Το σκηνικό στο Αιγαίο επαναλαμβάνεται. Πρόσφυγες μέσα σε μικρά, σχεδόν ετοιμόρροπα βαρκάκια, «κωπηλατούν» με τα χέρια μπροστά από υπερπολυτελή mega yachts. Οι φωτογράφοι των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων κλείνουν τις εικόνες στον φακό τους. Οι μεγάλες αντιθέσεις. Η απελπισία, η απόλυτη εξαθλίωση και το εκτυφλωτικό glamour. Μερικά από τα ωραιότερα σκάφη του πλανήτη βολτάρουν στο Αιγαίο. Ο Ερντογάν, σαν… φάντασμα με μουστάκι, κάνει μεταμεσονύχτιες δηλώσεις και απειλεί με θρησκευτικό πόλεμο. Ανοίγω ιστορικά βιβλία. Διαβάζω για τις σκληρές μάχες μεταξύ σταυροφόρων και πιστών του Ισλάμ. Το επόμενο πρωί ο «σουλτάνος» ρίχνει στο Αιγαίο και άλλα βαρκάκια με πρόσφυγες, οι οποίοι από τα λαμπερά τουρκικά παράλια με φόντο τα εξάστερα ξενοδοχεία του Φερίτ Σαχένκ προσπαθούν να φθάσουν στην Ελλάδα.

Οι εικόνες των έντονων αντιθέσεων συνεχίζονται. Οι ιδιοκτήτες του «Ferrari Club» της Ιταλίας πέρασαν από τα Ιωάννινα για να καταλήξουν στην Κέρκυρα. Ενα ταξίδι με τις κόκκινες και μαύρες «ντίβες» των δρόμων στην Ελλάδα του Μνημονίου, η οποία όμως αλλάζει πρόσωπο το καλοκαίρι. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε τα ελληνικά νησιά γέμισαν με κόσμο. Η Υδρα, ο Πόρος και οι Σπέτσες αναδείχθηκαν ως οι πλέον δημοφιλείς προορισμοί. «Η Ελλάδα βουλιάζει από τουρίστες» μου είπε οδηγός ταξί ο οποίος κυκλοφορεί συνέχεια μεταξύ Πλάκας, Συντάγματος και αεροδρομίου. «Πάρα πολλοί επισκέπτες κυκλοφορούν στην πρωτεύουσα και τα νησιά μας. Τώρα το τι ακριβώς αφήνουν από χρήματα είναι άλλο θέμα» επισήμανε. Η αλήθεια είναι ότι οι τουρίστες που βρίσκονται στη χώρα μας (εκτός από τους μεγιστάνες, λάτρεις της Μυκόνου) ζητούν από το προσωπικό των ξενοδοχείων τους να τους προτείνει οικονομικές λύσεις γύρω από εστιατόρια ή καταστήματα ρούχων…

Μαγιό με υπογραφή και δείπνο στο ΚΠΙΣΝ

Η θερμοκρασία ανεβαίνει. Κάποιες στιγμές η κατάσταση ξεφεύγει. Στα δημοφιλή café της Μηλιώνη, απέναντι από τις γνωστές boutiques της Κανάρη, οι πελάτες απολαμβάνουν freddo cappuccino και κοκτέιλ φρούτων. Μέσα από τα κρυστάλλινα τζάμια, στο βάθος του κομψού κτιρίου της i-D, καλλίγραμμα κορίτσια δοκιμάζουν τα πολύ όμορφα μαγιό της ταλαντούχας σχεδιάστριας Σόφης Δελούδη. Η Σόφη μας ξαφνιάζει πάντα ευχάριστα.

Λίγο αργότερα κατηφορίζω στο Δέλτα Φαλήρου και το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το Make a Wish, το οποίο επιτελεί σπουδαίο έργο για τα πάσχοντα παιδιά, διοργάνωσε γεύμα με θέμα «Stories of Light».

Στη Μύκονο και στο εστιατόριο «Nice n Easy» οι γιοι του διάσημου σχεδιαστή Roberto Cavalli παρέθεσαν δείπνο με αφορμή την παρουσίαση γύρω από τη νέα συσκευασία της vodka που φέρει την επωνυμία του οικογενειακού brand.

Διάσημοι συλλέκτες και επιχειρηματίες στην Art Basel

Το έργο της Jenny Saville με τίτλο «Study for Twins» είναι ένα από τα σημαντικότερα τα οποία θα εκθέσει η γκαλερί Gagosian της Νέας Υόρκης στην Art Basel 2018 (14-17 Ιουνίου). Μία από τις πλέον δημοφιλείς εκθέσεις στον χώρο του παγκόσμιου art world βρίσκεται λοιπόν σε εξέλιξη στην πάντα γοητευτική Βασιλεία. Η διεθνής Gagosian διοργανώνει, όπως κάθε χρόνο, το πρώτο μεγάλο δείπνο για καλλιτέχνες, συλλέκτες, art dealers και επιχειρηματίες. Το πολύβουο πλήθος κινείται συνέχεια μεταξύ γκαλερί, μουσείων, πολυτελών εστιατορίων και ξενοδοχείων. Στη Βασιλεία κλείνονται άλλωστε μερικά από τα πλέον ενδιαφέροντα deals στον χώρο της τέχνης. Ακριβώς όπως συμβαίνει τον χειμώνα στο Μαϊάμι. Στην πόλη έχουν φθάσει αρκετά ιδιωτικά αεροπλάνα, χαρίζοντας αυτήν τη μαγική, λαμπερή εικόνα, ενώ πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν δρομολογήσει απευθείας (αποφεύγοντας τους ενδιάμεσους προορισμούς) πτήσεις…