενώ την ίδια ώρα στον Πολυχώρο θα πραγματοποιηθεί το Εργαστήρι μουσικοθεραπείας«Μουσικοθεραπεύομαι»για παιδιά από 8 ετών… αλλά και για μεγάλους, που παρουσιάζουν η Ευαγγελία Παπανικολάου και η Αννα Μπέμιχ (σε συνεργασία με τη Sonora -Διεπιστημονική Εταιρεία Μουσικοθεραπείας και Ερευνας).

Στις 20.00 το μουσικό μωσαϊκό θα έχει την ιδανικότερη σύνθεση. Οι επισκέπτες μπορούν να ακούσουν την Camerata Junior (διδασκαλία-μουσική διεύθυνση: Δημήτρης Σέμσης). Θα τη διαδεχτεί ηΚρατική Ορχήστρα Αθηνώνπου θα διευθύνει ο Στέφανος Τσιαλής. Στη συνέχεια, ηΑθηναϊκή Μαντολινάτα «Νικόλαος Λάβδας»θα παρουσιάσει το «Α barca da fantasia» («Στο καράβι της φαντασίας») με μελωδίες και δημοφιλή τραγούδια από τις ομορφότερες γωνιές της Μεσογείου και την τσιγγάνικη παράδοση των Βαλκανίων (Ιωάννα Φόρτη – τραγούδι, Ελενα Σδόγκου – διεύθυνση ορχήστρας). Η βραδιά θα κλείσει με το σχήμα«Γιάννα Βασιλείου and Band»που έχει ετοιμάσει ένα πρόγραμμα jazzy αποχρώσεων με ελληνικά ελαφρά τραγούδια του 1960 αλλά και με επιτυχίες του Φρανκ Σινάτρα και της Ελα Φιτζέραλντ σε ευφάνταστες ενορχηστρώσεις (Δημήτρης Παπαδόπουλος – τρομπέτα, Τζιμ Σταρίδας – τρομπόνι, Μιχάλης Καταχανάς – βιόλα, Αλέξανδρος Δανδουλάκης – κιθάρα, Γιάννης Παπαδόπουλος – πιάνο, Ντίνος Μάνος – μπάσο, Βασίλης Ποδαράς -τύμπανα).

ΔΙΠΛΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ. Εντυπωσιακό σκηνικό στήνεται και στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την εμφάνιση της πολυσυζητημένης Lianne La Havas την Παρασκευή στις 20.00. Γεννημένη στο Λονδίνο, από έλληνα πατέρα και τζαμαϊκανή μητέρα, η La Havas, την οποία το BBC ανέδειξε ως αντιπροσωπευτική φωνή της «νεο-folk», επισκέπτεται το SNFestival για ένα ατμοσφαιρικό live με έμφαση στον βελούδινο σόουλ ήχο του τελευταίου άλμπουμ της.

Ανάλογη συνέχεια στο ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ δίνεται και την επόμενη ημέρα στις 20.00 από τους Animal Collective (Avey Tare και Panda Bear). Η περίφημη μπάντα της experimental pop που συνέδεσε το όνομά της με τα ’00s έρχεται αυτό το καλοκαίρι στο SNFestival για να μας παρουσιάσει ζωντανά τον δίσκο Sung Tongs (2004). Οι Animal Collective που, όπως έχει γραφτεί, δίνουν ήχο στη σουρεαλιστική εμπειρία της «ανώριμης» ευφορίας, θα προσφέρουν μια ανεπανάληπτη μουσική εμπειρία δίπλα στη θάλασσα.