Χαμηλότερο των 30.000 δολαρίων ετησίως είναι το εισόδημα του 60% των καλλιτεχνών σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε από Creative Independent, μια διαδικτυακή πλατφόρμα που αφορά δημιουργούς. Η έρευνα εστιάζει στην οικονομική κατάσταση των εν ενεργεία εικαστικών και βασίστηκε σε 1.016 ερωτηθέντες.

Ζητήθηκε από τους καλλιτέχνες να τοποθετήσουν την οικονομική τους σταθερότητα από το ένα έως το δέκα και η μέση απάντηση ήταν πέντε. Όταν όμως ρωτήθηκαν για τα ετήσια εισοδήματά τους σχεδόν το 60% δήλωσε ότι κερδίζει λιγότερα από 30.000 δολάρια ετησίως και μόλις το 17% απάντησε ότι τα εισοδήματά του ξεπερνούν το μέσο εισόδημα ενός αμερικανού, δηλαδή τα 58.000 δολάρια ετησίως.

Το να είναι κάποιος καλλιτέχνης κοστίζει. Πολλοί εικαστικοί αναγκάζονται να πληρώνουν δύο ενοίκια – ένα για το σπίτι κι ένα για το ατελιέ τους – και επί προσθέτως χρειάζονται χρήματα για τα καθημερινά τους έξοδα και για να προμηθευτούν τα υλικά που χρειάζονται για τη δουλειά τους.

Το 61% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι κερδίζει τα προς το ζην είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε μέσω μιας σύμβασης εργασίας, ενώ το 42% βασίζεται σε μια δεύτερη δουλειά πέραν της εικαστικής του απασχόλησης και το 29% επιβιώνει χάρη στην οικονομική υποστήριξη της οικογένειας του ή λόγω κάποιας κληρονομιάς. Τα δεδομένα δε, δείχνουν ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα θεωρούν πως η πώληση έργων είναι ο λιγότερο αποτελεσματικός τρόπος για να κερδίσουν χρήματα, καθώς μόλις το 12% υποστήριξε πως οι πωλήσεις των έργων του μέσω γκαλερί αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματός τους.

Τα χαμηλά εισοδήματα επηρεάζουν τον χρόνο που οι καλλιτέχνες περνούν στα ατελιέ τους, αλλά και την αποταμίευσή τους. Η έρευνα έδειξε ότι το 39% των καλλιτεχνών μπορούν να διαθέσουν μόλις 10 ώρες ή λιγότερες για να δημιουργήσουν στο ατελιέ τους κι ότι το 27% επιστρέφει πάνω από το μισό των εισοδημάτων του πίσω στην τέχνη.

Η δύσκολη οικονομική κατάσταση ωστόσο δεν είναι αρκετή για να χαλάσει τη διάθεση των εικαστικών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δημοσκόπησης, αφού όταν ρωτήθηκαν πόσο ικανοποιημένοι είναι από τη ζωή τους ως καλλιτέχνες, η μέση απάντηση ήταν έξι, ενώ όσοι βρίσκονται για περισσότερα από 20 χρόνια στο επάγγελμα τη βαθμολόγησαν με επτά.