Στις μέρες μας η τροφή δέχεται επίθεση. Το μέτωπο της επιδειξιομανίας των λάϊφστάϊλ εστιατορίων και η προχειρότητα των αμφίβολης ποιότητας ταχυφαγείων πολιορκούν τις διατροφικές μας συνήθειες και αλλοιώνουν τη μνήμη της γεύσης. Μία μνήμη που για τον κάθε έναν προσωπικά είναι συναισθηματικά και βιωματικά φορτισμένη. Ανάλογες διαπιστώσεις έθεσαν το πλαίσιο στο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό COOK8 που διοργάνωσε το περιοδικό ΔΟΜΕΣ. Μέσα από αυτόν τον διαγωνισμό προέκυψαν βραβεία, έπαινοι και η ομότιτλη έκθεση αρχιτεκτονικής με τις διακεκριμένες υλοποιημένες προτάσεις που εγκαινιάζεται σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.

Από τις 14 Ιουνίου έως τις 29 Ιουλίου, στο ισόγειο του Μουσείου Μπενάκη, έκτασης 1.100m2, Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν μέσα στα έργα βιώνοντας μια νέα εμπειρία εστίασης σε ένα εστιατόριο εμπνευσμένο από το αιώνιο καλοκαίρι, στο τελετουργικό συμπόσιο μετά από μια σκοτεινή πομπή αρωμάτων και γεύσεων, σε έναν χώρο εστίασης για οκτώ μοναχικούς μέσα σε ένα σύννεφο από καθρέπτες. Πρόκειται για τα τρία βραβευμένα έργα υλοποιημένα σε πραγματικές διαστάσεις (κλίμακα 1:1), όπως τα φαντάστηκαν και τα σχεδίασαν οι: Δανάη Βλαχάκη, Δάφνη-Χριστίνα Παπαδοπούλου & Κατιάνα-Μαρία Λιόγα («Sea sex & sun»), Κώστας Αλιβιζάτος & Ιωάννης Κιτάνης («Glorious holistic») και Felix Chun Lam, Ziyang Luo & Yi Ran Weng («To Nefos»).

«Oι αντιλήψεις, οι επιθυμίες και οι πρακτικές της εστίασης, κατά τα τελευταία χρόνια, έχουν αλλάξει προς ποικίλες και έντονα αντιθετικές κατευθύνσεις. Ωστόσο, έμεινε σταθερός ο ρόλος του φαγητού στις ανθρώπινες σχέσεις και τις κοινωνικές επαφές, με την εθελούσια συγκέντρωση και την αυθόρμητη αλληλεπίδραση των ανθρώπων γύρω από την παρασκευή και την κατανάλωσή του», υπογραμμίζει ο

Γιώργος Πανέτσος αρχιτέκτονας, διοργανωτής του Cook8 και συν-επιμελητής της έκθεσης μαζί με τον Νίκο Σούλη.

Η έκθεση COOK8 περιλαμβάνει επίσης όλες τις συμμετοχές που υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό, με εικονογραφικό και σχεδιαστικό υλικό.

«Το ανακάτεμα της τροφής και των λέξεων στα στόματα των συνδαιτυμόνων, στα λογής πεδία των συνεστιάσεων, είναι από τα ισχυρότερα συλλογικά τελετουργικά της εποχής. Το πρότζεκτ Cook8 μας δίνει την ευκαιρία να ξανασκεφτούμε τη συλλογική διεργασία της συνεστίασης, σε ένα ενδιάμεσο πεδίο μεταξύ της ιδιωτικής και της δημόσιας σφαίρας. Η συνεστίαση των οκτώ συνδαιτυμόνων δεν μπορεί πια να αναφέρεται στη μεγάλη, αγία οικογένεια. Ιχνηλατείται σε μια περιοχή μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου, μεταξύ του σπιτιού κα της ταβέρνας, του καθημερινού και του εξαιρετικού. Έτσι, επανεξετάζονται οι συνήθειες συνδιατροφής και τα ήθη παρασκευής και διαμοίρασης του φαγητού προδιαγράφοντας νέες οικιακές πρακτικές και πρωτόκολλα αστικής κουλτούρας», επισημαίνει ο αρχιτέκτονας Ζήσης Κοτιώνης, μέλος της κριτικής επιτροπής το αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.