Η φράση «η σπίθα της ζωής» συμπυκνώνει τον πυρήνα του ρεπερτορίου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος για τη σεζόν 2018-2019, που παρουσιάστηκε προ ημερών από τον καλλιτεχνικό του διευθυντή Γιάννη Αναστασάκη. Στην πορεία για το «θέατρο ουσίας» που θέλει να φτιάξει από το φθινόπωρο ο σκηνοθέτης, θα παρουσιάσει νέες παραγωγές, επαναλήψεις επιτυχημένων παραστάσεων, μετακλήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήρια και καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες.

Στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ο Σίλβιου Πουρκαρέτε θα ανεβάσει το «Χειμωνιάτικο παραμύθι» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ τον Νοέμβριο, ενώ τρεις μήνες αργότερα ο Μιχάλης Σιώνας θα σκηνοθετήσει εκεί τον «Υπηρέτη δύο αφεντάδων» του Κάρλο Γκολντόνι με τον Θανάση Ραφτόπουλο στον κεντρικό ρόλο. Στο φουαγέ της εταιρείας, ο Τάκης Τζαμαργιάς στις 5 Οκτώβριου θα κάνει πρεμιέρα με τα «Ορφανά» του Ντένις Κέλι. Εκεί, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ο Πέτρος Ζηβανός θα κάνει τη σκηνοθεσία για δεύτερη χρονιά του «Τόσο κοντά» του Πάτρικ Μάρμπερ.

Το Βασιλικό Θέατρο θα ανοίξει τις πόρτες του ανήμερα την 28η Οκτωβρίου με το «Περιμένοντας τον Γκοντό» για δεύτερη χρονιά με τη σκηνοθετική υπογραφή του Γιάννη Αναστασάκη. Σε εναλλασσόμενες ημέρες θα παρουσιάζεται το «Ντα» του Χιου Λέοναρντ από τον Δημοσθένη Παπαδόπουλο (πρεμιέρα 3/11), ενώ μετά το νέο έτος η Ιώ Βουλγαράκη θα έρθει στο θέατρο με τις «Πυρκαγές» του Ουαζντί Μουαουάντ. Στη Μονή Λαζαριστών, τον Οκτώβριο, ο Φώτης Μακρής θα κάνει τη θεατρική μεταφορά του διηγήματος του Δημήτρη Χατζή «Καληνύχτα Μαργαρίτα» με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Νινιό. Την ίδια περίοδο, στο μικρό θέατρο της μονής, η Πηγή Δημητρακοπούλου θα κάνει την πρώτη παρουσίαση του έργου «Υπέρ Ελλάδος (Υπόθεση Πολκ)» της Σοφίας Νικολαΐδου και τον Φεβρουάριο ο Γιάννης Λεοντάρης ανεβάζει το «Ελέφας» του Κώστα Μποσταντζόγλου. Για τα 53α Δημήτρια το ΚΘΒΕ συμπράττει με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης για το ανέβασμα του έργου «Η ανθρώπινη φύση» των Κοκτό –Πουλένκ (12-13/10).

Οι μικροί θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τον «Μεγάλο περίπατο του Πέτρου» της Αλκη Ζέη σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά στο Βασιλικό Θέατρο (από 21/10). Αντίστοιχα, στη Μονή Λαζαριστών για τους εφήβους στήνεται το «Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα» του Σάιμον Στέφενς σε σκηνοθεσία Ελεάνας Τσίχλη (από 10/11). Η βρεφική σκηνή ανεβάζει για μωρά από 8 μηνών έως 4 ετών, το «Κοίτα!» (πρεμιέρα 17/11) μια ιδέα που υλοποιεί η Κατερίνα Καραδήμα παράλληλα με το «Εξω πάνω μέσα κάτω» από τη νέα χρονιά.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ. Στον απόηχο του προγραμματισμού, ο Γιάννης Αναστασάκης έκανε και τον απολογισμό της χρονιάς που φεύγει. Περίπου 200.000 θεατές παρακολούθησαν τις 17 παραστάσεις του θεάτρου και τις λοιπές δράσεις του. Το best seller ήταν το παιδικό έργο «Ελίζα» με 43.212 θεατές, ενώ ακολούθησε το ενήλικο «Η αυλή των θαυμάτων» (31.660) και το εφηβικό «Σ’ εμένα μιλάς» (25.882). Στα οικονομικά, παρ’ όλο που άλλαξε η τιμολογιακή πολιτική των εισιτηρίων, το χρέος του ΚΘΒΕ μειώθηκε από τα 9 στα 2,2 εκατομμύρια, προχωρώντας στην αποπληρωμή των συνεργατών, των προμηθευτών και των χρεών προς το Δημόσιο.