Στις 20 Ιουνίου το Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ θα γεμίσει από την ευαισθησία ενός τροβαδούρου που πρώτα έγινε γνωστή η μουσική του και μετά το όνομά του. Οι δημιουργίες του indie-folk καλλιτέχνη Αλέξι Μέρντοχ με την εύθραυστη φωνή έφτασαν σε εμάς όταν βλέπαμε με φανατισμό σειρές όπως «Prison Break»,«Ugly Betty», «Grey’s Anatomy», «House». Ακόμη και οι πιο υποψιασμένοι, πέραν της πλοκής και του σεναρίου, δεν αντιλήφθηκαν εγκαίρως τη φλέβα ενός δημιουργού που άρχισε να κάνει το ταξίδι του στον κόσμο της μουσικής και να χαρίζει το αποτύπωμά του και στις κινηματογραφικές ταινίες «Garden State», «Gone Baby Gone», «Away We Go».

Αλλά το αστέρι του Αλέξι άρχισε να λάμπει πιο έντονα στους έλληνες μουσικόφιλους όταν εντοπίστηκε και η καταγωγή του. Οπως είπε στο «Νσυν» λίγες ημέρες προτού ανέβει στη σκηνή του Ξέφωτου: «Αισθάνομαι μια περίεργη χαρά. Εχω την αίσθηση της επιστροφής σε ένα σπίτι που δεν έχω στην πραγματικότητα. Ξέρετε, είναι σημαντικό να γνωρίζεις την καταγωγή σου. Από πού ξεκινάς. Οι πρώτες μου αναμνήσεις, από την παιδική μου ηλικία, έχουν μέσα την Ελλάδα. Εφυγα όταν ήμουν σε ηλικία όπου ήδη είχε φτιαχτεί μια σημαντική δεξαμενή εμπειριών και εικόνων και αυτές διατηρούνται ζωντανές και ακέραιες. Είναι σαν τις ζωγραφιές των σπηλαίων οι παιδικές αναμνήσεις. Εχουν έντονο φως και τους ήχους του απογεύματος και της θάλασσας».

Γεννήθηκε στη Βρετανία από έλληνα πατέρα, ενώ η μητέρα του κατάγεται από τη Γαλλία και τη Σκωτία –πολυεθνικό κράμα καλλιτέχνη. Εζησε στην Ελλάδα μέχρι την ηλικία των δέκα, οπότε η οικογένειά του επέστρεψε στη Βρετανία. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στη Σκωτία.

Οπως λέει, τώρα κινείται μεταξύ Βερολίνου, Νέας Υόρκης, Μόντρεαλ, Ρέικιαβικ και ενός μικρού σπιτιού που διατηρεί στην απομακρυσμένη δυτική ακτή της Σκωτίας, όπου περνά τον χρόνο του γράφοντας, ενώ ασχολείται και με το αγαπημένο του ξύλινο ιστιοπλοϊκό, ηλικίας 95 ετών, που βρίσκεται εκεί. Η μουσική του 44χρονου Μέρντοχ μοιάζει σαν να προέρχεται από μια άλλη εποχή, ίσως της δεκαετίας του 1960 ή των αρχών του ’70. Μέχρι σήμερα, ο Μέρντοχ έχει κυκλοφορήσει δύο ολοκληρωμένες δισκογραφικές δουλειές (Time Without Consequence, 2006 και Towards the Sun, 2009), ένα EP (Four Songs, 2002) καθώς και ένα soundtrack εννέα κομματιών για το φιλμ του σκηνοθέτη Σαμ Μέντες«Away We Go».

Φέτος κυκλοφόρησε το πρώτο του κομμάτι έπειτα από αρκετά χρόνια, το «Another Day». Αλήθεια, τι τον ενέπνευσε για να συνθέσει ξανά; «Ποτέ δεν σταμάτησα να συνθέτω. Απλώς δουλεύω με τον ρυθμό που υπαγορεύει η μουσική. Δεν συντάσσομαι ούτε υποκινείται η ανάγκη μου για δημιουργία από τους κανόνες και τα χρονοδιαγράμματα του… πολιτισμού και της βιομηχανίας. Το διάστημα που πέρασε από την τελευταία μου δισκογραφική δουλειά δεν σταμάτησα να εργάζομαι και να δημιουργώ. Ισως σε ένα πεδίο ακραίας εξερεύνησης και αυτό είναι μια διαδικασία η οποία απαιτεί πολλή απόσταση και συγκέντρωση».

ΛΙΑΝ ΛΑ ΧΑΒΑΣ. Δεν ήταν ούτε επτά ετών όταν άρχισε να τραγουδάει και ήδη στα 11 έκανε την πρώτη συνθετική της απόπειρα. Είναι λίγο προχωρημένα αυτά τα παιχνίδια, όμως για τη Λιαν Λα Χάβας, το κορίτσι που βρίσκεται στη λίστα με τα μεγάλα ανερχόμενα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, τα ερεθίσματα βρίσκονταν μέσα στο σπίτι της: Ο ελληνικής καταγωγής πατέρας της Χένρι Βλαχάβας, μουσικός ο ίδιος, της δίδαξε τα βασικά της κιθάρας και του πιάνου. Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους για το κορίτσι που οι διεθνείς μουσικοκριτικές χαρακτηρίζουν ως την πιο αντιπροσωπευτική φωνή της νέο-folk σκηνής.

Αυτό θα το διαπιστώσουν όσοι βρεθούν στο Ξέφωτο του Nostos Festival στο ατμοσφαιρικό λάιβ που υπόσχεται ότι θα στήσει. Αλλά όταν τη ρωτήσαμε τι άλλο να περιμένουμε μας υποσχέθηκε μια χαρούμενη γιορτή και ως δώρα υλικό από τον επερχόμενο δίσκο της. Μέχρι εκεί μπορεί να υποσχεθεί και δεν καλοδέχεται καθόλου τους χαρακτηρισμούς και τις κατατάξεις για τη μουσική της αφού θέλει να ξεφορτωθεί, όπως έχει πει και στην «Γκάρντιαν», αυτό το είδος γιατί πιστεύει ότι η μουσική είναι αυτό που είναι!

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ. Η Ελληνοτζαμαϊκανή έγινε ευρέως γνωστή μέσα από τη συνεργασία της με τον Prince, την Paloma Faith και με το σαπόρτ της στους Coldplay στην περιοδεία A head full of Dreams το 2016. Για την 29χρονη Λιαν που ζει μόνιμα στο Λονδίνο τα καλά σημάδια είχαν ήδη αρχίσει από το 2012 όταν το άλμπουμ της «Is Your Love Big Enough?» ανακηρύχθηκε άλμπουμ της χρονιάς στα βραβεία iTunes Best of 2012. Το 2015 κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ της, «Blood», το οποίο της χάρισε δύο υποψηφιότητες για τα βραβεία Grammy (καλύτερο σύγχρονο urban άλμπουμ) και BRIT (βρετανή σόλο καλλιτέχνιδα).

Με όλα αυτά τα παράσημα θα συναντήσει για πρώτη φορά το αθηναϊκό κοινό και, όπως μας είπε, είναι κάτι που το περίμενε καιρό: «Είμαι ενθουσιασμένη που θα παίζω στην Ελλάδα. Ξέρετε, έχω να επισκεφτώ τη χώρα από τότε που ήμουν 8 ετών και είχα πάντα στο μυαλό μου αυτή την επιστροφή». Δεν είναι μια τυπική δήλωση, αφού επιμένει ότι «είμαι εξαιρετικά περήφανη για την ελληνική και την τζαμαϊκανική κληρονομιά μου. Η Ελλάδα είναι ένα πολύ όμορφο μέρος με τόσο καταπληκτική ιστορία. Εύχομαι η ελληνίδα γιαγιά μου (Yaya λέει για να υπενθυμίσει τη σύνδεσή της με την ελληνική γλώσσα) να ήταν εδώ για να με δει να παίζω στην Αθήνα για πρώτη φορά».

INFO

Summer Nostos Festival στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Αlexi Murdoch στις 20 Ιουνίου, Lianne La Havas στις 22 Ιουνίου. Είσοδος ελεύθερη.